[JAVA] Książka dająca solidne podstawy
-
NN19
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Witam
Jak książkę(i) do nauki javy polecacie? Interesują mnie książki opisane w miarę przystępny sposób. Jestem średniozaawansowany w C++, oraz mam początki w java (kursy youtube - pętle, biblioteka math, typy danych, switch, konstruktory, metody z parametrem; mam też kilka kolejnych kursów z losowanie, rekurencji, dziedziczenia tablic itp. które w wolnym czasie przerobię). Wiąże dalsze plany z tym językiem więc podstawy, które można wykorzystać praktycznie bardzo mi się przydadzą. W C++ ogarniam oczywiście część strukturalną (z internetu, książek m.in. technik informatyk helionu) i kilka tematów z części obiektowej (konstruktory, destruktory, klasy, tryby , dziedziczenie). Proszę o przemyślane odpowiedzi od osób, które zajmują się programowaniem. Pozdrawiam i dziękuję
Jak książkę(i) do nauki javy polecacie? Interesują mnie książki opisane w miarę przystępny sposób. Jestem średniozaawansowany w C++, oraz mam początki w java (kursy youtube - pętle, biblioteka math, typy danych, switch, konstruktory, metody z parametrem; mam też kilka kolejnych kursów z losowanie, rekurencji, dziedziczenia tablic itp. które w wolnym czasie przerobię). Wiąże dalsze plany z tym językiem więc podstawy, które można wykorzystać praktycznie bardzo mi się przydadzą. W C++ ogarniam oczywiście część strukturalną (z internetu, książek m.in. technik informatyk helionu) i kilka tematów z części obiektowej (konstruktory, destruktory, klasy, tryby , dziedziczenie). Proszę o przemyślane odpowiedzi od osób, które zajmują się programowaniem. Pozdrawiam i dziękuję
- kadiii
- Użytkownik

Pierwszy strzał z google - ... javpp5.htm. Spis treści wydaje się obejmować tematykę odpowiednią dla początkujacego. Opinie wskazują, że warto przynajmniej sprawdzić. Najlepiej wybrać się do księgarnni, o ile masz możliwość, i samemu sprawdzić czy dana książka przemawia to Ciebie czy nie. Mam nadzieję, że odpowiedź Cię w jakims stopniu usatysfakcjonuje.
-
NN19
- Użytkownik

Szczerze mówiąc to właśnie nie zależy mi na "pierwszym strzale z google". Chciałbym, żeby wypowiedział się ktoś, który sam ma już za sobą podstawy lub ktoś kto je przerabia. Nie jestem, aż tak leniwy, aby nie poszukać w google czy na helion.pl Na helion.pl są ponadto rozdziały więc nawet nie trzeba odwiedzać księgarni, ale mogę co najwyżej książkę przekartkować. Wolę się zdać na kogoś kto sam coś robi w tym temacie konkretnie. Mimo to dzięki. Pozdro.
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Posiadam i jestem zadowolony z Inne książki o których słyszałem dobre opinie to (przy czym polska wersja jest już lekko nieaktualna) i [url=http://helion.pl/ksiazki/java-przewodnik-dla-poczatkujacych-wydanie-v-herbert-schildt,javpp5.htm]Java. Przewodnik dla początkujących.[/url]
- kadiii
- Użytkownik

Oj tam, google wcale nie jest taki zły. A tak na serio, to ta książka wydaje się napradę spoko a i Althorion napisał, że słyszał o niej dobre opinie. Do przeglądnięcia książek(w całości) w miarę możliwości jednak zachęcam - ja przynajmniej tak prawie zawsze robię. Co do Thinking in Java to raczej kobyła, raczej niezbyt trafny wybór jak na pierwszy raz.Szczerze mówiąc to właśnie nie zależy mi na "pierwszym strzale z google"
jak chcesz się czegoś nauczyć to dokumentacja + fora ( najlepiej zagraniczne ) , taniej i równie solidnie, a nawet bardziej.
- kadiii
- Użytkownik

Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć wątek.
Z forami jest natomiast ten problem, że o ile w celu znalezienia rozwiązania jakiegoś problemu to jedne z najlepszych miejsc, o tyle tłumaczenia podstaw jakiejś dziedziny są często mętne, zbyt przekombinowane i nastawione na maksymalną optymalność, generyczność, skalowalność, itp. (domena programistów ). Dobra książka ma natomiast za zadanie zebranie wszystkiego w logiczną całość, przeprowadzenie czytelnika od podstaw danego rozwiązania(często rozwiązań już nieużywanych) do w miarę aktualnych rozwiązań w danej dziedzinie. Takie samo zadanie może spełniać chociazby seminarium czy szkolenie. Następnym krokiem jest oczywiście praktyka + dokumentacja, fora, blogi.
To tyle w ramach mojego sprostowania.
Dokumentacja nie ma za zadanie niczego uczyć, zdarzają się wyjątki, ale bardziej złożonych zagadnień bez sporego doświadczenia poprostu się nie zrozumie.jak chcesz się czegoś nauczyć to dokumentacja + fora ( najlepiej zagraniczne ) , taniej i równie solidnie, a nawet bardziej.
Z forami jest natomiast ten problem, że o ile w celu znalezienia rozwiązania jakiegoś problemu to jedne z najlepszych miejsc, o tyle tłumaczenia podstaw jakiejś dziedziny są często mętne, zbyt przekombinowane i nastawione na maksymalną optymalność, generyczność, skalowalność, itp. (domena programistów ). Dobra książka ma natomiast za zadanie zebranie wszystkiego w logiczną całość, przeprowadzenie czytelnika od podstaw danego rozwiązania(często rozwiązań już nieużywanych) do w miarę aktualnych rozwiązań w danej dziedzinie. Takie samo zadanie może spełniać chociazby seminarium czy szkolenie. Następnym krokiem jest oczywiście praktyka + dokumentacja, fora, blogi.
To już lepiej zamiast ładować kasę w książki traktujące o podstawach programowania lepiej zainwestować tą kasę w dobre książki od angielskiego. Sieć dziś jest pełna kursów o programowaniu i o treści o wiele lepszej niż te w książkach.kadiii pisze:Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć wątek.Dokumentacja nie ma za zadanie niczego uczyć, zdarzają się wyjątki, ale bardziej złożonych zagadnień bez sporego doświadczenia poprostu się nie zrozumie.jak chcesz się czegoś nauczyć to dokumentacja + fora ( najlepiej zagraniczne ) , taniej i równie solidnie, a nawet bardziej.
-
NN19
- Użytkownik

@kadiii o ile pierwszy post nie specjalnie mi się spodobał, to w kolejnych bardzo dobrze wytłumaczyłeś temat i wypowiedziałeś swoje zdanie. Co do forum mam podobne zdanie, a jeżeli chodzi o książki @dexter90 to są pisane przecież przez zagranicznych autorów w tym przypadku weterana C, C++, C# i Java i jedynie tłumaczone przez Helion. Jeżeli chodzi o drobne uzupełnienia informacji będąc w temacie to fora czy strony o tematyce Javy są pomocne, ale na początek nie wyobrażam sobie takiej nauki.
Zakupiłem Przewodnik Javy na start potem mam zamiar kontynuować z Kompendium programisty, rzucę także okiem na książkę podsuniętą przez PabloRal i przy okazji nauki na Thinking in Java. Dziękuje wszystkim za pomoc Pozdrawiam.
Zakupiłem Przewodnik Javy na start potem mam zamiar kontynuować z Kompendium programisty, rzucę także okiem na książkę podsuniętą przez PabloRal i przy okazji nauki na Thinking in Java. Dziękuje wszystkim za pomoc Pozdrawiam.
A helion jest idealny i ma świetne tłumaczenia. Ogarnij się. W tych książkach jest tyle błędów że jak już to czytaj oryginały po angielsku.
Btw. Co innego pozycje zawierające zaawansowaną treść a co innego podstawy. Na podstawy szkoda kasy.
Btw. Co innego pozycje zawierające zaawansowaną treść a co innego podstawy. Na podstawy szkoda kasy.
-
NN19
- Użytkownik

@dexter90 Doceniam, że masz własne zdanie, ale ja nie muszę się z nim zgadzać. Nie traktuj też tego tak personalnie, mi Helion odpowiada, jeżeli będą błędy to na pewno przy dalszej nauce je skoryguje. Nauka z książki jest dla mnie wygodna, a jedynie z forum chaotyczna i jestem w stanie wydać 65 zł na taką książkę. Pokuszę się też o sformułowanie, że bez solidnego fundamentu nie ma solidnego domu, a dla mnie praca z forum nie sprawdza się. Co do angielskiej wersji książek zdecydowanie masz rację, ale nie znam tego języka, aż tak dobrze i kwestia zrozumienia wielu zagadnień technicznych byłaby dla mnie trudna, a to właśnie zrozumienie jest tu kluczowe, co innego kiedy czytasz coś dla rozrywki. Peace
- Pneumokok
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Althorion, piszesz iż posiadasz , w związku z czym chciałbym Cię o coś zapytać - czy uważasz, że jest to dobra książka dla początkującego programisty, tj ogarniającego programowanie strukturalne, jakieś tam rzeczy z obiektowości i graficznych bibliotek, czy też jest to pozycja dla zaawansowanych, potrzebujących czegoś a'la dokumentacji?
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Raczej dla początkującego. Omawia jednak bardzo dokładnie bibliotekę standardową, opisuje też trochę bardziej zaawansowane rzeczy, jak programowanie współbieżne czy serwlety.