[JAVA] Książka dająca solidne podstawy

NN19
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: NN19 »

Witam
Jak książkę(i) do nauki javy polecacie? Interesują mnie książki opisane w miarę przystępny sposób. Jestem średniozaawansowany w C++, oraz mam początki w java (kursy youtube - pętle, biblioteka math, typy danych, switch, konstruktory, metody z parametrem; mam też kilka kolejnych kursów z losowanie, rekurencji, dziedziczenia tablic itp. które w wolnym czasie przerobię). Wiąże dalsze plany z tym językiem więc podstawy, które można wykorzystać praktycznie bardzo mi się przydadzą. W C++ ogarniam oczywiście część strukturalną (z internetu, książek m.in. technik informatyk helionu) i kilka tematów z części obiektowej (konstruktory, destruktory, klasy, tryby , dziedziczenie). Proszę o przemyślane odpowiedzi od osób, które zajmują się programowaniem. Pozdrawiam i dziękuję
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kadiii »

Pierwszy strzał z google - ... javpp5.htm. Spis treści wydaje się obejmować tematykę odpowiednią dla początkujacego. Opinie wskazują, że warto przynajmniej sprawdzić. Najlepiej wybrać się do księgarnni, o ile masz możliwość, i samemu sprawdzić czy dana książka przemawia to Ciebie czy nie. Mam nadzieję, że odpowiedź Cię w jakims stopniu usatysfakcjonuje.
NN19
Użytkownik
Użytkownik

Szczerze mówiąc to właśnie nie zależy mi na "pierwszym strzale z google". Chciałbym, żeby wypowiedział się ktoś, który sam ma już za sobą podstawy lub ktoś kto je przerabia. Nie jestem, aż tak leniwy, aby nie poszukać w google czy na helion.pl Na helion.pl są ponadto rozdziały więc nawet nie trzeba odwiedzać księgarni, ale mogę co najwyżej książkę przekartkować. Wolę się zdać na kogoś kto sam coś robi w tym temacie konkretnie. Mimo to dzięki. Pozdro.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Althorion »

Posiadam i jestem zadowolony z Inne książki o których słyszałem dobre opinie to (przy czym polska wersja jest już lekko nieaktualna) i [url=http://helion.pl/ksiazki/java-przewodnik-dla-poczatkujacych-wydanie-v-herbert-schildt,javpp5.htm]Java. Przewodnik dla początkujących.[/url]
PabloRal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: PabloRal »

Jak już ogarniesz podstawy, to polecam "Obiekty z klasą ! Listy do początkującego programisty" ;D
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Szczerze mówiąc to właśnie nie zależy mi na "pierwszym strzale z google"
Oj tam, google wcale nie jest taki zły. A tak na serio, to ta książka wydaje się napradę spoko a i Althorion napisał, że słyszał o niej dobre opinie. Do przeglądnięcia książek(w całości) w miarę możliwości jednak zachęcam - ja przynajmniej tak prawie zawsze robię. Co do Thinking in Java to raczej kobyła, raczej niezbyt trafny wybór jak na pierwszy raz.
dexter90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dexter90 »

jak chcesz się czegoś nauczyć to dokumentacja + fora ( najlepiej zagraniczne ) , taniej i równie solidnie, a nawet bardziej.
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć wątek.
jak chcesz się czegoś nauczyć to dokumentacja + fora ( najlepiej zagraniczne ) , taniej i równie solidnie, a nawet bardziej.
Dokumentacja nie ma za zadanie niczego uczyć, zdarzają się wyjątki, ale bardziej złożonych zagadnień bez sporego doświadczenia poprostu się nie zrozumie.
Z forami jest natomiast ten problem, że o ile w celu znalezienia rozwiązania jakiegoś problemu to jedne z najlepszych miejsc, o tyle tłumaczenia podstaw jakiejś dziedziny są często mętne, zbyt przekombinowane i nastawione na maksymalną optymalność, generyczność, skalowalność, itp. (domena programistów ). Dobra książka ma natomiast za zadanie zebranie wszystkiego w logiczną całość, przeprowadzenie czytelnika od podstaw danego rozwiązania(często rozwiązań już nieużywanych) do w miarę aktualnych rozwiązań w danej dziedzinie. Takie samo zadanie może spełniać chociazby seminarium czy szkolenie. Następnym krokiem jest oczywiście praktyka + dokumentacja, fora, blogi.
To tyle w ramach mojego sprostowania.
dexter90
Użytkownik
Użytkownik

kadiii pisze:Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć wątek.
Dokumentacja nie ma za zadanie niczego uczyć, zdarzają się wyjątki, ale bardziej złożonych zagadnień bez sporego doświadczenia poprostu się nie zrozumie.
Z forami jest natomiast ten problem, że o ile w celu znalezienia rozwiązania jakiegoś problemu to jedne z najlepszych miejsc, o tyle tłumaczenia podstaw jakiejś dziedziny są często mętne, zbyt przekombinowane i nastawione na maksymalną optymalność, generyczność, skalowalność, itp. (domena programistów ). Dobra książka ma natomiast za zadanie zebranie wszystkiego w logiczną całość, przeprowadzenie czytelnika od podstaw danego rozwiązania(często rozwiązań już nieużywanych) do w miarę aktualnych rozwiązań w danej dziedzinie. Takie samo zadanie może spełniać chociazby seminarium czy szkolenie. Następnym krokiem jest oczywiście praktyka + dokumentacja, fora, blogi.
To tyle w ramach mojego sprostowania.
To już lepiej zamiast ładować kasę w książki traktujące o podstawach programowania lepiej zainwestować tą kasę w dobre książki od angielskiego. Sieć dziś jest pełna kursów o programowaniu i o treści o wiele lepszej niż te w książkach.
NN19
Użytkownik
Użytkownik

@kadiii o ile pierwszy post nie specjalnie mi się spodobał, to w kolejnych bardzo dobrze wytłumaczyłeś temat i wypowiedziałeś swoje zdanie. Co do forum mam podobne zdanie, a jeżeli chodzi o książki @dexter90 to są pisane przecież przez zagranicznych autorów w tym przypadku weterana C, C++, C# i Java i jedynie tłumaczone przez Helion. Jeżeli chodzi o drobne uzupełnienia informacji będąc w temacie to fora czy strony o tematyce Javy są pomocne, ale na początek nie wyobrażam sobie takiej nauki.
Zakupiłem Przewodnik Javy na start potem mam zamiar kontynuować z Kompendium programisty, rzucę także okiem na książkę podsuniętą przez PabloRal i przy okazji nauki na Thinking in Java. Dziękuje wszystkim za pomoc Pozdrawiam.
dexter90
Użytkownik
Użytkownik

A helion jest idealny i ma świetne tłumaczenia. Ogarnij się. W tych książkach jest tyle błędów że jak już to czytaj oryginały po angielsku.

Btw. Co innego pozycje zawierające zaawansowaną treść a co innego podstawy. Na podstawy szkoda kasy.
Afish
Moderator
Moderator

Post autor: Afish »

Tutorial Suna wystarczy.
NN19
Użytkownik
Użytkownik

@dexter90 Doceniam, że masz własne zdanie, ale ja nie muszę się z nim zgadzać. Nie traktuj też tego tak personalnie, mi Helion odpowiada, jeżeli będą błędy to na pewno przy dalszej nauce je skoryguje. Nauka z książki jest dla mnie wygodna, a jedynie z forum chaotyczna i jestem w stanie wydać 65 zł na taką książkę. Pokuszę się też o sformułowanie, że bez solidnego fundamentu nie ma solidnego domu, a dla mnie praca z forum nie sprawdza się. Co do angielskiej wersji książek zdecydowanie masz rację, ale nie znam tego języka, aż tak dobrze i kwestia zrozumienia wielu zagadnień technicznych byłaby dla mnie trudna, a to właśnie zrozumienie jest tu kluczowe, co innego kiedy czytasz coś dla rozrywki. Peace
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: Pneumokok »

Althorion, piszesz iż posiadasz , w związku z czym chciałbym Cię o coś zapytać - czy uważasz, że jest to dobra książka dla początkującego programisty, tj ogarniającego programowanie strukturalne, jakieś tam rzeczy z obiektowości i graficznych bibliotek, czy też jest to pozycja dla zaawansowanych, potrzebujących czegoś a'la dokumentacji?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Althorion »

Raczej dla początkującego. Omawia jednak bardzo dokładnie bibliotekę standardową, opisuje też trochę bardziej zaawansowane rzeczy, jak programowanie współbieżne czy serwlety.
ODPOWIEDZ