Mam za zadanie obliczyć:
a) \(\displaystyle{ \left( x+ \frac{1}{x} \right) ^{2} + \left( x ^{2} + \frac{1}{x ^{2} } \right) ^{2}+ \left( x ^{3} + \frac{1}{x ^{3} } \right) ^{2}+...+ \left( x ^{n} + \frac{1}{x ^{n} } \right) ^{2}}\)
b \(\displaystyle{ \left( x- \frac{1}{x} \right) ^{2} + \left( x ^{2} - \frac{1}{x ^{2} } \right) ^{2}+ \left( x ^{3} - \frac{1}{x ^{3} } \right) ^{2}+...+ \left( x ^{n} - \frac{1}{x ^{n} } \right) ^{2}}\)
Jakaś wskazówka?
Znaleźć wzór na sumę podanych ciągów.
-
michal0906
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, o 21:41 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
michal0906
- Użytkownik

Otworzyć nawiasy, tj. podnieść to co w nawiasie do potęgi?
Coś mi się widzi, że to może być coś z ciągiem geometrycznym, ale nie jestem do końca pewny. Jak próbowałem liczyć q to mi coś nie wychodziło.
Coś mi się widzi, że to może być coś z ciągiem geometrycznym, ale nie jestem do końca pewny. Jak próbowałem liczyć q to mi coś nie wychodziło.
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
\(\displaystyle{ \left(x+\frac{1}{x} \right)^2=x^2+2\cdot x\cdot \frac{1}{x} +\frac{1}{x^2}=x^2+2+\frac{1}{x^2}}\)
-
michal0906
- Użytkownik

Uznacie mnie za matoła, ale do tego co pyzol podałeś, to doszedłem. Gorzej z sumowaniem tego wszystkiego.
Wiem, że dla każdego kolejnego wyrazu ciągu ta 2 w potędze będzie się zmieniała w 4, potem 6 itd.
-- 14 mar 2013, o 21:59 --
OK. JUŻ WIDZĘ
Dziękuję
-- 14 mar 2013, o 22:06 --
Ustaliłem, że suma tego ciągu to suma trzech składowych.
\(\displaystyle{ S _{1}=x ^{2} \cdot \frac{ \left( x ^{2} \right) ^{n} -1 }{x ^{2} -1}
S _{2}=2n
S _{3}= \frac{1}{x ^{2} } \cdot \frac{ \left( \frac{1}{ x ^{2}} \right) ^{n} -1 }{ \frac{1}{ x ^{2}} -1}}\)
No i na końcu dodać je wszystkie. Tak to ma wyglądać?
Wiem, że dla każdego kolejnego wyrazu ciągu ta 2 w potędze będzie się zmieniała w 4, potem 6 itd.
-- 14 mar 2013, o 21:59 --
OK. JUŻ WIDZĘ
Dziękuję
-- 14 mar 2013, o 22:06 --
Ustaliłem, że suma tego ciągu to suma trzech składowych.
\(\displaystyle{ S _{1}=x ^{2} \cdot \frac{ \left( x ^{2} \right) ^{n} -1 }{x ^{2} -1}
S _{2}=2n
S _{3}= \frac{1}{x ^{2} } \cdot \frac{ \left( \frac{1}{ x ^{2}} \right) ^{n} -1 }{ \frac{1}{ x ^{2}} -1}}\)
No i na końcu dodać je wszystkie. Tak to ma wyglądać?
-
michal0906
- Użytkownik

Bardzo wam dziękuję, że pokazaliście mi, że ta droga jest właściwa. W gruncie rzeczy jak na to teraz patrze to jest banał. Zaraz się spalę ze wstydu. Dziękuję. Temat do zamknięcia