Twierdzenie X przy rozkładzie

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
antol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: antol »

Witam, jeżeli post jest umieszczony w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie, gdyż nie miałem pomysłu, gdzie go wrzucić.

Do sedna. Mam taki problem przy rozkładzie na ułamki proste.
Do tej pory liczyłem A,B etc. za pomocą granic, nazwałbym to fachowo lecz nie mam pojęcia jak ta metoda się nazywa.

Np.
\(\displaystyle{ \frac{1}{(s-2)(s+5)}= \frac{A}{(s-2)}+ \frac{B}{(s+5)}}\)

\(\displaystyle{ A= \lim_{ s\to 2 }= \frac{1}{(s+5)} = \frac{1}{7}}\)

\(\displaystyle{ B= \lim_{ s\to -5 }= \frac{1}{(s-2)} = \frac{-1}{7}}\)

Moje pytanie brzmi czy za pomocą tej metody mogę policzyć np.

\(\displaystyle{ \frac{1}{ (s^{2}+1) (s-3)^{2}} = \frac{Ax+B}{ (s^{2}+1) } + \frac{C}{(s-3)} + \frac{D}{(s-3) ^{2} }}\)

Przykład wymyślony na poczekaniu więc w ewentualnych wynikach mogą wychodzić dziwne liczby

Bardzo proszę o odpowiedź, ewentualnie jakiś link dotyczący tego twierdzenia, abym mógł je sobie przyswoić.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Pierwszy raz widzę taką metodę. Zwykle to się robi tak, że rozkład na ułamki proste sprowadza się do wspólnego mianownika i porównuje współczynniki wielomianów znajdujących się w licznikach ułamków stojących po obu stronach równości.

Patrząc na Twoją metodę, nie widzę jak może ona się przełożyć na podany przez Ciebie przykład.
antol
Użytkownik
Użytkownik

Na bank taka metoda istnieje bo u nas gość to liczył granicami. nazywa się to metoda Residułów czy jakoś tak.

Tak jak mi napisałeś to można to policzyć, aczkolwiek jak masz 5 niewiadomych to jest 5 równań i to trochę się liczy.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Residua kojarzą mi się z czymś innym. Zupełnie innym.

A poza tym ja szukając współczynników nigdy nie rozwiązuję układu równań. Znam prostszą i skuteczniejszą metodę - podstawianie prostych liczb, w tym pierwiastków mianownika. Sporo się zeruje, współczynniki wychodzą bardzo szybko.

Tutaj

jest coś o metodzie residuów dla bardziej skomplikowanych przykładów.
antol
Użytkownik
Użytkownik

Ok dzieki za odpowiedź.

Temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ