jak znaleźć brakujacy wierzcholek trójkąta.
-
laewqq
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Na wejściu mam kwadrat o boku \(\displaystyle{ a}\) na kwadracie mam skonstruować trójkąt równoramienny o ramieniu równym boku kwadratu(patrz drzewo pitagorejskie). Wiem również, jaki jest kąt ostry pomiędzy górnym bokiem kwadratu a długością ramienia. Poniżej przedstawiam krótki rysunek objaśniający całą sprawe. Moim pytaniem jest jak wyznaczyć wierzchołek ?
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
Kąt między bokiem a długością ramienia ?laewqq pisze:Wiem również, jaki jest kąt ostry pomiędzy górnym bokiem kwadratu a długością ramienia.
Przy prawidłowym sformułowaniu wystarczy skorzystać z własności obrotu.
-
laewqq
- Użytkownik

Tak kąt między bokiem a długością ramienia.Kąt między bokiem a długością ramienia ?
Przy prawidłowym sformułowaniu wystarczy skorzystać z własności obrotu.
Mógłbyś mi to rozjaśnić ?A umiesz konstruować kąt równy danemu ? To go przylep do tego kwadratu.
- ares41
- Użytkownik

W takim razie jak definiujesz kąt między bokiem a długością ramienia ?laewqq pisze:Tak kąt między bokiem a długością ramienia.
-
laewqq
- Użytkownik

Chodzi o ten kąt i próbowałem poprowadzić wysokość a następnie skorzystać z proporcji tryg. to dziala jesli kwadrat nie jest obrocony, natomiast gdy obroce go o pewien kat i następnie sprobuje wyznaczyć ten wierzcholek to juz nie zadziala.
- ares41
- Użytkownik

laewqq, domyślam się o co Ci chodziło, jednak Ty wyrażasz się zupełnie niepoprawnie. Kiedy pytałem o to co rozumiesz przez ten kąt miałem na myśli gruby błąd jaki popełniłeś mówiąc o kącie pomiędzy odcinkiem a liczbą.
A umiesz obrócić odcinek o zadany kąt ?laewqq pisze:Nie umiem.
-
laewqq
- Użytkownik

Przepraszam, ale potrzebuje bardzo tego potrzebuje stąd takie nieścisłości w tym co pisze.
Zatem jeśli ktoś wytłumaczyłby mi lub wskazał chociać drogę jak obrócic odcinek o kąt to bede bardzo wdzieczny
Szukałem sposobu aby to zrobić niestety nie znalazłem nic, ale to jest chyba jedyne dobre wyjście. Próbowałem poprowadzic dwie proste: pierwsza przechodzaca przez górny lewy wierzcholek kwadratu nachylona o kąt i tak samo z drugiej strony, ale niewiele mi to da jak potem będe obracał ten kwadrat...A umiesz obrócić odcinek o zadany kąt ?
Zatem jeśli ktoś wytłumaczyłby mi lub wskazał chociać drogę jak obrócic odcinek o kąt to bede bardzo wdzieczny