Witam.
Dostałem polecenie rozwiązania następującego zadania:
W środku struny o długości \(\displaystyle{ l}\) umieszczono koralik o masie \(\displaystyle{ m}\).
Obliczyć okres małych drgań pionowych koralika, jeżeli napięcie struny jest cały czas takie samo i równe \(\displaystyle{ F}\)
Przede wszystkim nie jestem w stanie pojąć założenia, że napięcie struny jest stałe i równe \(\displaystyle{ F}\). Wg mnie w takim wypadku struna nie powinna wykonywać żadnych drgań i się nie poruszać. Oczywiście znam wzory na ruch harmoniczny, ale nie potrafię ich wykorzystać w powyższym zadaniu, ponieważ nie potrafię ustalić wpływu długości struny na cały ruch.
kneefer pisze:
Obliczyć okres małych drgań pionowych koralika,
A skąd my mamy wiedzieć, jak ta struna jest ustawiona w przestrzeni i które drgania są pionowe? Zapewne chodzi o drgania poprzeczne, płaskie. Ponieważ nie jest podana masa struny, przyjmijmy, że jest ona bardzo mała w porównaniu z masą koralika. Najpierw zrób rysunek i zaznacz działające na koralik siły.
kneefer pisze:
Obliczyć okres małych drgań pionowych koralika,
A skąd my mamy wiedzieć, jak ta struna jest ustawiona w przestrzeni i które drgania są pionowe? Zapewne chodzi o drgania poprzeczne, płaskie. Ponieważ nie jest podana masa struny, przyjmijmy, że jest ona bardzo mała w porównaniu z masą koralika. Najpierw zrób rysunek i zaznacz działające na koralik siły.
Może trzeba pominąć grawitację a sformułowanie "pionowe" odnosi się do struny.
Wydaje mi się jednak że to i tak będzie zależeć od współczynnika sprężystości \(\displaystyle{ k}\) struny który nie jest podany.
Najpewniej tu idzie o takie zamocowanie, podparcie i naciąg struny.
W.Kr.
PS. Nie mój to wynalazek. Takie wynalazki spotyka się na ćwiczeniach z fizyki.
Całe szczęście jakimś cudem rozwiązałem sam i wrzucę jeszcze dzisiaj rozwiązanie. Może kiedyś komuś się przyda. W każdym razie dziękuję wszystkim za chęć pomocy.