[Funkcje] funkcje rosnące
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Witam, znowu mam problem z zadaniem z OMa, gdyż wyszło mi sprzeczne rozwiązanie
Treść:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f: \langle 0,1 \rangle \rightarrow \mathbb{R}}\) taka, że \(\displaystyle{ f( \frac{1}{n})=(-1) ^{n}}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,...}\)
Wykazać, że nie istnieją takie funkcje rosnące \(\displaystyle{ g: \langle 0,1 \rangle \rightarrow \mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ h: \langle 0,1 \rangle \rightarrow \mathbb{R}}\), że \(\displaystyle{ f=g-h}\).
Wszystkie znaki na ziemi i na niebie mówią mi, że jednak znalazłem takie funkcje:
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{-3}{x}+3}\)
\(\displaystyle{ h(x)= \frac{-3}{x}+3 - (-1) ^{ \frac{1}{x} }}\)
Co jest?
Treść:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f: \langle 0,1 \rangle \rightarrow \mathbb{R}}\) taka, że \(\displaystyle{ f( \frac{1}{n})=(-1) ^{n}}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,...}\)
Wykazać, że nie istnieją takie funkcje rosnące \(\displaystyle{ g: \langle 0,1 \rangle \rightarrow \mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ h: \langle 0,1 \rangle \rightarrow \mathbb{R}}\), że \(\displaystyle{ f=g-h}\).
Wszystkie znaki na ziemi i na niebie mówią mi, że jednak znalazłem takie funkcje:
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{-3}{x}+3}\)
\(\displaystyle{ h(x)= \frac{-3}{x}+3 - (-1) ^{ \frac{1}{x} }}\)
Co jest?
- jerzozwierz
- Użytkownik

Możesz powiedzieć coś więcej z tą dziedziną? Bo w funkcji f także nie ma zera.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Rozumiem że zapis f=g-h należy odczytać jako:
\(\displaystyle{ f(x_i)=g(x_i)-h(x_i)}\)
wówczas można wprowadzić oznaczenie:
\(\displaystyle{ x_i= \frac{1}{n_i}}\)
Zatem tylko liczby postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) należą do dziedziny. Co prawda wtedy dziedzina z domkniętym zerem jest bez sensu.
\(\displaystyle{ f(x_i)=g(x_i)-h(x_i)}\)
wówczas można wprowadzić oznaczenie:
\(\displaystyle{ x_i= \frac{1}{n_i}}\)
Zatem tylko liczby postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) należą do dziedziny. Co prawda wtedy dziedzina z domkniętym zerem jest bez sensu.
-
Rogal
- Użytkownik

Niby dlaczego można wprowadzić takie oznaczenie? I od kiedy to można ustawić w ciąg wszystkie liczby z odcinka [0, 1]? Coś mnie ominęło ostatnio? 
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
dowód nie wprost:
\(\displaystyle{ h( \frac{1}{2n+2})+3=g( \frac{1}{2n+2})+2<g( \frac{1}{2n+1})+2=h( \frac{1}{2n+1})+1=g( \frac{1}{2n+2})<g( \frac{1}{2n+1})=h( \frac{1}{2n+1})-1<h( \frac{1}{2n})}\)
więc wobec monotoniczności \(\displaystyle{ h(0) \rightarrow - \infty}\)-bez sensu bo funkcja jest określona na przedziale domkniętym-- 11 sierpnia 2009, 16:14 --Inkwizytor to że o innych wartościach nie mamy wiadomości nie znaczy że funkcja nie jest określona dla innych argumentów
\(\displaystyle{ h( \frac{1}{2n+2})+3=g( \frac{1}{2n+2})+2<g( \frac{1}{2n+1})+2=h( \frac{1}{2n+1})+1=g( \frac{1}{2n+2})<g( \frac{1}{2n+1})=h( \frac{1}{2n+1})-1<h( \frac{1}{2n})}\)
więc wobec monotoniczności \(\displaystyle{ h(0) \rightarrow - \infty}\)-bez sensu bo funkcja jest określona na przedziale domkniętym-- 11 sierpnia 2009, 16:14 --Inkwizytor to że o innych wartościach nie mamy wiadomości nie znaczy że funkcja nie jest określona dla innych argumentów
Inkwizytor, nawet te punkty chyba nie do końca tak...
z tego co ja wiem to (-1)^t ma sens tylko dla t całkowitych i dla odwrotności liczb nieparzystych
z tego co ja wiem to (-1)^t ma sens tylko dla t całkowitych i dla odwrotności liczb nieparzystych
- Inkwizytor
- Użytkownik

O ile w pełni zgadzam się z uwagami Rogala i Dumela - źle zinterpretowałem treść zadania (mea culpa), o tyle Twoja uwaga nie ma sensu, bo to nie ja wymyśliłem niektóre wartości funkcji f. Gdzie doszukujesz się sprzeczności w tym co napisał autor zadania: \(\displaystyle{ f(\frac{1}{n})=(-1)^n}\) dla n całkowitych dodatnich z moim oznaczeniem? Przecież \(\displaystyle{ f(x)=f(\frac{1}{n})}\) gdyby wprowadzić oznaczenie: \(\displaystyle{ x_i= \frac{1}{n_i}}\) (dla n całkowitych dodatnich).bury pisze:Inkwizytor, nawet te punkty chyba nie do końca tak...
I skąd Tobie wynika że -1 będzie podniesione do innej potęgi niż całkowita dodatnia?