Operator Laplace'a

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
quo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Operator Laplace'a

Post autor: quo »

Hej, mam problem z zadaniem dla kolegi, co wiąże się z tym, że nie wiem do końca o co chodzi.

Niech \(\displaystyle{ \Delta}\) to operator Laplace'a, a \(\displaystyle{ f(x)=\sin(2x)\cos(x)}\). Obliczyć \(\displaystyle{ e^{\Delta it} f(x)}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Operator Laplace'a

Post autor: yorgin »

Czy zadanie jest dobrze napisane? Operator Laplace'a jest sumą drugich pochodnych cząstkowych, więc nie rozumiem, jak tu można cokolwiek takiego policzyć.
quo
Użytkownik
Użytkownik

Operator Laplace'a

To samo mu mówiłem. Twierdzi, że jest ok. Wspomniał też, że może to się wiązać z rozbijaniem na szeregi (?) i podał twierdzenie, które powinno się do tego odnosić.

Tw. Niech \(\displaystyle{ L}\) będzie operatorem hermitowskim na przestrzeni \(\displaystyle{ H}\), której funkcje własne tworzą bazę tej pni, niech \(\displaystyle{ F(x)}\) będzie funkcją rzeczywistą bądź zespoloną taką, że \(\displaystyle{ F(\lambda_n)}\) jest zdefiniowana. Wtedy: \(\displaystyle{ F(L)f= \sum_{n=1}^{\infty} c_n \cdot F(\lambda_n) \cdot \phi_n}\).

Z tego co wiem, to \(\displaystyle{ \phi_n}\) są funkcjami własnymi operatora \(\displaystyle{ L}\). Reszta owiana jest tajemnicą.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, o 23:08 przez quo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Operator Laplace'a

Post autor: yorgin »

Wygląda to jak wariant twierdzenia spektralnego. Nie wiem, jak ma być użyteczne w zadaniu, którego treści nie rozumiem...
quo
Użytkownik
Użytkownik

Operator Laplace'a

Dostarczono mi oryginalną treść zadania...

Rozważyć operator Laplace'a \(\displaystyle{ -\Delta}\) na przestrzeni \(\displaystyle{ L^2(0,\pi)}\) z warunkami brzegowymi Dirichleta, obliczyć \(\displaystyle{ e^{-it\Delta} f}\) dla \(\displaystyle{ f(x)=\sin(2x)\cos(x)}\).

Czy teraz ma to jakiś sens? Sam nie wiem jak się za to zabrać.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Operator Laplace'a

Post autor: Wasilewski »

Łatwo sprawdzić, że funkcje \(\displaystyle{ \sin(kx)}\) są funkcjami własnymi operatora \(\displaystyle{ -\bigtriangleup}\) i rozpinają \(\displaystyle{ L^{2}(0,\pi)}\). Wobec tego, żeby skorzystać z twierdzenia spektralnego, należy rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ f}\) w szereg Fouriera.
ODPOWIEDZ