Witam,
Mam problem z takim oto przykładem:
Zbadaj zbieżność warunkową szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[\ln (n)]}}{n}}\)
Wydaje mi się że szereg będzie zbieżny warunkowo, ale nie za bardzo potrafię to rozpisać jakimkolwiek kryterium bądź w inny sposób. Jeśli się nie mylę Leibniza nie mogę użyć bo nie jest to cecha z n tylko z logarytmu naturalnego więc wyrazy nie będą zmieniały znaku naprzemiennie lecz co kilka. Udowodniłem oczywiście że szereg nie jest zbieżny bezwzględnie. Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że funkcja \(\displaystyle{ \ln (x)}\) rośnie do nieskończoności więc co chwilę będziemy dodawać i odejmować pewne niewielkie liczby, ale to zapewne niczego nie dowodzi. Proszę więc o sensowne uzasadnienie zbieżności (bądź jej braku) albo przynajmniej jakąś cenna wskazówkę
Zbadaj zbieżność warunkową szeregu (z cechą z logarytmu)
-
octahedron
- Użytkownik

Tak jak zauważyłeś, będą na przemian grupy wyrazów dodatnich i ujemnych. Weźmy taką jedną grupę:
\(\displaystyle{ m\le\ln n<m+1,\,m\in N\\\\
e^m\le n<e^{m+1}}\)
Wyrazów w tej grupie jest \(\displaystyle{ \lfloor e^{m+1}\rfloor-\lceil e^m\rceil+1>e^{m+1}-e^m-1}\), co do modułu wszystkie są większe niż \(\displaystyle{ \frac{1}{e^{m+1}}}\), więc moduł ich sumy:
\(\displaystyle{ \left|\sum_{n=\lceil e^m\rceil}^{\lfloor e^{m+1}\rfloor}\frac{(-1)^{\lfloor\ln n\rfloor}}{n}\right|>\frac{e^{m+1}-e^m-1}{e^{m+1}}=1-\frac{1}{e}-\frac{1}{e^{m+1}}>1-\frac{2}{e}}\)
Z kryterium Cauchy'ego wynika, że dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) takie sumy muszą być dowolnie małe, aby szereg był zbieżny, a jak widać tak nie jest. Zatem szereg jest rozbieżny.
\(\displaystyle{ m\le\ln n<m+1,\,m\in N\\\\
e^m\le n<e^{m+1}}\)
Wyrazów w tej grupie jest \(\displaystyle{ \lfloor e^{m+1}\rfloor-\lceil e^m\rceil+1>e^{m+1}-e^m-1}\), co do modułu wszystkie są większe niż \(\displaystyle{ \frac{1}{e^{m+1}}}\), więc moduł ich sumy:
\(\displaystyle{ \left|\sum_{n=\lceil e^m\rceil}^{\lfloor e^{m+1}\rfloor}\frac{(-1)^{\lfloor\ln n\rfloor}}{n}\right|>\frac{e^{m+1}-e^m-1}{e^{m+1}}=1-\frac{1}{e}-\frac{1}{e^{m+1}}>1-\frac{2}{e}}\)
Z kryterium Cauchy'ego wynika, że dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) takie sumy muszą być dowolnie małe, aby szereg był zbieżny, a jak widać tak nie jest. Zatem szereg jest rozbieżny.
-
HelpMePls
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Warunek Cauchy'ego przemknął mi przez myśl ale nie za bardzo wiedziałem jak to zapisać żeby czegokolwiek dowieść 
dzięki wielkie za wytłumaczenie
dzięki wielkie za wytłumaczenie
Podoba mi się
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[\ln (n)]}}{n}}\) jest rozbieżny.
A jeśli zamiast logarytmu weźmiemy pierwiastek kwadratowy z n, to otrzymamy zbieżność.
Co więcej wystarczy tylko logarytm podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[\ln^2(n)]}}{n}}\) jest zbieżny.
Zbieżny jest też
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[n\sqrt{2}]}}{n}}\), a o
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[n\sqrt{3}]}}{n}}\) nie wiem.
Czy te przykłady mają jakieś ładne wspólne uogólnienie?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[\ln (n)]}}{n}}\) jest rozbieżny.
A jeśli zamiast logarytmu weźmiemy pierwiastek kwadratowy z n, to otrzymamy zbieżność.
Co więcej wystarczy tylko logarytm podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[\ln^2(n)]}}{n}}\) jest zbieżny.
Zbieżny jest też
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[n\sqrt{2}]}}{n}}\), a o
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{[n\sqrt{3}]}}{n}}\) nie wiem.
Czy te przykłady mają jakieś ładne wspólne uogólnienie?