Poprawa matury i strata roku.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
lucas7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: lucas7 »

Witam. Chciałem się Was poradzić. W 2012 r. pisałem maturę rozszerzoną z matematyki, ale niestety wynik poniżej oczekiwań. W związku z tym dostałem się na informatykę ale na gorszy wydział(nie na ten, na który planowałem - lepszy) Myślałem o tym, żeby po prostu poprawić maturę w 2013 i podejść do rekrutacji na 1 rok. I teraz moje pytanie, czy dużo jest takich osób, które zamierzało zrobić podobnie i im się udało(poprawić maturę)? Czy warto podchodzić, czy raczej są małe szanse powodzenia zwłaszcza, że mam jeszcze materiał ze studiów do opanowania(wynik potrzebny 90%< )? I ewentualnie kiedy zacząć się przygotowywać(powtarzać)?
Czy może dać sobie spokój...Z tym, że różnica między tymi wydziałami jest dosyć spora jeśli chodzi o poziom(AGH WFiIS a WIEiT). Po za tym nie bardzo podoba mi się "stosowana w fizyce" na której jestem i wolałbym być na "czystej". Czy opłaca się poświęcić rok? Jak na to mogą patrzeć pracodawcy?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 176 razy

Post autor: wiskitki »

Ja myślę, że powinieneś zostać tu, gdzie jesteś. Pracodawcy nie patrzą na to, na jakim wydziale studiowałeś, tylko czy jesteś dobry. Jak się sam przyłożysz do nauki, to możesz być dobry nawet, gdy studiujesz na słabszym wydziale.
lucas7
Użytkownik
Użytkownik

No niby tak, ale o wiele więcej i szybciej nauczylbym się na drugim wydziale. W 1 semestrze nie mamy nawet żadnego języka.
gblablabla
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: gblablabla »

Stosowana to nie informatyka, stosowana to studia dla studiów; ta, na której jesteś, jeszcze ujdzie, ale znam studentów III roku IS na EAIiIB, którzy piszą takie makaronizmy w programach, po prostu gorzej niż ja, a jestem na matmie...

Najlepsza infa to teoretyczna lub techniczno-teoretyczna (IEiT), a zastosowań jak się sam nie nauczysz, nie nauczy Cię nikt.

Moja rada - powtarzaj.

Dodam jeszcze: jak naprawdę poważnie myślisz o infie, to tylko niestosowana na AGH.
lucas7
Użytkownik
Użytkownik

gblablabla pisze:Stosowana to nie informatyka, stosowana to studia dla studiów; ta, na której jesteś, jeszcze ujdzie, ale znam studentów III roku IS na EAIiIB, którzy piszą takie makaronizmy w programach, po prostu gorzej niż ja, a jestem na matmie...

Najlepsza infa to teoretyczna lub techniczno-teoretyczna (IEiT), a zastosowań jak się sam nie nauczysz, nie nauczy Cię nikt.

Moja rada - powtarzaj.

Dodam jeszcze: jak naprawdę poważnie myślisz o infie, to tylko niestosowana na AGH.

Myślę poważnie o infie dlatego mam takie samo zdanie co Ty Tylko szkoda mi tego roku w plecy chociaż z drugiej strony jakieś przedmioty miałbym przepisane.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Pamiętaj, że studiując jeden kierunek, a potem z niego rezygnując i rozpoczynając drugi zmniejszasz swoją pulę darmowych punktów ECTS, przeznaczonych na studia. Sprawdź dokładnie, jakie te zasady zostały opisane na AGH.

JK
JerryGarcia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JerryGarcia »

Ja mam zaś pytanie dotyczące stricte punktów ECTS. Jeżeli chcę zmienić kierunek, (ten na którym jestem mi nie odpowiada) to jak jest z tymi punktami? Chodzi mi o to, czy każdy student ma przypisaną "na siebie" pule ECTS-ów i jak ją przekroczy to musi dodatkowo płacić?
Hipotetyczna sytuacja - studiuje na agh, podchodze do sesji i zdaje egzaminy. Jednak decyduje się zaprzestać studiów na tym kierunku, poprawiam mature i idę na UJ. Co się dzieje wtedy z punktami,które przysługiwały przedmiotom zdawanym na egzaminach? Bardzo prosze o wyjasnienie, bo bardzo mnie to nurtuje.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

JerryGarcia pisze:Hipotetyczna sytuacja - studiuje na agh, podchodze do sesji i zdaje egzaminy. Jednak decyduje się zaprzestać studiów na tym kierunku, poprawiam mature i idę na UJ. Co się dzieje wtedy z punktami, które przysługiwały przedmiotom zdawanym na egzaminach?
Twoja bezpłatna pula ECTSów na UJ powinna być pomniejszona o punkty, które wykorzystałeś na AGH. Może to oznaczać, że nie starczy Ci darmowych punktów, by skończyć studia i będziesz musiał je dokupić.

Tyle stanowią ogólne zasady. Jak będą wdrażane, to inna sprawa.

JK
krzysztofkolumb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: krzysztofkolumb »

Witam, czy mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć o co chodzi z tymi punktami?? Sam zrezygnowałem ze studiów w tym roku i mam zamiar rozpocząć coś innego na drugi rok, ale o takim czymś nic nie słyszełem. To działa wtedy gdy prznosimy się z jednego kierunku na drugi, czy wtedy gdy całkowicie rezygnujemy i zaczynamy studia od zera to też?
KaerbEmEvig
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: KaerbEmEvig »

Każdemu studentowi przysługuje 300+60 punktów ECTS do wykorzystania (5 lat studiów to 300 punktów ECTS). Teoretycznie uczelnia może od tej puli odjąć wszystkie ECTS'y, które zrealizowałeś podczas studiów, z których chcesz zrezygnować. Jest w tym jednak pewien haczyk - zgodne z prawem jest odjęcie wyłącznie punktów ECTS, które wykorzystałeś po wejściu w życie nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym (zasada "lex retro non agit" - prawo nie działa wstecz).
mitek465
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mitek465 »

Zawsze można po roku próbować się przenieść. Kumplowi się udało - z relatywnie gorszej uczelni na lepszą.
ODPOWIEDZ