Spodek jednej z wysokości trójkąta rzutujemy prostopadle na proste zawierające dwa pozostałe boki.
Udowodnić że odległość tych rzutów nie zależy od wyboru spodka.
[Planimetria] spodek wysokości
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
strasznie dawno nic z geometrii nie robiłem ale to było na tyle proste że się skusiłem
\(\displaystyle{ A,B,C}\)-wierzchołki trójkąta
\(\displaystyle{ S}\)-pole trójkąta
\(\displaystyle{ AB=c, AC=b, BC=a}\)
niech \(\displaystyle{ H}\) będzie spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) a \(\displaystyle{ X, Y}\) jego rzutami na odpowiednio: \(\displaystyle{ AB,AC}\)
parę wskazówek:
\(\displaystyle{ A,B,C}\)-wierzchołki trójkąta
\(\displaystyle{ S}\)-pole trójkąta
\(\displaystyle{ AB=c, AC=b, BC=a}\)
niech \(\displaystyle{ H}\) będzie spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) a \(\displaystyle{ X, Y}\) jego rzutami na odpowiednio: \(\displaystyle{ AB,AC}\)
parę wskazówek:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
wynik:
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
korzystając z twierdzenia o kątach wpisanych opartych na tym samym łuku: \(\displaystyle{ \sphericalangle CYX=90+ \sphericalangle HYX=90+ \sphericalangle HAX=90+90-ABC=180- \sphericalangle XBC}\)
-
binaj
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
ja mam inne rozwiązanie i wynik od Dumla
\(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ R_1}\) promienie okręgów opisanych na ABC i AXHY \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ XY=2R_1sin\alpha=AHsin\alpha= \frac{2S}{a}sin\alpha= 2S \cdot \frac{1}{2R}= \frac{S}{R}}\)
jest ok?
\(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ R_1}\) promienie okręgów opisanych na ABC i AXHY \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ XY=2R_1sin\alpha=AHsin\alpha= \frac{2S}{a}sin\alpha= 2S \cdot \frac{1}{2R}= \frac{S}{R}}\)
jest ok?
dzięki chłopaki
\(\displaystyle{ S=\frac{abc}{4R}}\) więc wynik macie ten sam
\(\displaystyle{ S=\frac{abc}{4R}}\) więc wynik macie ten sam