Witam, mam wielką prośbę ponieważ mam problem z tym poleceniem:
Narysować rozkład ciśnienia w zbiorniku zawierającym dwie nie mieszające się ciecze o różnych gęstościach.
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi z tym pomógł
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Rozkład ciśnień w zbiorniku
no dobrze... ale w definicji jest mowa o powierzchni tu nic nie jest powiedziane...
Pozwolę sobie uzupełnić wypowiedź Chromosom o dodatkowe słowo.
Sprawdź definicję ciśnienia hydrostatycznego - w definicji nie ma słowa o powierzchni.
Sprawdź definicję ciśnienia hydrostatycznego - w definicji nie ma słowa o powierzchni.
-
slawekt433
- Użytkownik

dla jednej cieczy to o oczywiste
ale jak wygląda na wykresie przejście między cieczami o różnej gęstości zmienia się nachylenie do osi X (ciśnienia) ?
Czy to może wyglądać w ten sposób?
ale jak wygląda na wykresie przejście między cieczami o różnej gęstości zmienia się nachylenie do osi X (ciśnienia) ?
Czy to może wyglądać w ten sposób?
-
Chromosom
- Moderator

- Podziękował: 127 razy
Zgadza się. Nachylenie prostej zależy od gęstości cieczy oraz przyspieszenia ziemskiego. W rzeczywistości kształt krzywej jest nieco inny, niż prosta. Wynika to z tego, iż gęstość rośnie wraz ze wzrostem ciśnienia oraz z faktu, że pole grawitacyjne jest centralne, nie zaś jednorodne, jak przyjmuje się w uproszczonych definicjach. Wpływ powyższych czynników jest jednak znikomy (tutaj można znaleźć wartość współczynnika sprężystości objętościowej dla wody: ... 5%9Bciowej ), pominięcie ich jest zatem uzasadnione.
dziękuję bardzo za pomoc.
Niestety mam jeszcze problem z takim poleceniem: Obliczyć średnią prędkość w rurociągu o przekroju kołowym, jeżeli profil prędkości jest taki, że prędkość na ścianie wynosi 0 a w osi jest Vmax, profil prędkości od ściany do osi jest liniowy.
Bardzo ale to bardzo prosiłabym o pomoc, jak widać orłem z mechaniki płynów nie jestem mimo to trzeba to jakoś przejść Byłabym zatem wdzięczna za wyjaśnienie mi jak to zrobić.
Niestety mam jeszcze problem z takim poleceniem: Obliczyć średnią prędkość w rurociągu o przekroju kołowym, jeżeli profil prędkości jest taki, że prędkość na ścianie wynosi 0 a w osi jest Vmax, profil prędkości od ściany do osi jest liniowy.
Bardzo ale to bardzo prosiłabym o pomoc, jak widać orłem z mechaniki płynów nie jestem mimo to trzeba to jakoś przejść Byłabym zatem wdzięczna za wyjaśnienie mi jak to zrobić.