Witam serdecznie, mam pytanko odnośnie tego zadania:
Masz do wyboru dwie lokaty i zakładamy, że sumy jakie musisz ulokować są takie same. Pierwsza lokata przyniesie Ci 18 mln zł rocznie przez 3 lata, druga 22mln zł rocznie przez trzy lata, ale pierwsza wypłata nastąpi po 3 latach od chwili wpłaty. Roczna stopa procentowa - 10,5%. Którą lokatę wybierzesz?
Dyskontuję wszystko na R0 czyli...
pierwsza lokata: \(\displaystyle{ R0 = \frac{18}{(1+0,105)}{^1}+ \frac{18}{(1+0,105)}{^2} + \frac{18}{1+0,105}{^3}}\)
oraz druga \(\displaystyle{ R0 = \frac{22}{(1+0,105)}{^3} + \frac{22}{1+0,105}{^3} + \frac{22}{(1+0,105)}{^3}}\)
ale pierwsza wypłata nastąpi po 3 latach od chwili wpłaty
Pierwsza wypłata nastąpi za 3 lata, a 2 i 3 wypłata kiedy nastąpi, też po 3 latach, czy w 4 roku i kolejno w piątym roku. Zatem czy całość zostanie wypłacona w tym samym roku, czy też po prostu wypłata na lokacie została jakby przesunięta o 3 lata. Sam zdecyduj, jaki wariant wolisz.
Hah, dobre pytanie co mój ćwiczeniowiec miał na myśli tworząc to zadanie - ciężko zgadnąć
Przeczuwam, że dochodzą jeszcze okresy t3, t4 i t5.
wtedy lokatę 2-gą robimy kolejno do 3, 4 i 5 potęgi, tak?
Frey, czytałem Twoje posty, widzę, że siedzisz w temacie, jak sądzisz, który wariant mam wziąć pod uwagę? Dziwne przeczucie i nie do końca poprawnie sformułowane zadanko wskazuje na opcję z t3,t4,t5.
silversurfer pisze:
Przeczuwam, że dochodzą jeszcze okresy t3, t4 i t5.
wtedy lokatę 2-gą robimy kolejno do 3, 4 i 5 potęgi, tak?
W takim wypadku, tak.
Bez przesady, ja też się często mylę. Ja bym tutaj się czepił za słówka i "pierwsza wypłata", a nie "wypłaty" lub "wszystkie wypłaty". Zatem trochę bardziej skłania mnie to, aby zrobić to przepływy w trzecim, czwartym i piątym roku.