Witam mam dość dziwne pytanie.
Mianowicie :
Od ilu dzuli czujemy ból ?
fizyka dzule
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
fizyka dzule
mało że dziwne, to jeszcze trochę bezsensowne. ja jeszcze nigdy od dżuli, newtonów, metrów ani nawet sekund nie czułem bólu może sprecyzujesz o co ci chodziło?
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
fizyka dzule
Pytanie idealnie nadające się na fizykę doświadczalną.
1. Przygotuj ciężarki z dokładnymi masami od 0,1kg do 50kg (wielkość kroku dobierz samodzielnie)
2. Zdejmij buty i skarpety
3. Z wysokości 1 metra zrzucaj kolejno ciężarki wg. rosnącej masy
Zanotuj masę pierwszego, przy którym poczułeś/-aś ból. Ze wzoru na energię potencjalną i zasadę zachowania energii mechanicznej (w palec "uderza" energia kinetyczna ) dowiedziesz doświadczalnie od ilu dżuli TY odczuwasz ból w wierzchniej części stóp.
Doświadczenie możesz powtarzać dla dowolnej części ciała swojej lub ochotnika
1. Przygotuj ciężarki z dokładnymi masami od 0,1kg do 50kg (wielkość kroku dobierz samodzielnie)
2. Zdejmij buty i skarpety
3. Z wysokości 1 metra zrzucaj kolejno ciężarki wg. rosnącej masy
Zanotuj masę pierwszego, przy którym poczułeś/-aś ból. Ze wzoru na energię potencjalną i zasadę zachowania energii mechanicznej (w palec "uderza" energia kinetyczna ) dowiedziesz doświadczalnie od ilu dżuli TY odczuwasz ból w wierzchniej części stóp.
Doświadczenie możesz powtarzać dla dowolnej części ciała swojej lub ochotnika
fizyka dzule
Chodzi mi np. o lecacy kamien, powiedzmy ze ma 1 J i został rzucony z metra odległości od celu. Celem jest kukła ubrana w bluze i kurtke, odczuła by cos ?:>
- 44
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
fizyka dzule
Ludzie sparaliżowani, lub nawet częściowo nie czują bólu w tych okolicach. Lub jak mocno oparzysz sobie skórę i zniszczysz tkankę nerwową to też już nic nie poczujesz. Czy można wiedzieć co Cię natchnęło na to pytanie?
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
fizyka dzule
Zabiłeś mnie tym xDZacznijmy od tego, że kukła nie czuje
Pomysł Inkwizytora zdecydowanie najlepszy i tak też zrób. Znasz wzory na energię potencjalną, kinetyczną oraz zależność między nimi?