A czym jest \(\displaystyle{ k}\)soulforged pisze: 4. \(\displaystyle{ k-1}\), aczkolwiek nie jestem pewien.
VIII edycja OMG
- Swiety Mikolaj
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
VIII edycja OMG
Nawet teraz święty nie może sb odpocząć... To są poprawne rozwiązania:
2. Wystarczy, aby miał wszystkie te długości wymierne, a potem można sb powiększyć odpowiednio cały trójkąt. Przykładowy taki trójkąt to dwa trójkąty prostokątne 3,4,5 zetknięte bokami 4. Wysokości opuszczone na boki 5 są wymierne, bo pole jest wymierne. Można je ręcznie policzyć i powiększyć trójkąt.
3. \(\displaystyle{ a \sqrt{b}}\) większe od \(\displaystyle{ ab}\), symetrycznie z drugim, no i oczywiście 1 większe od ab
4. Maksimum 3. Jak są co najmniej 4 punkty różnych kolorów, to prowadzimy przez nie proste (np. AB i CD). Jeśli te proste się przecinają, to od razu mamy sprzeczność, a jak są równoległe, to przecinają się te drugie proste (np. AC i BD).
Łatwy ten drugi etap, ale też chyba nie za bardzo. Z drugim też miałem problem. Ale w czasie konkursu musiałem wyjść do toalety i ten koleś-opiekun spytał mnie, czy wszystkie rozwiązałem no i strasznie się zdziwił, że wszystkie oprócz drugiego zrobiłem. Więc pomyślałem, że banał i w końcu wykminiłem.
2. Wystarczy, aby miał wszystkie te długości wymierne, a potem można sb powiększyć odpowiednio cały trójkąt. Przykładowy taki trójkąt to dwa trójkąty prostokątne 3,4,5 zetknięte bokami 4. Wysokości opuszczone na boki 5 są wymierne, bo pole jest wymierne. Można je ręcznie policzyć i powiększyć trójkąt.
3. \(\displaystyle{ a \sqrt{b}}\) większe od \(\displaystyle{ ab}\), symetrycznie z drugim, no i oczywiście 1 większe od ab
4. Maksimum 3. Jak są co najmniej 4 punkty różnych kolorów, to prowadzimy przez nie proste (np. AB i CD). Jeśli te proste się przecinają, to od razu mamy sprzeczność, a jak są równoległe, to przecinają się te drugie proste (np. AC i BD).
Łatwy ten drugi etap, ale też chyba nie za bardzo. Z drugim też miałem problem. Ale w czasie konkursu musiałem wyjść do toalety i ten koleś-opiekun spytał mnie, czy wszystkie rozwiązałem no i strasznie się zdziwił, że wszystkie oprócz drugiego zrobiłem. Więc pomyślałem, że banał i w końcu wykminiłem.
VIII edycja OMG
Edit. Napisalem cos blednego.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2013, o 20:01 przez Kloc3k, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
VIII edycja OMG
Otwartym problemem jest, czy istnieje trójkąt o wszystkich wymiernych długościach: boków, wysokości, dwusiecznych i środkowych czy coś takiego.wiedzmac pisze:Nie wiecie skąd pochodzi zadanie 2? Widziałem je kilka razy już, ale nie potrafię sobie przypomnieć gdzie.
Fajne drugie zadanie: człowiek próbuje udowodnić przez pół godziny, że nie istnieje, a tu zonk.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
VIII edycja OMG
Nie, Swiety Mikolaj dobrze mówi. Jako przykład, że 3 kolory jeszcze są OK, weź punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) koloru A, cała oś OX poza punktem \(\displaystyle{ (0,0)}\) koloru B, a wszystko inne koloru C.Kloc3k pisze:4. zadanie: maks 2 kolory, przynajmniej takie mam wrażenie, otóż bierzemy sobie dowolny punkt np koloru zielonego, przez niego przechodzi nieskonczenie wiele prostych, co oznacza że pokryją całą płaszczyznę, zatem na każdej z takich prostych jest już jeden kolor - zielony. Czyli na płaszczyźnie poza zielonym dostępny pozostaje już tylko 1 kolor.
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
VIII edycja OMG
4. Malujemy po kolei:
a) całą płaszczyznę na zielono;
b) prostą \(\displaystyle{ y=0}\) na czerwono;
c) punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) na niebiesko,
i mamy spełnione warunki.
Drugie mnie pokonało
a) całą płaszczyznę na zielono;
b) prostą \(\displaystyle{ y=0}\) na czerwono;
c) punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) na niebiesko,
i mamy spełnione warunki.
Drugie mnie pokonało
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
VIII edycja OMG
No zgadzam się z tym całkowicie. Kiedyś te OMGi były proste. Teraz startuje więcej osób, więc podnieśli poziom. Dobrze, że skończyłem przygodę z tą olimpiadą zanim wprowadzili ten test w szkole, inaczej nie miałbym szans na finał.soulforged pisze:Zadania dużo trudniejsze niż z zeszłego roku ... Będę mieć 60202...
-
WesolyPierozek
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
VIII edycja OMG
Z trzynastoma punktami mam jakąkolwiek szansę na przejście? Nie wiem, jakie były progi w poprzednich latach.
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
VIII edycja OMG
Chętnie bym się z Tobą zamienił - moje magiczne marzenia o dodatkowych punktach do rekrutacji w liceum odfrunęły wraz z zobaczeniem tych zadań. Niestety jestem w trzeciej klasie i kolejnej szansy w przyszłym roku nie będzie.kaszubki pisze:No zgadzam się z tym całkowicie. Kiedyś te OMGi były proste. Teraz startuje więcej osób, więc podnieśli poziom. Dobrze, że skończyłem przygodę z tą olimpiadą zanim wprowadzili ten test w szkole, inaczej nie miałbym szans na finał.soulforged pisze:Zadania dużo trudniejsze niż z zeszłego roku ... Będę mieć 60202...
Obstawiam próg 9-12 pkt, bo u mnie w Szczecinie większość ma po 2-3 zadania, odjąć błędy to wyjdzie ~12 pkt.
Jeżeli ktoś z komisji to czyta - dajcie próg 10 punktów i mi 10 punktów, to będę zadowolony . Inicjały mojego imienia i nazwiska to MB, pochodzę z miasta na literę G i okręg szczeciński, te informacje powinny wystarczyć - z góry dzięki!
-
porfirion
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
VIII edycja OMG
Zaskakujący II etap. 1. i 3. - no cóż... Ale 2. i 4. całkiem fajne. 5. typowe jak na OMG.
Długo miałem wrażenie, że ten II etap jest jakiś dziwny, ale nie wiedziałem dlaczego. W reszcie załapałem - nie było plani XD.
Długo miałem wrażenie, że ten II etap jest jakiś dziwny, ale nie wiedziałem dlaczego. W reszcie załapałem - nie było plani XD.