Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Chodzi o zadanie z zeszłorocznego finału omg. Rozwiązałem je chyba w sposób niefirmowy (nie chce jeszcze czytać odpowiedzi) dlatego proszę o sprawdzenie.
Zadanie: rozstrzygnąć, czy w każdym czworościanie można znaleźć takie cztery punkty (żadne dwa nie leżą na jednej ścianie), że tworzą kwadrat.
Rozwiązanie:
Ukryta treść:
Można. Rozważmy dowolny czworościan ABCD. Niech płaszczyzna S będzie dwusieczną kąta dwuściennego między ścianami ABC i ABD, oraz niech K bedzie punktem przecięcia płaszczyzny S z odcinkiem CD. Niech AXBY będzie kwadratem, przy czym punkty X i Y są symetryczne względem płaszczyzny S. Poprowadźmy odcinki XK i YK. Przecinają one ściany ABC i ABD odpowiednio w punktach L i M. Poprowadźmy przez te punkty płaszczyznę P równoległą do ABXY. Nazwijmy punkty przecięcia płaszczyzny P z odcinkami AK i BK odpowiednio przez N i O. Ostrosłupy ABXYK oraz LMNOK są podobne, a więc LMNO jest kwadratem. Poszukiwanym kwadratem.
-- 4 sty 2013, o 13:20 --Płacę w gotówce.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2013, o 12:53 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Bo skoro punkty X, Y oraz płaszczyzny ABC i ABD są symetryczne względem płaszczyzny S, to punkty L, M też są symetryczne względem płaszczyzny S. Stąd LM jest równoległa do XY
Ja wykazałem, że te punkty leżą na ścianach, a nie na jakichś nielubianych przeze mnie krawędziach.
To jest moc, młody człowieku-- 5 sty 2013, o 17:53 --lol, "Młody człowieku" Też byś się wkurzył, jakby spajdermen po tobie tak cisnął. Ogarnij się i przeczytaj sb firmówkę, ona jest żałosna. Te punkty są na krawędziach! Ja nie moge!!!
Ostatnio zmieniony 5 sty 2013, o 16:20 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Nie przystoi tak się wypowiadać. Szczególnie jak jest się świętym.