Matematycy - czym się zajmujecie?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
JerryGarcia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JerryGarcia »

Chciałbym,aby w temacie wypowiedzieli się absolwenci matematyki i aby byli tak uprzejmi podzielić się z resztą ścieżką kariery,jaka spotkała ich po ukończeniu studiów. Osobiście jestem ciekawy, jaki odsetek znalazło pracę w bankach,jako analitycy,lub w innych dziedzinach. Zapraszam
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Spektralny »

Ja się zajmuję byciem matematykiem.
JerryGarcia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JerryGarcia »

Spodziewałem się troszkę większego odzewu. Może jednak ktoś się podzieli swoimi losami,aby przyszli adepci matematyki wiedzieli,jaka praca może czekać ich po studiach...
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

A co mają robić siedzą na forum i tyle
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: scyth »

Statystyką - badania kliniczne (przyszłych i niedoszłych) leków.
elf_nocy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: elf_nocy »

scyth, odświeżam temat po długim czasie, ale mam nadzieję, że odpowiesz. Rozumiem, że zajmujesz się biostatystyką. Jak do tego doszedłeś? Jakie studia skończyłeś, na jakiej uczelni, z jaką specjalizacją? Gdzie odbywałeś staż?
Wybacz nadmiar pytań, ale bardzo ciekawi mnie ta dziedzina matematyki i jestem ciekawa co należy zrobić, żeby się nią zajmować.
Czy tego typu osoby są coraz częściej poszukiwane? Z moich pobieżnych research'y wynika, że za granicą popyt jest, ale w Polsce, przynajmniej na oficjalnych serwisach, tego nie widzę.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: Peter Zof »

Nie jestem matematykiem, ale wiele razy spotkałem się z opiniami że matematycy pracują bardzo często w bankach (jest taka specjalizacja: matematyka finansowa). Niektórzy kontynuują karierę naukową
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: scyth »

elf_nocy - po studiach (nie od razu) dostałem pracę jako programista SAS, czyli jeden krok przed zostaniem biostatystykiem. Generalnie to chyba miałem dużo szczęścia, ale też i rynek był i jest dość niszowy. W Polsce jeszcze nie ma uczelni, która oferuje taki kierunek, ale być może (a nawet raczej na pewno) od września się to zmieni, ale o tym poinformuję jak wszystko będzie pewne na 100%.
Jeśli chodzi o pracę to jest całe mnóstwo ofert, zarówno dla programistów jak i biostatystyków - oczywiście im więcej się ma doświadczenia tym lepiej Ciekawym trendem jest to, że w ciągu ostatnich dwóch lat widać bardzo wyraźny wzrost ofert pracy zdalnej (z domu) - myślę, że jest to teraz około 20%. No i oczywiście mówię o Europie (głównie UK oraz Szwajcaria), w Polsce ofert jest mało (ale można z domu pracować).
ODPOWIEDZ