Mam do policzenia pochodne następujących funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=x^{\sin x}}\) i \(\displaystyle{ g(x)=(\sin x)^x}\). Licząc wg wzoru \(\displaystyle{ (x^\alpha)'=\alpha x^{\alpha -1}}\) i pochodnej sinusa otrzymuję wynik \(\displaystyle{ \sin x \cdot x^{\sin x -1}}\). Wpisując tę funkcję do WolframAlpha otrzymuję jednak wynik \(\displaystyle{ \sin x \cdot x^{\sin x -1} + x \log x \cos x \cdot x^{\sin x -1}}\). Domyślam się, że jest tam użyty wzór \(\displaystyle{ (a^x)'=(\ln a) \cdot a^x}\), ale dlaczego, skoro pochodną potęgi policzyliśmy już wcześniej? Czy chodzi o to, że w naszej funkcji zmienia się zarówno podstawa potęgi, jak i wykładnik i najpierw przyjmujemy, że stały jest wykładnik i liczymy z jednego wzoru, a później przyjmujemy, że stała jest podstawa potęgi i liczymy z drugiego wzoru i obie dodajemy?
Czym będzie się różnić liczenie pochodnej funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\), a pochodnej \(\displaystyle{ g(x)}\)?
Czy mógłby ktoś mi to wyjaśnić, bo przeglądając dotychczasowe tematy odpowiedzi na moje wątpliwości niestety nie znalazłem.
Obliczyć pochodne
-
fart411
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Obliczyć pochodne
Hmmm, jeśli mógłbyś wytłumaczyć dlaczego byłoby super. Z niego korzystam jedynie w sytuacjach gdy zmienną podnoszę do stałej potęgi, tak? Ale wydaje mi się, że program go wykorzystał, a zakładam, że ten wynik jest dobry (?).
-
miodzio1988
Obliczyć pochodne
zgadza sieZ niego korzystam jedynie w sytuacjach gdy zmienną podnoszę do stałej potęgi, tak?
-
fart411
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Obliczyć pochodne
W takim razie gdyby ktoś mógłby podpowiedzieć jak prawidłowo ruszyć z liczeniem tej pochodnej byłbym bardzo wdzięczny.
-
squared
- Użytkownik

- Podziękował: 167 razy
Obliczyć pochodne
W tych przypadkach trzeba zastosować tzw. pochodną logarytmiczną.
\(\displaystyle{ y=x^{\sin x}\\ \ln y = \ln x^{\sin x} \\ \ln y = \sin x \ ln x \\ \left( \ln y\right)' = \left( \sin x \ln x\right)'\\ \frac{1}{y} \cdot y'= \cos x \cdot \ln x + \frac{1}{x} \cdot \sin x \\ y'=x^{\sin x} \left( \cos x \cdot \ln x + \frac{1}{x} \cdot \sin x\right)}\)
Analogicznie zrób drugi przykład.
\(\displaystyle{ y=x^{\sin x}\\ \ln y = \ln x^{\sin x} \\ \ln y = \sin x \ ln x \\ \left( \ln y\right)' = \left( \sin x \ln x\right)'\\ \frac{1}{y} \cdot y'= \cos x \cdot \ln x + \frac{1}{x} \cdot \sin x \\ y'=x^{\sin x} \left( \cos x \cdot \ln x + \frac{1}{x} \cdot \sin x\right)}\)
Analogicznie zrób drugi przykład.