Mam problem z równaniem diofantycznym, które rozwiązałem, ale nie jestem pewien, czy dobrze. Oto ono:
\(\displaystyle{ x ^{2}=y ^{3} + 16}\). Moje rozwiązania w liczbach całkowitych \(\displaystyle{ (x,y)}\) to: \(\displaystyle{ (\pm 4, 0)}\). Proszę o sprawdzenie, bo wolfram odmawia współpracy. Rozwiązywałem rozpatrując \(\displaystyle{ NWD((x-4),(x+4))}\) których iloczyn ma być sześcianem.
[Teoria liczb] Równanie diofantyczne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Swiety Mikolaj
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, o 23:33 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
można prosić nieco jaśniej?KPR pisze: Gdyby było \(\displaystyle{ d=2}\) lub \(\displaystyle{ d=4}\), to \(\displaystyle{ v_2(x-4)=v_2(x+4)}\), więc \(\displaystyle{ v_2(x^2-16)}\) wynosi odpowiednio \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ 4}\), więc \(\displaystyle{ x^2-16}\) nie może być sześcianem.
bo ja sobie z tym przypadkiem radzę nieco inaczej (jak poniżej), a chciałbym jednak zrozumieć twoją ideę
Ukryta treść: