Vieta jumping na OM?

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Swiety Mikolaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Vieta jumping na OM?

Post autor: Swiety Mikolaj »

Czy na OM pojawiają się zadania z użyciem metody vieta jumping? Bo wydaje mi się to trochę ciężkie i niespecjalnie chce mi się to teraz robić, a przygotowuję się do olimpiady.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Vieta jumping na OM?

Post autor: kaszubki »

Póki co takowego nie było, ale to nie oznacza, że nie będzie.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Vieta jumping na OM?

Post autor: wiedzmac »

Sądzę, że czegoś takiego nie będzie.
Ta technika jest bardziej pod międzynarodówki, a nie II etap OM, który można rozwiązać metodami z liceum
0ildale
Użytkownik
Użytkownik

Vieta jumping na OM?

Post autor: 0ildale »

No faktycznie super harda metoda. Chyba każdy zna równania kwadratowe.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Vieta jumping na OM?

Post autor: porfirion »

Wzory vieta są dla wielmoianów dowolnego stopnia (czemu kwadratowe?)... Chociaż nie zmienia to faktu, że są b. proste i nie mam pojęcia czemu nie ma ich w programie liceum. Swoją drogą ciekawa sprawa, z tego co ogarnąłem od 2015 wchodzi nowa matura i nowa podstawa (całki, różniczki XD), myślicie, że takie rzeczy pojawią się na OM?
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik

Vieta jumping na OM?

Nie mówiłem o wzorach Vieta tylko samym Vieta-Jumpingu, który jak dobrze pamiętam pierwszy raz pojawił się właśnie na IMO

A wzorów Vieta nie ma w programie liceum, dlatego że po prostu (choć zabrzmi to trochę obraźliwie) niektórzy są debilami i idą na rozszerzenia z matematyki kompletnie nieprzygotowani, a nasza podstawa programowa dostosowana jest właśnie do takich ludzi. Bardzo często krytykują nasz system edukacji i sądzę, że powinno się tam pojawić o wiele więcej dowodów i bardziej sensownego podejścia do matematyki niż tylko "macie tu twierdzenie, jak chcecie to sobie je udowodnijcie i w sumie wam to nie potrzebne ale macie robić zadania korzystając z tego". W szkole nie jest rozwijane zainteresowanie matematyką i nie poznajemy jej piękna, ale tylko suche narzędzie do rozwiązywania jakiśtam badziewnych równań, które liczymy nawet nie wiedząc po co. Smutna prawda.

Wracając do tematu nowej podstawy programowej, to sądzę, iż zadania takie nie będą aż takie częste, ale mogą wystąpić np. na pierwszych etapach tak jak to miało miejsce w n-tych olimpiadach, gdzie \(\displaystyle{ n < 55}\). Ale całek na pewno nie będzie, jak coś to granice do policzenia.

Przykładowe fajne zadanka dla nowej podstawy
Ukryta treść:    
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

Vieta jumping na OM?

Post autor: Ponewor »

porfirion pisze:Wzory vieta są dla wielmoianów dowolnego stopnia (czemu kwadratowe?)... Chociaż nie zmienia to faktu, że są b. proste i nie mam pojęcia czemu nie ma ich w programie liceum.
Serio ich nie macie? Dla funkcji kwadratowej muszą być w programie. U nas robiliśmy jeszcze dla trzeciego stopnia i kobieta pokazała nam jak łatwo się uogólnia na wyższe stopnie.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik

Vieta jumping na OM?

Najwyraźniej chodzisz albo do lepszej szkoły albo masz ambitniejszą nauczycielkę
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Vieta jumping na OM?

Post autor: Marcinek665 »

Wzory Viete'a są w programie matury podstawowej.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik

Vieta jumping na OM?

Tak, ale my mówimy o wzorach Vieta dla wielomianów dowolnego stopnia, albo przynajmniej o to mi chodzi w całej tej rozmowie

Choć nie ma tego w liceum, to sądzę, że każdy szanujący siebie olimpijczyk powinien je znać.
ODPOWIEDZ