Jak udowodnić dla n naturalnych, że:
\(\displaystyle{ n! \ge 2^{n-1}}\)
Żaden z moich pomysłów nie wypalił, więc piszę tutaj
Udowodnić nierówność
-
Pancernik
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Udowodnić nierówność
A może tak:
dla \(\displaystyle{ n=1}\)
\(\displaystyle{ 1! \ge 2^{1-1}\\
1\ge 1}\)
dla \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ \left( n+1\right) ! \ge 2^n\\
\left( n+1\right)n!\ge2^{n-1} \cdot 2\\
n+1\ge 2}\)
Tylko nie wiem czy to jest na \(\displaystyle{ 100 \%}\) poprawne.
dla \(\displaystyle{ n=1}\)
\(\displaystyle{ 1! \ge 2^{1-1}\\
1\ge 1}\)
dla \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ \left( n+1\right) ! \ge 2^n\\
\left( n+1\right)n!\ge2^{n-1} \cdot 2\\
n+1\ge 2}\)
Tylko nie wiem czy to jest na \(\displaystyle{ 100 \%}\) poprawne.
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Udowodnić nierówność
no mniej więcej tak, ale brakuje całej formalnej otoczki przy indukcyjnym dowodzie. Dlatego pytam autora czy wie co to jest. Bo jak wie, to sam pomysł już mu pozwoli rozwiązać. A jak nie wie, to niech najpierw poczyta co nieco na ten temat.
-
Hebo
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Udowodnić nierówność
tak, wiem co to jest ale nie wiem jak to udowodnić. napisałem również, że żaden z moich pomysłów nie wypalił mianowicie tych najprostszych typu przemnożenie obu stron przez 2 lub \(\displaystyle{ (n+1)}\)
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Udowodnić nierówność
no więc
krok 1. Sprawdzamy czy dane wyrażenie jest prawdziwe dla jakiegos n. Sprawdzamy dla n=2. Dla n=2 mamy \(\displaystyle{ 2 \ge 2}\) czyli się zgadza.
krok 2. Teraz ustalmy dowolne n naturalne, \(\displaystyle{ n \ge 2}\), Oraz załóżmy że dla tego n zachodzi \(\displaystyle{ n! \ge 2^{n-1}}\). (założenie indukcyjne)
Teraz indukcyjna \(\displaystyle{ (n+1)! \ge 2^{n}}\).
Dowód:
\(\displaystyle{ (n+1)!=n! \cdot (n+1) \ge 2^{n-1} \cdot n \ge 2^{n}}\)
krok 3. Na mocy indukcji matematycznej, nierówność \(\displaystyle{ n! \ge 2^{n}}\) jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 2}\).
I to tyle, oczywiscie jest to prawdze dla n większych lub równych od 1. jedynke sobie sprawdzamy osobno,a napisałem z dwójką żebyś lepiej ogarnął przejścia w dowodziku,
krok 1. Sprawdzamy czy dane wyrażenie jest prawdziwe dla jakiegos n. Sprawdzamy dla n=2. Dla n=2 mamy \(\displaystyle{ 2 \ge 2}\) czyli się zgadza.
krok 2. Teraz ustalmy dowolne n naturalne, \(\displaystyle{ n \ge 2}\), Oraz załóżmy że dla tego n zachodzi \(\displaystyle{ n! \ge 2^{n-1}}\). (założenie indukcyjne)
Teraz indukcyjna \(\displaystyle{ (n+1)! \ge 2^{n}}\).
Dowód:
\(\displaystyle{ (n+1)!=n! \cdot (n+1) \ge 2^{n-1} \cdot n \ge 2^{n}}\)
krok 3. Na mocy indukcji matematycznej, nierówność \(\displaystyle{ n! \ge 2^{n}}\) jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 2}\).
I to tyle, oczywiscie jest to prawdze dla n większych lub równych od 1. jedynke sobie sprawdzamy osobno,a napisałem z dwójką żebyś lepiej ogarnął przejścia w dowodziku,