Udowodnij równoważność

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Czoczo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Udowodnij równoważność

Post autor: Czoczo »

Nie bardzo wiem, jak można to udowodnić. Bardzo proszę o pomoc:\(\displaystyle{ A\subset P(A) \Leftrightarrow \bigcup A\subset A}\). Oczywiście \(\displaystyle{ A}\) to rodzina zbiorów.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, o 13:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Udowodnij równoważność

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \Leftarrow}\) Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ P\left( \bigcup A\right)=A}\) (wcześniej udowodnij to sobie, jak tego nie wiesz).

\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) Ustalasz \(\displaystyle{ x\in\bigcup A}\), korzystasz z definicji sumy uogólnionej, potem z założenia i już.

JK
Czoczo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Udowodnij równoważność

Post autor: Czoczo »

Jan Kraszewski pisze:\(\displaystyle{ \Leftarrow}\) Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ P\left( \bigcup A\right)=A}\) (wcześniej udowodnij to sobie, jak tego nie wiesz).
Zastanawiam się właśnie nad tym dowodem. Pomyślałem sobie np. o rodzinie \(\displaystyle{ A=\left\{ \left\{ 1\right\}\left\{ 2\right\} \right\} ; \bigcup A= \left\{ 1,2\right\} ; P \left( \bigcup A \right) = \left\{\left\{ 1\right\},\left\{ 2\right\}\left\{ 1,2\right\}, \emptyset \right\}}\). A wtedy przecież nie ma równości. Coś robię źle, nie wiem za bardzo co... Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \bigcup, \emptyset.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Udowodnij równoważność

Post autor: Jan Kraszewski »

Czoczo pisze:
Jan Kraszewski pisze:\(\displaystyle{ \Leftarrow}\) Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ P\left( \bigcup A\right)=A}\) (wcześniej udowodnij to sobie, jak tego nie wiesz).
Zastanawiam się właśnie nad tym dowodem. Pomyślałem sobie np. o rodzinie \(\displaystyle{ A=\left\{ \left\{ 1\right\}\left\{ 2\right\} \right\} ; \bigcup A= \left\{ 1,2\right\} ; P \left( \bigcup A \right) = \left\{\left\{ 1\right\},\left\{ 2\right\}\left\{ 1,2\right\}, \emptyset \right\}}\). A wtedy przecież nie ma równości. Coś robię źle, nie wiem za bardzo co... Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Nie, to ja robię źle - tak to jest, jak się pisze na szybko... Miałem na myśli \(\displaystyle{ \bigcup P\left( A\right)=A}\), co akurat w tym przypadku nie pomoże. Natomiast pomoże \(\displaystyle{ A \subset P\left( \bigcup A\right)}\), co jest prawdą, ale co trzeba udowodnić.

JK
ODPOWIEDZ