Cześć mam takie pytanko, jak człowiek wspina się po linie i ma przyśpieszenie \(\displaystyle{ a>0}\)
to czemu równanie siły to \(\displaystyle{ ma=Naciag-mg}\) a nie \(\displaystyle{ ma=F_{ludzika}+Naciag-mg}\) gdzie \(\displaystyle{ F_{ludzika}}\) to siła, którą się wspina mając przyśpieszenie. Bo jak człowiek idzie z przyśpieszeniem po podłodze to równania ruchu to \(\displaystyle{ ma=F_{ludzika}-Tarcie}\), może ktoś mi wyjaśnić różnicę między tymi dwoma przykładami?
Mam też takie zadanie
Na dużej wadze szalkowej wykonano następujące doświadczenie. Na jednej szalce sztywno zgięty pręt tak, że jego koniec znalazł się nad drugą szalką, na której stanął Wojtek o ciężarze Q. Wagę zrównoważono. Czy równowaga zostanie zachowana gdy Wojtek zacznie przyciągać pręt siłą F? Jeśli nie to jaki ciężar należy dołożyć/odjąć aby przywrócić równowagę?
Czy może ktoś mi pokazać rozrysowanie sił, bo wg mnie skoro ciągnie szalkę w swoją stronę to sam stanie się ,,lżejszy" o F, ale ciężarek będzie cięższy o F więc chyba zachowana jest równowaga.
Pozdrawiam