Sens nauki fizyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Visioner69
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Sens nauki fizyki

Post autor: Visioner69 »

Witam. Chcialem zapytac czy na uniwesystetach/politechnikach na kierunku matematyka stosowana/finansowa jest potrzebna jakakolwiek znajomosc fizyki?
Pytam, bo zdaje 3 rozszerzenia: j angielski, fizyka, matematyka z mysla o tym kierunku i mysle czy nie odpuscic troche z fizyki a wzamian tego przysiasc do jezyka, ktory przyda mi sie napewno, a z fizyka przyszlosci nie wiaze napewno.
szw1710

Sens nauki fizyki

Post autor: szw1710 »

Prawie 25 lat temu miałem na studiach przedmiot Problemy matematyczne fizyki. Wykładowca, na podstawie książki Banacha, zajmował się mechaniką teoretyczną. Jego konikiem był bączek. Fajnie brzmi

Byłem na sekcji teoretycznej.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Sens nauki fizyki

Post autor: zaudi »

Wystarczy podstawowa wiedza z tego przedmiotu więc nie musisz poświęcać zbyt wiele czasu na fizykę. Na ogół elementy fizyki przydają się osobą które pasjonują się równaniami różniczkowymi, wówczas przydaje się interpretacja fizyczna by pewne równania rozwiązać. Ale to wtedy można sobie doczytać.
elf_nocy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Sens nauki fizyki

Post autor: elf_nocy »

Nie wiem, na którą uczelnie starujesz, ale jako studentka I roku matematyki finansowej powiem jedno - przede wszystkim ucz się MATEMATYKI. Jakiekolwiek zaległości z liceum wychodzą w najgorszych momentach już w pierwszym miesiącu, a wtedy może zabraknąć czasu na nadrabianie.
ODPOWIEDZ