Próbna matura z operonu (21 listopada 2012)

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Union
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: Union »

Może aksjomat ? całkiem przyjemny zbiorek.
Amazon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Amazon »

Warto przeliczyć wszystkie arkusze, jakie się znajdzie na OKE, CKE etc.
Operon też jest dobry pod kątem zadań, ale zdarzają się błędy, na pewno w wydaniu najnowszym (matura 2013).
Niezłe są zbiór i arkusze z Omegi oraz 1001 zadań wydawnictwa CKA. Znajdują się tam też zadania aktualnie zaliczane do wykraczających poza zakres liceum (niektóre zadania optymalizujące, limesy). Odpowiedzi natomiast ładne, pełne
Kiełbasy i Pazdro podobno też są dobre - nie miałam okazji sprawdzić.
Wiadomo, obłożenie się książkami nie wystarczy... Moja metoda to liczenie na chybił-trafił ze zbiorów + liczenie ze znajomymi (w kupie siła, nie bądź odchodem;)) + powtórka generalna - czyli po prostu czytanie jeszcze raz podręczników (polecam Sensu - Kalina Szymański). Wynotować sobie to, co w międzyczasie umknęło, wyprowadzić jeszcze raz wzory. Głód zrozumienia: skąd, dlaczego, jak - dużo pomaga.
IMO, przygotowanie stricte do matury jest wąskie i na dłuższą metę nudnawe - podobne "chwyty" etc., więc dlaczego nie zajrzeć do materiału policealnego i zadań nietypowych, nieprzygotowanych pod kątem matury. Użyteczna jest tu szkolna biblioteka, zwykle obfitująca w stare pozycje - np. zbiór zadań z dawnych egzaminów wstępnych na wyższe uczelnie albo bardzo ciekawa pozycja: "Testy z matematyki" Gronek PWN. Zwykle jest w czym wybierać Warto poniuchać. Chomik też dużo pomoże
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 480 razy

Post autor: dawid.barracuda »

Od siebie polecam zbiory pana Andrzeja Kiełbasy i zbiory pana Krzysztofa Kłaczkowa. Ja z tych korzystam.
Perez25
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Perez25 »

Aha a ja mam jeszce jedno pytanie. Bo korzystam z podr. Pawłowskiego i mam tutaj działy Funkcje Trygonometryczne Sumy i roznicy argumentow i takie tam, oraz Granica Funkcji w punkcie,Ciagłosc funkcji w punkcie i przedziale. Czy to jest zakres rozszerzony czy wykracza poza? Bo nie chce robic zbednego materiału, a na matematyka.pisz nei znalazłem takich działów wiec mam wątpliwosci
Maciej94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Maciej94 »

Granice nie wchodzą w zakres rozszerzone. A funkcje trygonometryczne sumy i różnicy argumentów mogą Ci się czasem przydać. Np. w pierwszym zadaniu próbnej rozszerzonej z operonu mogłeś je wykorzystać.
Amazon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Amazon »

informator maturalny - tu masz zakres
Perez25
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Perez25 »

Czyli Granic ciągów tez nie ma na maturze? Wydawało mi się że Granice ciągów są obowiązkowe

"oraz wzory na sinus i
cosinus sumy i różnicy kątów w
dowodach tożsamości
trygonometrycznych"
Czyli jednak wzór na sume i róznice argumentów jest, ale granic ciągów (lim) i granicy funkcji w punkcie nie ma:)
Union
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: Union »

Tylko ja mam wrażenie że ta maturka ( rozszerzona ) była ciut ciut trudniejsza od normalnej ?
Awatar użytkownika
Johny94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Johny94 »

A ja mam takie pytanie, niby nieistotne, ale jednak ma znaczenie, jak radzicie sobie z jedna strona brudnopisu, nie musicie więcej w nim pisać, od razu robicie na czysto, czy jak, bo dla mnie nawet dla 9 zadań otwartych na podstawie, ta jedna strona, to było trochę za mało i korzystałem z poprzednich.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik

Trochę ciasno było, ale na podstawie wystarczyło mi raczej. Na rozszerzeniu gorzej, jedna strona na końcu to dla mnie trochę mało.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 128 razy

Post autor: denatlu »

Na podstawie ja zapisałem jeszcze te białe strony, bo jest ich 2 o ile się nie myle. Na rozszerzeniu nie zapisałem żadnej kartki z brudnopisu, bo wziąłem sobie 3 czyste kartki na maturę wniosłem , nie wiem czy legalnie...

Ale zapytam u mnie dyrekcję czy tak można, czy trzeba jakieś podanie pisać.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, o 20:23 przez denatlu, łącznie zmieniany 1 raz.
Moni_94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Moni_94 »

Ja na podstawie wszystkie strony brudnopisu miałam gęsto zapisane a w rozszerzenie też dla mnie ta jedna strona to jednak trochę za mało
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

Johny94 pisze:A ja mam takie pytanie, niby nieistotne, ale jednak ma znaczenie, jak radzicie sobie z jedna strona brudnopisu, nie musicie więcej w nim pisać, od razu robicie na czysto, czy jak, bo dla mnie nawet dla 9 zadań otwartych na podstawie, ta jedna strona, to było trochę za mało i korzystałem z poprzednich.
Są zadania, do których dali dwie strony do pisania, a tak naprawdę wszystko mieści się spokojnie na jednej, przykład matury z tamtego roku: ... yka_pr.pdf
Pierwsze zadanie zajmuje mniej niż pół strony..., a dali dwie, także na drugiej zrobiłem sobie brudnopis. To samo zadanie szóste i dziewiąte.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik

Jeśli dobrze pamiętam to komisyja powinna na prośbę maturzysty zapodać mu kartkę jeśliby chciał w trakcie egzaminu.
1608
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 133 razy

Post autor: 1608 »

Niesety nie masz racji:
Na żadnym egzaminie zewnętrznym uczeń, absolwent, zdający nie może korzystać z dodatkowych kartek papieru. W arkuszach egzaminacyjnych jest wystarczająca ilość miejsca przeznaczonego na ten cel. Wniesienie papieru do sali egzaminacyjnej powinno być podstawą do unieważnienia egzaminu.

Krystyna Traple
OKE Kraków
(12) 68-32-164
ODPOWIEDZ