Kierunki zamawiane - Uniwersytet Wrocławski

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: informatyk_wroc »

Polecam studia informatyczne na UWr.

Informacja o studiach zamawianych znajduje się na stronie Instytutu Informatyki:
xberus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xberus »

II@UWr ogłosił na co zostaną wydane pieniądze:
http://www.ii.uni.wroc.pl/cms/pl/node/1020 pisze: Nasz projekt studiów zamawianych został oceniony przez MNiSW jako jeden z najlepszych w Polsce i został zakwalifikowany do finansowania. Uczestnikami projektu mogą zostać osoby rozpoczynające w latach 2009, 2010 i 2011 studia I stopnia na kierunku informatyka na Uniwersytecie Wrocławskim. Projekt przewiduje m.in.:

* Program stypendialny - 64 najlepszych studentów na każdym roku (ok. 33% studentów) otrzyma stypendia w wysokości 1000 zł/mies. przez 9 miesięcy w roku przez wszystkie 3 lata studiów I stopnia. W pierwszym roku decydować będzie kolejność w rankingu Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej, później wyniki osiągane w trakcie studiów.
* Zajęcia dla przyjętych na I rok studiów (w drugiej połowie września i w październiku). Kurs będzie poświęcony rozwijaniu umiejętności precyzyjnego matematycznego myślenia oraz przeprowadzania i formułowania ścisłych rozumowań. Uczestnikom spoza Wrocławia oferujemy (bezpłatnie!) miejsca w akademiku w drugiej połowie września.
* Wdrożenie kilkunastu nowych przedmiotów wraz z zakupem potrzebnego sprzętu. Nowe przedmioty będą dotyczyły technologii internetowych (m.in.Algorytmy internetu, Text Mining), współczesnych zagadnień inżynierii oprogramowania (Wdrażanie systemów klasy ERP, Metodologie zwinne wytwarzania oprogramowania). Oferta dydaktyczna zostanie rozszerzona o przedmioty uczące tworzenia bardzo wydajnych aplikacji na różnych platformach sprzętowych (Programowanie nowoczesnych smartfonów, Procesory graficzne w obliczeniach równoległych, Architektury procesorów dla programistów). Przedmioty Analiza mowy oraz Synteza mowy poświęcone będą coraz intensywniej eksploatowanym możliwościom wykorzystania głosu jako podstawowego elementu interfejsu użytkownika. Listę zamykają przedmioty łączące informatykę z innymi gałęziami gospodarki: Metody sztucznej inteligencji w zarządzaniu i sterowaniu produkcją, Metody biometryczne, Podstawy symulacji lotów, Modelowanie i weryfikacja systemów reaktywnych (takich jak np. zautomatyzowana linia produkcyjna, czy system sterujący ABS-em w samochodzie).

Zakupimy potrzebny do prowadzenia przedmiotów sprzęt m.in.: konsole Playstation (Architektury procesorów dla programistów), smartfony (Programowanie nowoczesnych smartfonów) oraz pracownię z komputerami wyposażonymi w nowoczesne karty graficzne z technologią CUDA (Procesory graficzne w obliczeniach równoległych).
* Od zeszłego roku studenci Instytutu mogą uczestniczyć (bezpłatnie) w zajęciach I semestru kursu CCNA Exploration (Akademia CISCO). Dzięki projektowi możemy zaoferować bezpłatnie semestry drugi, trzeci i czwarty. Zajęcia dotyczą projektowania, budowy i administracji sieciami komputerowymi i umożliwiają zdobycie odpowiedniego certyfikatu.
* Organizacja cykli wykładów przedstawicieli czołowych firm informatycznych na temat zagadnień na jakimi pracują oraz technologii używanych w tych firmach.
* Program stażowy. Na ostatnim roku studiów będą organizowane konkursy na płatne staże w czołowych polskich firmach z branży ICT.
Ze swojej strony mogę gorąco polecić tę uczelnię oraz zachęcić do obejrzenia oraz .
xpantera
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xpantera »

Jesli chcesz studiowac na naprawde dobrym kierunku, wybierz informatyke analityczna na UJ:

Kod: Zaznacz cały

http://studia.tcs.uj.edu.pl/

To tez kierunek zamawiany
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Cóż, strona tego kierunku to typowy przykład manipulacji danymi, polegającej na zestawieniu ze sobą dwóch informacji, niemających ze sobą prawie nic wspólnego i zasugerowaniu (nieprawdziwej) interpretacji.

Otóż wyniki rankingu UCZELNI, przedstawione na tej stronie, mają mały związek z rankingiem "informatyk" na tych uczelniach. A taki związek sugeruje wspomniana strona. Tymczasem np. informatyka na UWr. otrzymała w konkursie na studia zamawiane więcej punktów, niż UJ...

A sam kierunek jest nowy dlatego, że tworząc nowy byt łatwiej było dostać "zamawiane" pieniądze z Ministerstwa. Co nie znaczy oczywiście, że poziom na tym kierunku jest wysoki/niski. Na ten temat nie mam żadnych danych.

JK
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

Jan Kraszewski pisze: A sam kierunek jest nowy dlatego, że tworząc nowy byt łatwiej było dostać "zamawiane" pieniądze z Ministerstwa. Co nie znaczy oczywiście, że poziom na tym kierunku jest wysoki/niski. Na ten temat nie mam żadnych danych.
JK
O ile wiem powód utworzenia nowego kierunku był zupełnie inny - merytoryczny. Związany jest on bowiem z odrębną jednostką na WMiI UJ - Zespołem Katedr i Zakładów Informatyki Matematycznej. Utworzenie go miało na celu poszerzenie oferty edukacyjnej wydziału i nie było związane z projektem "kierunków zamawianych". Nie do końca też zgodzę się ze stwierdzeniem, że prestiż uczelni jako całości nie odgrywa roli. Dla naszych studentów (zarówno matematyki, jak i informatyki) był to i jest jeden z podstawowych czynników decydujących o wyborze kierunku studiów. Innym jest wybór Krakowa jako miejsca, gdzie chcą spędzić kilka (albo i więcej) lat życia.

Żeby było jasne - myślę, że Wrocław też jest pięknym miastem, w którym warto studiować.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Wojciech Słomczyński pisze:O ile wiem powód utworzenia nowego kierunku był zupełnie inny - merytoryczny. Związany jest on bowiem z odrębną jednostką na WMiI UJ - Zespołem Katedr i Zakładów Informatyki Matematycznej. Utworzenie go miało na celu poszerzenie oferty edukacyjnej wydziału i nie było związane z projektem "kierunków zamawianych".
OK, to było tylko nieweryfikowalne przypuszczenie na podstawie (być może przypadkowej) zbieżności faktów.
Wojciech Słomczyński pisze:Nie do końca też zgodzę się ze stwierdzeniem, że prestiż uczelni jako całości nie odgrywa roli. Dla naszych studentów (zarówno matematyki, jak i informatyki) był to i jest jeden z podstawowych czynników decydujących o wyborze kierunku studiów.
W mojej uwadze nie negowałem prestiżu uczelni i jego znaczenia przy wyborach kandydatów na studia. Nie podoba mi się tylko sposób prezentacji tej informacji:
W niedawno opublikowanym rankingu uczelni wyższych UJ zajął pierwsze miejsce. Spośród szkół wyższych prowadzących studia magisterskie i objętych rankingiem, dofinansowanie kierunków zamawianych otrzymała informatyka na następujących uczelniach akademickich:

* Uniwersytet Jagielloński (100.00pkt)
* Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu (77.77pkt)
* Politechnika Wrocławska (65.82pkt)
* Uniwersytet Wrocławski (65.02pkt)
...
Według mnie taki sposób prezentacji wyraźnie sugeruje, że informatyka jest najlepsza na UJ, zwłaszcza nie do końca uważnemu czytelnikowi. Tu nie chodzi o podawanie nieprawdziwych informacji - tu jest sama prawda, tylko o sposób zestawienia i skomentowania tychże.

A poza tym nie mam nic do Krakowa .

JK
cackok
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: cackok »

Pojawiły się już listy rankingowe jestem na 49 miejscu czy to znaczy, że łapie się na to stypendium?
Czy musi być konkretna liczba osób aby stypendium było wypłacane dla całej 64?
Kiedy będzie więcej szczegółowych informacji na temat powyżej?

I jedno pytanie jeżeli chciałby spróbować studiować matematykę i informatykę równocześnie czy to nie przeszkadza w pobieraniu stypendium, a także w osiąganiu dobrych miejsc w kolejnych rankingach koniecznych do dostania stypendium?
xberus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xberus »

Tak, niezależnie od innych studentów znajdziesz się w grupie osób mających stypendium (chyba, że nie spełniasz kryteriów formalnych).
Informacje są na bieżąco uzupełniane na stronie II ().

Z tego co wiem, równoczesne studia na pierwszym semestrze nie wpływają na stypendium, aczkolwiek zdecydowanie zmieszczenie się na liście w wyższych semestrach będzie wymagało więcej pracy.

Zapraszam na forum studentów (które, w zasadzie powoli staje się półoficjalnym forum II)

Kod: Zaznacz cały

http://www.ii.yebood.com
ODPOWIEDZ