Matematyka: PG? PW?
Witajcie
Jestem w trakcie matury, planuję iść na matmę, tylko nie wiem czy na PG czy na PW (a może jeszcze coś innego?). I tu pytanie do Was.
W rankingach lepiej wypada PW (ponoć nawet jej absolwenci są najbardziej cenieni przez pracodawców), a jak z matmą? Znacznie lepiej niż na PG? Jak z poziomem na obu politechnikach? Jak z "przetrwaniem"? Z tego co wiem w Gdańsku na matmie jest tytuł inżyniera (jak duże ma to znaczenie dla pracodawcy? wiem, że liczy się to, co się umie, ale wolałby inż. z PG czy bez inż. ale z PW?), no i w tym roku PG realizowała kształcenie zamawiane przez ministerstwo... Na PG są trzy specjalności, na PW nie (to jakaś zaleta którejś ze stron? nie wiem, ale może ma znaczenie? ). Poza tym nie wiem jak z kosztami życia tu i tam. Ale to kwestia gdzieś trzeciorzędna raczej (chyba, że różnice są znaczące ). No i większość znajomych idzie do Gdańska (do Warszawy chyba nikt), więc malutki plusik dla Gdańska.
Można w ogóle porównywać matmę na PG z matmą na PW? Porównywać na tyle, by wybrać tę pierwszą zamiast tej drugiej? Jakieś opinie? Różnice?
Przewidywane wyniki matur:
matma R 90+ (błędu jeszcze nie znalazłem, ale różnie to bywa )
fiza R 90+
angielski P ok. 90
Jestem w trakcie matury, planuję iść na matmę, tylko nie wiem czy na PG czy na PW (a może jeszcze coś innego?). I tu pytanie do Was.
W rankingach lepiej wypada PW (ponoć nawet jej absolwenci są najbardziej cenieni przez pracodawców), a jak z matmą? Znacznie lepiej niż na PG? Jak z poziomem na obu politechnikach? Jak z "przetrwaniem"? Z tego co wiem w Gdańsku na matmie jest tytuł inżyniera (jak duże ma to znaczenie dla pracodawcy? wiem, że liczy się to, co się umie, ale wolałby inż. z PG czy bez inż. ale z PW?), no i w tym roku PG realizowała kształcenie zamawiane przez ministerstwo... Na PG są trzy specjalności, na PW nie (to jakaś zaleta którejś ze stron? nie wiem, ale może ma znaczenie? ). Poza tym nie wiem jak z kosztami życia tu i tam. Ale to kwestia gdzieś trzeciorzędna raczej (chyba, że różnice są znaczące ). No i większość znajomych idzie do Gdańska (do Warszawy chyba nikt), więc malutki plusik dla Gdańska.
Można w ogóle porównywać matmę na PG z matmą na PW? Porównywać na tyle, by wybrać tę pierwszą zamiast tej drugiej? Jakieś opinie? Różnice?
Przewidywane wyniki matur:
matma R 90+ (błędu jeszcze nie znalazłem, ale różnie to bywa )
fiza R 90+
angielski P ok. 90
-
bstq
- Użytkownik

nie wiem jak jest na PG, ale jak masz jakies pytania o MiNI PW to odpowiem chetnie -- 17 maja 2009, 15:10 --jeśli nie trafisz na 4 analizy pod rząd z prof. Rz., to masz szanse przetrwac 1 rok
-
miodzio1988
Z Fryszkowskim analiza tez nie jest genialnabstq pisze:jeśli nie trafisz na 4 analizy pod rząd z prof. Rz., to masz szanse przetrwac 1 rok
-
bstq
- Użytkownik

koszty życia duże (przynajmniej dla mnie)
500 zl za mieszkanie od osoby + rachunki (jak znajdziesz tak tanio, zwykle placi sie po 600 zl. za pokoj) lub akademik ok. 350 zł (nie wiem ile dokładnie)
bilet 3-miesieczny miejski 98 zł
kebaby standardowo okolo 7-10 zl
reszta nie jest wazna hehe
jeśli chodzi o MiNI PW:
prowadzący są w miare normalni, przychodza na zajecia ladnie ubrani (zwykle) i nie chodza we flanelowych koszulach (zwykle )
W sesji:
duzo egzaminow USTNYCH :/ to najgorsza rzecz, najbardziej stresujaca... analiza I: trudne zadania na pisemnym i 100 tematow na ustnym, i wierz mi to naprawde jest COŚ zdać ustny...
z roku na rok jest coraz łatwiej, przyjemniej i ciekawiej...
Na MiNI PW są 4 specjalności:
1) matematyka finansowa i ubezpieczeniowa
2) statystyka i badania operacyjne
3) algebra i cośtam
4) matematyka w naukach technicznych i przyrodniczych (równania różniczkowe cząstkowe)
mysle, ze jak wybierzesz PG to też nie pożałujesz, daje głowę, że poziomy są podobne, a jeśli nawet jest trochę łatwiej, to jest to z korzyścią dla ciebie, bo większość przedmiotów, które jest na studiach nie przydaje się potem - więc po co się tak bardzo męczyć - doszedłem do tego wniosku po 4 latach na MiNI
jesli interesuje cie mniej praktyczna strona matematyki, to zapraszam na MIM UW, tam jest duzo wiecej fajnych przedmiotow do wyboru, typu analiza portfelowa 3 , program maja naprawde fajny - bardzo elastyczny, choc z deka teoretyczny (typu: dowodzenie twierdzeń na ćwiczeniach)-- 17 maja 2009, 15:31 --
mozesz cos dodac od siebie o MiNI, ja spadam bo musze ruszac w droge zeby dojechac na arcyciekawe przedmioty które mam jutro, znowu wydam majątek na kawę
pozdrawiam kolegę z wydziału
500 zl za mieszkanie od osoby + rachunki (jak znajdziesz tak tanio, zwykle placi sie po 600 zl. za pokoj) lub akademik ok. 350 zł (nie wiem ile dokładnie)
bilet 3-miesieczny miejski 98 zł
kebaby standardowo okolo 7-10 zl
reszta nie jest wazna hehe
jeśli chodzi o MiNI PW:
prowadzący są w miare normalni, przychodza na zajecia ladnie ubrani (zwykle) i nie chodza we flanelowych koszulach (zwykle )
W sesji:
duzo egzaminow USTNYCH :/ to najgorsza rzecz, najbardziej stresujaca... analiza I: trudne zadania na pisemnym i 100 tematow na ustnym, i wierz mi to naprawde jest COŚ zdać ustny...
z roku na rok jest coraz łatwiej, przyjemniej i ciekawiej...
Na MiNI PW są 4 specjalności:
1) matematyka finansowa i ubezpieczeniowa
2) statystyka i badania operacyjne
3) algebra i cośtam
4) matematyka w naukach technicznych i przyrodniczych (równania różniczkowe cząstkowe)
mysle, ze jak wybierzesz PG to też nie pożałujesz, daje głowę, że poziomy są podobne, a jeśli nawet jest trochę łatwiej, to jest to z korzyścią dla ciebie, bo większość przedmiotów, które jest na studiach nie przydaje się potem - więc po co się tak bardzo męczyć - doszedłem do tego wniosku po 4 latach na MiNI
jesli interesuje cie mniej praktyczna strona matematyki, to zapraszam na MIM UW, tam jest duzo wiecej fajnych przedmiotow do wyboru, typu analiza portfelowa 3 , program maja naprawde fajny - bardzo elastyczny, choc z deka teoretyczny (typu: dowodzenie twierdzeń na ćwiczeniach)-- 17 maja 2009, 15:31 --
napisałem swoje zdanie:) bardzo cenie i prof. Rz. i prof F., bo to jednak fachowcy.miodzio1988 pisze:Z Fryszkowskim analiza tez nie jest genialnabstq pisze:jeśli nie trafisz na 4 analizy pod rząd z prof. Rz., to masz szanse przetrwac 1 rok
mozesz cos dodac od siebie o MiNI, ja spadam bo musze ruszac w droge zeby dojechac na arcyciekawe przedmioty które mam jutro, znowu wydam majątek na kawę
pozdrawiam kolegę z wydziału
Wielkie dzięki. Brzmi trochę strasznie, ale ciekawie. To mi rozjaśnia sytuację, choć dalej będę zbierał opinie.
A, jeszcze jedna kwestia: czy na matmie na PW dużo osób decyduje się na drugi kierunek studiów? Rozumiem, że jeśli tak, to najczęściej informatyka? W ogóle jest możliwość (teoretyczna, jak i praktyczna) studiowania czegoś innego niż informatyki (np. fizyki technicznej)? Wiem, że nie wiem, jak sobie poradzę na jednym kierunku i że będzie pewnie raczej ciężko (szok policealny i takie tam ), ale tak na wszelki wypadek pytam.
A, jeszcze jedna kwestia: czy na matmie na PW dużo osób decyduje się na drugi kierunek studiów? Rozumiem, że jeśli tak, to najczęściej informatyka? W ogóle jest możliwość (teoretyczna, jak i praktyczna) studiowania czegoś innego niż informatyki (np. fizyki technicznej)? Wiem, że nie wiem, jak sobie poradzę na jednym kierunku i że będzie pewnie raczej ciężko (szok policealny i takie tam ), ale tak na wszelki wypadek pytam.
-
bstq
- Użytkownik

drugi kierunek studiow - tak to mozliwe, nie wiem dokladnie jakie kryteria trzeba spelniac, ale jest to mozliwe, bo w rownoleglej grupie jest 2 chlopakow z fizyki (4 rok matematyki i 4 rok fizyki)
prawde mowiac nie ma czasu na dwa kierunki, przynajmniej ja sobie tego nie wyobrazam trzeba byc naprawde hardcorem
na 50 kilka osob ktore dostaly sie na 4 rok tylko okolo 5 osob (strzelam) studiuje dwa kierunki
prawde mowiac nie ma czasu na dwa kierunki, przynajmniej ja sobie tego nie wyobrazam trzeba byc naprawde hardcorem
na 50 kilka osob ktore dostaly sie na 4 rok tylko okolo 5 osob (strzelam) studiuje dwa kierunki
-
Piotr Jucha
- Użytkownik

Można też pomyśleć o studiach na uniwersytecie (np. na ) - studia moim zdaniem bardziej elastyczne a i w rankingu chyba wyżej.
No chyba, że ktoś ma jakiś konkretny powód, aby wybrać politechnikę.
P.S. W Krakowie koszty życia są na pewno niższe niż w Warszawie, a jak ktoś jest z daleka, to z akademikiem raczej nie ma problemów.
No chyba, że ktoś ma jakiś konkretny powód, aby wybrać politechnikę.
P.S. W Krakowie koszty życia są na pewno niższe niż w Warszawie, a jak ktoś jest z daleka, to z akademikiem raczej nie ma problemów.
-
bstq
- Użytkownik

w rankingu wyzej jest cala uczelnia jako UJ, wiec moze to nie odnosic sie do wszystkich kierunkow
Kraków? Nie, dzięki. Do Warszawy czy Gdańska mam znacznie bliżej i skoro mogę uczyć się tam nie tracąc na tym zbyt wiele, to wolę tam.
Postawiłem na polibudy, nie na uniwerki, bo podobno te pierwsze stawiają większy nacisk na rzeczy praktyczne, zastosowania matematyki itd. Ogólnie takie mam wrażenie, że wybór politechniki nie będzie złym wyborem. Chociaż wybór UJ też by pewnie nie był... no ale nie można wybrać wszystkiego.
Postawiłem na polibudy, nie na uniwerki, bo podobno te pierwsze stawiają większy nacisk na rzeczy praktyczne, zastosowania matematyki itd. Ogólnie takie mam wrażenie, że wybór politechniki nie będzie złym wyborem. Chociaż wybór UJ też by pewnie nie był... no ale nie można wybrać wszystkiego.
-
Piotr Jucha
- Użytkownik

Miałem na myśli ranking ministerialny wydziałów matematycznych.bstq pisze:w rankingu wyzej jest cala uczelnia jako UJ, wiec moze to nie odnosic sie do wszystkich kierunkow
Tak na marginesie: czy to nie stereotyp z tymi "rzeczami praktycznymi"?mbutu pisze:Postawiłem na polibudy, nie na uniwerki, bo podobno te pierwsze stawiają większy nacisk na rzeczy praktyczne, zastosowania matematyki itd.
Pozdrawiam,
PJ
Pozwolę sobie kontynuować, choć temat wątku z deczka nieaktualny.
PG raczej odpada, jeśli politechnika to PW... No ale nabrałem wątpliwości: może jednak uniwerek? W takim wypadku zdecydowałbym się na toruński UMK. Podobno (no właśnie - podobno) jest tam dość wysoki poziom nauczania matmy. Prawda to? Wiem, że polibudy i uniwerki to z reguły różne typy szkół, ale jeśli da się jakoś porównać matmę na PW i na UMK pod względem np. poziomu, wkładu własnej pracy (czy też innych kwestii), to...? Jakie wady/zalety? No i jak patrzą na to pracodawcy?
PG raczej odpada, jeśli politechnika to PW... No ale nabrałem wątpliwości: może jednak uniwerek? W takim wypadku zdecydowałbym się na toruński UMK. Podobno (no właśnie - podobno) jest tam dość wysoki poziom nauczania matmy. Prawda to? Wiem, że polibudy i uniwerki to z reguły różne typy szkół, ale jeśli da się jakoś porównać matmę na PW i na UMK pod względem np. poziomu, wkładu własnej pracy (czy też innych kwestii), to...? Jakie wady/zalety? No i jak patrzą na to pracodawcy?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
na UMK nie ma zbyt dużego wyboru specjalizacji na matematyce- jest o ile pamietam tylko finansowa, teoretyczna i z miliard specjalizacji nauczycielskich
-
bstq
- Użytkownik

mbutu, powiedziec ci jak patrza pracodawcy? perfekcyjny angielski i zdawanie glupich testow wewnetrznych - tylko to sie liczy
o właśnie, jak z językami na PW? w miarę dobrze jak na uczelnię państwową? (chociaż i tak zapewne za mało )
Pomijając nauczycielskie: na studiach I stopnia jest "matematyka w ekonomii i finansach" oraz po prostu "matematyka", na st. II stopnia jest matematyka teoretyczna oraz zastosowania matematyki. Dość dużo miejsc w planach studiów jest opisanych jako "Przedmiot do wyboru".Dumel pisze:na UMK nie ma zbyt dużego wyboru specjalizacji na matematyce- jest o ile pamietam tylko finansowa, teoretyczna i z miliard specjalizacji nauczycielskich
Nie wiem jak jest teraz w tym systemie 2-stopniowym, ale mi studia na PG bardzo się podobają. Dostałam się na PW, a mimo wszystko wybrałam PG, choć mam dalej. Niby duże miasto, ale atmosfera zupelnie inna niz w stolicy. Nie jest tak głośno i życie toczy się wolniej. Większość egzaminów jest pisemnych, czasem dodatkowo ustne dopytki. Nie jest łatwo, ale jak ktoś jest systematyczny to na pewno sobie poradzi;) W systemie 5cio letnim na pierwszych 3 latach (nie wiem jak to jest teraz) jest dosyć sporo informatyki. Później już raczej przedmioty kierunkowe. Jak to na każdej uczelni zdarzają się różni wykładowcy, ale mimo wszystko życzliwi studentom. Akademiki to cena od ok 230 do 480 w zależności od standardu i ilości osób w pokoju. Politechnika ma budynki skupione blisko siebie i nie trzeba jeździć po całym mieście, by trafić na zajęcia;) Jeżeli chodzi o mieszkania to standardowo od 400zł w górę.