Odpowiedz na pytanie:
Mrówka została umieszczona na jednym końcu długiej gumowej struny o długości 1km. Mrówka rusza z jednego końca struny w stronę jej drugiego końca i idzie ze stałą prędkością 1cm na sekundę. Po upływie każdej sekundy struna zostaje rozciągnięta w taki sposób, że staje się dłuższa o 1 km.
Przyjmujemy tutaj, że struna może być rozciągana w nieskończoność oraz że rozciąganie jest jednorodne. Jednostki zmiany długości i czas zmian nie zmieniają się. Dodatkowo mrówka nie męczy się, nie odpoczywa i może iść dowolnie długo.
Pytanie: czy mrówka kiedykolwiek (w skończonym czasie) dojdzie do końca struny?
Podaj argumenty uzasadniające odpowiedź
łamigłówka szereg liczbowy
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Zajrzyj do książki Matematyka konkretna - w rozdziale "Liczby harmoniczne" wędrowcem jest co prawda robaczek, a nie mrówka, ale chodzi o to samo.
Q.
Q.
-
slaq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Dotarłem już do książki zagłębiam się w jej treść, dzieki za sugestie-- 23 paź 2012, o 21:09 --Jeśli jednak ktoś zna odpowiedź prosze o zamieszczenie w celu sprawdzenia poprawności
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Zdefiniuj \(\displaystyle{ a_n}\) jako ułamek drogi, jaką mrówka już przebyła po upływie \(\displaystyle{ n-}\)tej sekundy, spróbuj wymyślić jakąś rekurencyjną zależność i sprawdź, czy ciąg osiągnie lub przekroczy \(\displaystyle{ 1.}\)
Ale nie czytałem tej książki i być może tam zrobione jest lepiej/barwniej/dokładniej.
Ale nie czytałem tej książki i być może tam zrobione jest lepiej/barwniej/dokładniej.