VIII edycja OMG

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
profesor07
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Post autor: profesor07 »

WesolyPierozek pisze:Jak myślicie, ile punktów z zadań korespondencyjnych musiałbym zdobyć, aby przejść do 2. etapu? Z części testowej mam 11. Pierwszy raz biorę w tym udział, nie wiem jakie były progi w poprzednim roku.
Ze statystyk jakie zostały umieszczone po zeszłorocznej edycji na stronie OMG, można wykoncypować, że w zeszłym musiało wystarczyć ok. 3 zadań z korespondencyjnej.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Post autor: ElEski »

Mi wychodzi 14

paulina9612,

To jest kosmos.

WesolyPierozek,
Jak masz 11 z testowej, to chyba zrobić 5 zadań nie jest problemem? (5 to chyba bezpieczna granica)
WesolyPierozek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

VIII edycja OMG

Post autor: WesolyPierozek »

A czy pamięta ktoś ile miał punktów z obu części łącznie w zeszłym roku i czy wystarczyła ona na 2. etap?
soulforged
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

VIII edycja OMG

Post autor: soulforged »

Ok, już można pisać odpowiedzi, jakie mieliście? Nie chcę zaczynać, ale jak ktoś napisze jako pierwszy to z chęcią podam swoje.
Awatar użytkownika
chomikchomik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

VIII edycja OMG

Post autor: chomikchomik »

moje rozwiązania, w mocnym skrócie
pierwsze
Ukryta treść:    
drugie
Ukryta treść:    
trzecie
Ukryta treść:    
czwarte
Ukryta treść:    
piąte
Ukryta treść:    
szóste
Ukryta treść:    
siódme
Ukryta treść:    
-- 30 paź 2012, o 17:52 --w ogóle pierwszy był dość łatwy. nie było właściwie żadnego zadania, które wymagałoby dłuższego zastanowienia. na drugim będzie ciężko
krzychu27
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Post autor: krzychu27 »

Ja zrobiłem piąte z Pitagorasa, ale szło też z podobieństwa trójkątów.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

VIII edycja OMG

Post autor: porfirion »

chomikchomik pisze:to było bardzo trudne. takie zadania powinny pojawiać się w finale om, albo i imo. po skomplikowanym pałowaniu pitagorasa otrzymywaliśmy tezę, ale szczerze wątpię, aby ktoś oprócz mnie to zrobił
Panie Chomik... Pan raczy żartować, czy to na poważnie? Bo trudno dociec.
BTW, zadanie 5 to po prostu twierdzenie cosinusów i imo nie powinno być na omg-u, bo jest zbyt znane...
PKua
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Post autor: PKua »

Widzę, że mam podobne rozwiązania do 3x @up, oprócz szóstego... Jakoś je w końcu rozwiązałem, ale wyszły 2 strony -_-. Nie wiem, czy nie znam jakiegoś ważnego twierdzenia z geometrii przestrzennej (których nawet w liceum nie ma za wiele) czy nie zauważyłem jakichś banalnych związków? Najpierw wykazałem, że te trójkąty, o których choimik wspominał, są przystające. Stwierdziłem, że punkty styczności ( leżą na jednaj płaszczyźnie, a dokładniej na okręgu. Przeciąłem płaszczyzną okręgu krawędzie boczne i otrzymałem cztery punkty. Rozpatrywałem teraz ostrosłup powstały po "odcięciu" części położonej pod płaszczyzną. Wskazałem na płaszczyźnie okręgu odpowiednie odcinki o równej długości, a z nich wywnioskowałem podobieństwo trójkątów znajdujących się na ścianach bocznych ostrosłupa. Na tym właściwie się skończył dowód (po zsumowaniu podanych kątów wychodziło to samo). Skomplikowałem to za bardzo?

Jeszcze mam pytanie do zadania 7. Rozwiązanie przypadku \(\displaystyle{ \begin{cases}n=a^2 \\ n^2-7=b^2\end{cases}}\) można było łatwo wyznaczyć, jednak nad \(\displaystyle{ \begin{cases}n=xa^2 \\ n^2-7=xb^2\end{cases}}\) głowiłem się przez jakiś czas, aż w końcu postanowiłem udowodnić, że lewa strona równania nie przystaje do prawej (\(\displaystyle{ 7a^4-b^2=1}\)), choć ładne rozpisanie tego zajęło trochę... Miał ktoś jakiś inny pomysł?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

VIII edycja OMG

Post autor: timon92 »

w piątym wystarczy mądrze poprzenosić pola:
Ukryta treść:    
soulforged
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Czy w trzecim będzie tylko 1352 i 360? Czy coś jeszcze? Czwarte zrobiłem chcąc popisać się zasadą szufladkową Dirichleta, ale widzę, że mam chyba źle. 5 i 6 nie tykałem. Resztę mam podobnie.
Awatar użytkownika
chomikchomik
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

krzychu27 - tak, też wykorzystałem podobieństwo. w ogóle nie wiem, dlaczego ktoś mógł potraktować mój wpis dot. zadania 5 poważnie. to był banał na skalę kangura dla przedszkola!
PKua - w 7 zrobiłem to samo, sprawdziłem reszty kwadratu z dzielenia przez 7
soulforged - mi też wyszły tylko te dwie liczby
Na jakie zadania na drugim etapie liczycie? Penie kombinatorka z dirichletem, jakieś plani i stereo, układ równań/nierówność i co?? Trochę strzelam, bo nie mam obycia z olimpiadą.
Boję się stereometrii, bo jak patrzyłem na zadania, to właśnie te zadania były najcięższe. Ktoś może polecić jakieś zadania przestrzenne??-- 31 paź 2012, o 18:05 --zadania
PKua
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Post autor: PKua »

Polecam wszystkim poczytać o kongruencji (przystawaniu) liczb. Jak ostatnio patrzyłem na to, to doszedłem do wniosku, że wszystkie problemy związane z resztami z dzielenia można rozważać o wiele prościej, np. te reszty w 5.

Widzę, że rzeczywiście przekombinowałem w 6, a dokładnie to niepotrzebnie udowadniałem zależności wynikające ze znanych twierdzeń, ale myślę, że nie powinni się czepiać.

PS. Są odpowiedzi -
Awatar użytkownika
chomikchomik
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

kurde, 7 mogłem zrobić ładniej. ale w pierwszym przekombinowali, nie chciało mi się nawet wczytywać w te tabelki.
soulforged
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Czy z 31 pkt dostanę się do 2 etapu? (7 z testowej i 4x6 z korespondencyjnej)
ElEski
Użytkownik
Użytkownik

VIII edycja OMG

Post autor: ElEski »

chomikchomik,
Gdyby 5 było na IMO, to nie zrobiłoby go może kilka osób (takich, co zwykle miałyby 0 punktów). Przecież jeśli kiedykolwiek ktoś widział dowód, lub samo twierdzenie cosinusów, to dla niego piąte jest zerosekundowe ;o

(oby takie zadania z geo na finale OM )
ODPOWIEDZ