Witam,
W przyszłym roku (tj. 2013) czeka mnie egzamin maturalny. Mam do was pytanie w związku z tym. Będę wdzięczny jeśli ktoś mi doradzi, podpowie. Chcialbym żeby ktoś raz na zawsze rozwiał moje wątpliwości. Wiem, że mnóstwo tematów przewinęło się w internecie ( dużo serfowałem po google ) ale nie mam stuprocentowej pewności po przeczytaniu wszystkiego.
1) Matura z geografii, bazując na tym co wyczytałem w internecie, najbardziej polecanym tytułem jest "Vademecum" Operunu z geografi i rozwiązywanie arkuszy też z tego wydawnictwa. Zgodzicie się z tym, że ta książka jest w stanie dobrze przygotować do matury, nawet rozszerzonej? Jeśli nie to podajcie swoje tytuły i jak wy się w ogóle przygotowaliście do zdawania geografi na maturze.
2) Język Angielski, poziom rozszerzony. Podstawy się naprawdę nie obawiam. Na lekcjach bez żadnego przygotowania zdałem na 90-parę procent. Dopiero rozszerzona sprawia mi problemy, dlatego chcialbym się skutecznie przygotować. Na lekcji pracujemy na repetytorium maturalnym z wydawnictwa "Longman", które nie wydaje mi się rewelacyjne, stwierdzam już to po kilku lekcjach i ogólnym przeglądnięciu książki. Polecacie jakieś inne tytuły czy kursy, dostępne w internecie?
3) Matematyka. Posiadam zbiory "Kiełbasy" i już zacząłem robić z nich zadania, także na konsultacjach pracujemy na tych zbiorach i chyba do niczego się nie mogę przyczepić, zapytać nie zaszkodzi. Dobry wybór? Czy może polecacie coś jeszcze w związku z maturą z matmy.
Matura - "Jak się przygotować"
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Jesteś pewien, że nie ?1) Matura z geografii, bazując na tym co wyczytałem w internecie, najbardziej polecanym tytułem jest "Vedemecum" Operunu z geografi i rozwiązywanie arkuszy też z tego wydawnictwa
Kiełbasa to dobry wybór, powinieneś być zadowolony. Co do angielskiego niestety nie pomogę, podchodziłem bez przygotowania.
-
everglade
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Jest to książka pełna błędów. Do matury z geografii podchodziłem "na sucho", więc ci nie polecę nic innego, ale lepiej poszukaj czegoś lepszego albo chociaż drugiej książki, żeby weryfikować wiedzę z vademecum.kojttt pisze: 1) Matura z geografii, bazując na tym co wyczytałem w internecie, najbardziej polecanym tytułem jest "Vedemecum" Operunu z geografi i rozwiązywanie arkuszy też z tego wydawnictwa. Zgodzicie się z tym, że ta książka jest w stanie dobrze przygotować do matury, nawet rozszerzonej? Jeśli nie to podajcie swoje tytuły i jak wy się w ogóle przygotowaliście do zdawania geografi na maturze..
-
Suomka
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Miałam wątpliwą przyjemność korzystania z operonu do fiz i mat, i powiem Ci tyle, że to były najgorsze książki jakie miałam, kolega robił geo z operonu i bardzo narzekał, że beznadzieja. Operon nie cieszy się dobrą sławą jeśli chodzi o maturę.
-
Fiz
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Mówisz o repetytorium? Bo jeśli chodzi o podręcznik rozszerzony (ale starsze wydanie) to mi się bardzo podoba.Suomka pisze:Miałam wątpliwą przyjemność korzystania z operonu do fiz
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 12:48 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Suomka
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
O repetytorium i zadaniach maturalnych, chodzi mi o te zestawy operonu które niby mają przygotować do matury, z podręczników nigdy nie korzystałam .