Witam
W tym roku zamierzam iść studiować matematykę teoretyczną. Nie ukrywam, że od zawsze marzyłem o studiowaniu na UJ. Na drugim miejscu jest UW i UWr. Podobają mi się oba uniwersytety. Niedługo klasa będzie wypełniała deklaracje maturalne i mam w związku z tym pytania.
1. Jak idę na matematykę teoretyczną to zdawać też fizykę? Nie lubię tego przedmiotu bardzo.
Boję się, że jak dostanę 5/50 lub inną małą ilość pkt to zepsuje mi to wyniki :/
Dodatkowo zdaję też angielski na poziomie rozszerzonym, no i oczywiście matematykę
2. Czy przy rekrutacji sprawdzają tylko to, że pisałem maturę z jakiegoś przedmiotu np. tej nieszczęsnej fizyki, czy pkt też?
3. Ile muszę uzyskać pkt żeby dostać się na którykolwiek uniwersytet?
A i jeszcze coś oprócz fizyki i matematyki muszę zdać żeby dostać się na matematykę teoretyczną?
Matematyka teoretyczna: UJ, UW, UWr.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Jeśli chodzi o UWr, to nie musisz zdawać fizyki, zupełnie wystarczy dobrze zdana matura rozszerzona z matematyki, by się do nas dostać.
Poza tym nie dostajesz się na matematykę teoretyczną, tylko na matematykę. A jak chcesz się zająć matematyką teoretyczną, to po prostu realizujesz tę specjalność.
JK
Poza tym nie dostajesz się na matematykę teoretyczną, tylko na matematykę. A jak chcesz się zająć matematyką teoretyczną, to po prostu realizujesz tę specjalność.
JK
-
Suomka
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Sprawdź jakich przedmiotów wymagają te uczelnie, na pewno będzie to w zasadach rekrutacji. Przyglądnij się przelicznikom i wyjdzie co, i jak orientacyjnie musisz napisać, abyś został przyjęty.
PS. Fizyka jest na 60 pktów
PS. Fizyka jest na 60 pktów
-
Roudin
- Użytkownik

- Podziękował: 46 razy
Ok dzięki za odpowiedz.
Jeszcze odnośnie fizyki to mam pytanie. Jakbym zdawał i dostał tylko te marne 3-5 pkt to może być tak że nie dostane się na matematykę bo powiedzą "ten i tamten ma dobry wynik z matematyki tylko, że marny z fizyki więc ich nie weźmiemy"?
Jeszcze odnośnie fizyki to mam pytanie. Jakbym zdawał i dostał tylko te marne 3-5 pkt to może być tak że nie dostane się na matematykę bo powiedzą "ten i tamten ma dobry wynik z matematyki tylko, że marny z fizyki więc ich nie weźmiemy"?
-
Suomka
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Roudin przyjmą tego kto osiągnął dostateczną ilość punktów, czyli wynik wyższy lub równy progowi na ten kierunek. Jeśli samą matematyką go osiągniesz, to nikt się nie będzie czepiał. Choć czasem warto trochę się przyłożyć do dodatkowego przedmiotu, by mieć poczucie bezpieczeństwa, tak w razie czego . Poczytaj zasady rekrutacji, tam będziesz miał przeliczniki, wzory i rozpisane przedmioty które wliczają ci się do punktacji .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Rekrutacja to nie konkurs piękności, tylko ściśle opisana procedura.Roudin pisze: Jakbym zdawał i dostał tylko te marne 3-5 pkt to może być tak że nie dostane się na matematykę bo powiedzą "ten i tamten ma dobry wynik z matematyki tylko, że marny z fizyki więc ich nie weźmiemy"?
JK
Moja rada: po pierwsze idziesz na matmę, więc trzeba się przygotować (czyli OM jak jeszcze dasz radę, Diamentowy Indeks AGH to podstawa jako mocne przygotowanie do matury, jakieś regionalne konkursy).
Na matematyce na UJ liczą matmę i tylko matmę - podstawa razy 0,5 , rozszerzenie razy 1. Na innych uczelniach pewnie jest podobnie, ale trzeba sprawdzić na stronach uczelni. Jak ja się rekrutowałem, to brali wszystkich, nawet osoby z zerową liczbą punktów.
Ja radzę zdawać fizykę, to poszerza horyzonty i stwarza zabezpieczenie w razie zmiany planów (typu: wolę iść na automatykę i robotykę). Miałem świetnego fizyka w LO i matura była spacerkiem.
Na matematyce na UJ liczą matmę i tylko matmę - podstawa razy 0,5 , rozszerzenie razy 1. Na innych uczelniach pewnie jest podobnie, ale trzeba sprawdzić na stronach uczelni. Jak ja się rekrutowałem, to brali wszystkich, nawet osoby z zerową liczbą punktów.
Ja radzę zdawać fizykę, to poszerza horyzonty i stwarza zabezpieczenie w razie zmiany planów (typu: wolę iść na automatykę i robotykę). Miałem świetnego fizyka w LO i matura była spacerkiem.