Hej
W tym roku zaczynam studia na kierunku matematyka, i przez ten rok muszę wybrać specjalność
Mam do wyboru takie oto specjalności
biomatematyka,
matematyka finansowa i ubezpieczeniowa,
matematyka obliczeniowa,
matematyka teoretyczna,
specjalność informatyczna,
statystyczna analiza danych,
zastosowania matematyki,
matematyka z informatyką - specjalność nauczycielska.
najbardziej przemawiają do mnie nauczycielska i finansowo-ubezpieczeniowa (ta delikatnie wygrywa)
może ktoś ma więcej doświadczenia i wyraziłby opinie na temat tych kierunków?? jakie perspektywy itp
Z góry dzięki
Jaka specjalność na matematyce?
-
szw1710
Odczekaj ile maksymalnie się da. Na razie się nie zastanawiaj. Ja rozpoczynałem studia 25 lat temu. Inne czasy (komuna jeszcze), inne realia (po otrzymaniu stypendium biegiem pod Pewex i wymiana na dolary, hiperinflacja). Specjalności były trzy: nauczycielska, teoretyczna i zastosowań. Do wyboru po drugim roku, więc dużo czasu. Chciałem na nauczycielską, a skończyłem na... teoretycznej. Dlaczego? Bo zaczęło mi się podobać, wyniki w nauce do tego upoważniały itd. Poczekaj więc, zobacz, oceń sama siebie. Nic na szybko.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Jako były student matmy teoretycznej powiem jedno: im później wybierzesz specjalność, tym lepiej. Na UJ wybór specjalności jest od razu i można przeliczyć się z możliwościami (ja) , nudzić się na wykładach (kolega po finale OMa na ekonomicznej), lub po prostu nie trafić z wyborem. Przez pierwszy rok trzeba po prostu się dużo uczyć. Możliwa jest jeszcze opcja zmiany kierunku po roku - sporo ludzi rezygnuje z matematyki i idzie na inne studia (ja jestem na budownictwie).
musiałam wybrać już teraz, gdy składałam papiery, ale powiedzieli mi że po 1 roku mogę jeszcze zmienić:) A jak z pracą po matematyce?? Ciężko jest znaleźć jakąś dobrą posadkę ?? czy może brakuje ludzi po matematyce??
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Komuna to trwa nadal, a już na pewno komuna mentalna na większości polskich uczelni.szw1710 pisze:Inne czasy (komuna jeszcze), inne realia (po otrzymaniu stypendium biegiem pod Pewex i wymiana na dolary, hiperinflacja)
Ja odradzałbym specjalność nauczycielską, no chyba, że niezmiernie pragniesz zostać nauczycielem i nie przeszkadzają Ci niskie zarobki.
Ucz się wszystkiego czego się da, rób więcej niż inni. Zapisuj się na przedmioty ze starszych lat albo nawet uczęszczaj na nie jako wolny słuchacz. Wówczas przekonasz się co Cię interesuje i świadomie dokonasz wyboru.
Uniwersytet / Politechnika to NIE JEST wyższa szkoła zawodowa. Matematyka nie uczy żadnego konkretnego zawodu. W Polsce nikogo nie brakuje, co nie znaczy, że nie można dobrze zarabiać.musiałam wybrać już teraz, gdy składałam papiery, ale powiedzieli mi że po 1 roku mogę jeszcze zmienić:) A jak z pracą po matematyce?? Ciężko jest znaleźć jakąś dobrą posadkę ?? czy może brakuje ludzi po matematyce??