Informatyka na Elektryku

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
wicek2011
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na Elektryku

Post autor: wicek2011 »

Witam, chciałem prosić o opinie ludzi którzy studiują informatykę na Politechnice Śląskiej [Wydział Elektryczny] ew. mają plan studiów podobny to tego kierunku [] czy da się jakoś życiowe przejść przez ten kierunek ? Widzę tu takie przedmioty jak "Analogowe przetwarzanie sygnałów", "Technika cyfrowa", "Obwody elektryczne", etc. I powiem szczerze brzmi to dla mnie kosmicznie ! To tylko tak brzmi czy to naprawdę takie rzeźnickie jak mówią ? Słyszałem też nie za dobre opinie o przedmiocie "Algorytmy i struktury danych" ? Nie chce żeby to zabrzmiało jak jęki kolejnego który nie wie co ze sobą zrobić i idzie na na elektryczny. Wiele przedmiotów wygląda fajnie, ale boje się tych bardziej elektrycznych przedmiotów...

Z góry dzięki za każdy pomocny komentarz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Informatyka na Elektryku

Post autor: miki999 »

Nie jestem z PŚ, ale mogę ci powiedzieć, że nie masz się czego obawiać. Oczywiście jakiś wkład w naukę będziesz musiał włożyć, ale są to tylko wstępne przedmioty operujące na schematach, które można opanować.

Obawiać się możesz natomiast techniki mikroprocesorowej oraz programowania mikrokontrolerów, jeśli nie lubisz lub nie polubisz w mniejszym bądź większym stopniu elektroniki.
JumpSmerf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Informatyka na Elektryku

Post autor: JumpSmerf »

Słyszałem też nie za dobre opinie o przedmiocie "Algorytmy i struktury danych" ? Nie chce żeby to zabrzmiało jak jęki kolejnego który nie wie co ze sobą zrobić i idzie na na elektryczny. Wiele przedmiotów wygląda fajnie, ale boje się tych bardziej elektrycznych przedmiotów...
To przyjmij do wiadomości, że algorytmy i struktury danych nie mają związku z elektrotechniką (chyba, że można jakieś problemy z elektrotechniki rozwiązać za pomocą algorytmów, np. minimalne drzewo rozpinające, ale to inna bajka). Jest to przedmiot, w którym znajdziesz esencję informatyki, czyli rozwiązywanie problemów za pomocą komputera. Do algorytmów są potrzebne umiejętności z matematyki, programowania i do tego kreatywne myślenie. Zapewne dlatego wiele osób boi się tego przedmiotu. Tyle, że najpierw studenci ledwo zaliczają algorytmy, a później piszą programy tak wolne, że najnowszy sprzęt wysiada. Według mnie każdy programista powinien poznać ten przedmiot. O ile szybsze byłyby programy, gdyby każdy programista przeczytał słynnego Cormena. Dodatkowo na politechnikach ten przedmiot jest na niższym poziomie niż na uniwersytetach, więc raczej nie masz się czego obawiać.

Większość przedmiotów masz tutaj: ... 2%C3%B3wna zobacz czy to takie straszne, oczywiście nie wiem na jakim poziomie są te przedmioty na PŚ, ale możesz sobie zrobić taki ogólny obraz co się robi na tego typu przedmiotach.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, o 21:15 przez JumpSmerf, łącznie zmieniany 1 raz.
wicek2011
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na Elektryku

hmmm, nigdy nie miałem z tym do czynienia, hobbystycznie programuje trochę "wyższe warstwy" ;D
mogę się tego obawiać czyli spędzę nad tym trochę więcej czasu, czy rzeczywiście może być rzeźnia?

P.S
To przyjmij do wiadomości, że algorytmy i struktury danych nie mają związku z elektrotechniką
Ojtam ojtam, źle się zrozumieliśmy ( albo ja się źle wyraziłem ).
JumpSmerf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Informatyka na Elektryku

Post autor: JumpSmerf »

hmmm, nigdy nie miałem z tym do czynienia, hobbystycznie programuje trochę "wyższe warstwy" ;D
mogę się tego obawiać czyli spędzę nad tym trochę więcej czasu, czy rzeczywiście może być rzeźnia?
Jak programujesz ("wyższe warstwy", hmmm... cokolwiek by to miało znaczyć - języki wysokiego poziomu? ), to spróbuj się zająć trochę algorytmiką, to naprawdę ciekawe... przynajmniej ja tak sądzę. Na pewno jeżeli chcesz być programistą to Ci się przyda.
wicek2011
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na Elektryku

"wyższe warstwy" - java etc. Ogólnie słyszałem że największa rzeźnia jest właśnie na AiSD.
No dobra dzięki -- 1 wrz 2012, o 21:57 --może ktoś opisze swoje doświadczenia z tym przedmiotem ?
ODPOWIEDZ