Topografia... I studia od drugiego semestru

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Generau
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Generau »

Witam,

Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział.

Otóż chciałbym się dowiedzieć, jakie studia trzeba skończyć, aby mieć/być topografem?
Z początku myślałem, że Geodezje i Kartografię, ale nic takiego tam nie znalazłem.
Pomyślałem o Geografii, ale tam również nie ma takiego kierunku/specjalności jak topografia.

Chciałbym Was prosić o pomoc...

Drugie moje pytania dotyczy studiów zaocznych.
Czy istnieje możliwość rozpoczęcia studiów niestacjonarnych od drugiego semestru?
szw1710

Post autor: szw1710 »

Mamy już porucznika, majora, teraz jest generał

ad 1. Topografia jest chyba dość wąską specjalizacją i aby zostać topografem, można być geografem, a po studiach szkolić się samodzielnie. Rozumiem, że chcesz np. robić mapy. Geodezja chyba też jesdobra, ale dla mnie geodeci to faceci z niwelatorami wykonujący bardzo precyzyjne mapy małych terenów celem zdobycia pozwolenia na budowę domu. Ale związek z robieniem map jest tu bezpośredni.

ad 2. Zależy to od planu studiów. Niektóre rzeczywiście startują od semestru letniego. Np. te nieparzysto-semestralne, ale to nie jest regułą.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zaudi »

Ja bym polecił gospodarkę przestrzenną i to najlepiej na politechnice by mieć tytuł inżyniera.
Awatar użytkownika
Generau
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Generau »

zaudi pisze:Ja bym polecił gospodarkę przestrzenną i to najlepiej na politechnice by mieć tytuł inżyniera.
A po to geodezji i kartografii nie ma się inżyniera?

Kierunek, który wymieniłeś ma coś wspólnego z topografią?
ODPOWIEDZ