równanie różniczkowe zupełne
-
franek89
- Użytkownik

- Podziękował: 110 razy
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}+\frac{2}{3x}+(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{dy}{dx}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-x^{2}+y}{x^{2}y^{2}}=\frac{2x-3}{3xy}\cdot f(x)-\frac{3x^{2}+2y}{3xy} \cdot g(y)}\)
tylko tak:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{A}{x}}\)
\(\displaystyle{ g(y)=\frac{B}{y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3x^{2}+3y}{3xy}=\frac{2Axy-3Ay}{3xy}-\frac{3x^{3}B+2Bxy}{3xy}}\)
i jak wyznaczyć tu współczynniki A B ?????
co ja zrobiłem źle...
\(\displaystyle{ \frac{-x^{2}+y}{x^{2}y^{2}}=\frac{2x-3}{3xy}\cdot f(x)-\frac{3x^{2}+2y}{3xy} \cdot g(y)}\)
tylko tak:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{A}{x}}\)
\(\displaystyle{ g(y)=\frac{B}{y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3x^{2}+3y}{3xy}=\frac{2Axy-3Ay}{3xy}-\frac{3x^{3}B+2Bxy}{3xy}}\)
i jak wyznaczyć tu współczynniki A B ?????
co ja zrobiłem źle...
-
franek89
- Użytkownik

Sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika i pomnożyłem przez xy.
Jak to rozwiązać?
Jak to rozwiązać?
-
miodzio1988
-
franek89
- Użytkownik

Nie było czynnika całkującego zależnego od zmiennej x czy też zmiennej y. A te funkcje Krysicki podaje jako przykład. Czy ktoś może mi konkretnie powiedzieć, gdzie tkwi bład ?
- Mariusz M
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}+\frac{2}{3x}+(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{dy}{dx}=0\\
\frac{3x^2+2y}{3xy}+\left( \frac{2x-3}{3xy} \right)y^{\prime}=0\\
\left( 3x^2+2y\right)+\left( 2x-3\right)y^{\prime}=0\\}\)
Teraz powinno być już zupełne
Gdyby nie było narzuconej metody to można by było rozwiązywać je jako liniowe
Dalej powinieneś pogrupować składniki i rozwiązać układ na współczynniki
\(\displaystyle{ \frac{ \partial \mu\left( x,y\right)P\left( x,y\right) }{ \partial y}-\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)Q\left( x,y\right) }{ \partial x}=0\\
\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)}{ \partial y}P\left( x,y\right)+\mu\left( x,y\right) \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial \mu\left( x,y\right) }{ \partial x} Q\left( x,y\right)-\mu\left( x,y\right) \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x}=0\\
\mu\left( x,y\right)\left( \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} \right)+\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)}{ \partial y}P\left( x,y\right)- \frac{ \partial \mu\left( x,y\right) }{ \partial x} Q\left( x,y\right)\\
\mu\left( x,y\right)\left( \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} \right)= \frac{ \partial \mu\left( x,y\right) }{ \partial x} Q\left( x,y\right)-\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)}{ \partial y}P\left( x,y\right)\\}\)
Przyjmujemy że
\(\displaystyle{ \mu\left( x,y\right) =\varphi\left( x\right)\psi\left( y\right)\\
\frac{ \mbox{d}\varphi }{ \mbox{d}x}=\varphi\left( x\right) f\left( x\right) \\
\frac{ \mbox{d} \psi }{ \mbox{d}y}=\psi\left( y\right) g\left( y\right)}\)
i otrzymujemy
\(\displaystyle{ \mu\left( x,y\right)\left( \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} \right)=\mu\left( x,y\right)Q\left( x,y\right)f\left( x\right) -\mu\left( x,y\right)P\left( x,y\right)g\left( y\right) \\
\frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} =Q\left( x,y\right)f\left( x\right)-P\left( x,y\right)g\left( y\right) \\}\)
\frac{3x^2+2y}{3xy}+\left( \frac{2x-3}{3xy} \right)y^{\prime}=0\\
\left( 3x^2+2y\right)+\left( 2x-3\right)y^{\prime}=0\\}\)
Teraz powinno być już zupełne
Gdyby nie było narzuconej metody to można by było rozwiązywać je jako liniowe
Dalej powinieneś pogrupować składniki i rozwiązać układ na współczynniki
\(\displaystyle{ \frac{ \partial \mu\left( x,y\right)P\left( x,y\right) }{ \partial y}-\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)Q\left( x,y\right) }{ \partial x}=0\\
\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)}{ \partial y}P\left( x,y\right)+\mu\left( x,y\right) \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial \mu\left( x,y\right) }{ \partial x} Q\left( x,y\right)-\mu\left( x,y\right) \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x}=0\\
\mu\left( x,y\right)\left( \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} \right)+\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)}{ \partial y}P\left( x,y\right)- \frac{ \partial \mu\left( x,y\right) }{ \partial x} Q\left( x,y\right)\\
\mu\left( x,y\right)\left( \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} \right)= \frac{ \partial \mu\left( x,y\right) }{ \partial x} Q\left( x,y\right)-\frac{ \partial \mu\left( x,y\right)}{ \partial y}P\left( x,y\right)\\}\)
Przyjmujemy że
\(\displaystyle{ \mu\left( x,y\right) =\varphi\left( x\right)\psi\left( y\right)\\
\frac{ \mbox{d}\varphi }{ \mbox{d}x}=\varphi\left( x\right) f\left( x\right) \\
\frac{ \mbox{d} \psi }{ \mbox{d}y}=\psi\left( y\right) g\left( y\right)}\)
i otrzymujemy
\(\displaystyle{ \mu\left( x,y\right)\left( \frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} \right)=\mu\left( x,y\right)Q\left( x,y\right)f\left( x\right) -\mu\left( x,y\right)P\left( x,y\right)g\left( y\right) \\
\frac{ \partial P\left( x,y\right) }{ \partial y}- \frac{ \partial Q\left( x,y\right) }{ \partial x} =Q\left( x,y\right)f\left( x\right)-P\left( x,y\right)g\left( y\right) \\}\)
-
franek89
- Użytkownik

Korzystałem z tego wzoru,sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika i wyszło mi :
tutaj się zgubiłem, bo nie ma co przyrównywać współczynniki... co jest nie tak? Równanie zupełne rozwiążę, ale problem mam ze znalezieniem wspomnianych funkcji...
tutaj się zgubiłem, bo nie ma co przyrównywać współczynniki... co jest nie tak? Równanie zupełne rozwiążę, ale problem mam ze znalezieniem wspomnianych funkcji...
-
invx
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Twoje równanie zostało na początku uproszczone do:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}+\frac{2}{3x}+(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{dy}{dx}=0\\ \frac{3x^2+2y}{3xy}+\left( \frac{2x-3}{3xy} \right)y^{\prime}=0\\ \left( 3x^2+2y\right)+\left( 2x-3\right)y^{\prime}=0\\}\)
Szukaj teraz czynnika całkującego.
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}+\frac{2}{3x}+(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{dy}{dx}=0\\ \frac{3x^2+2y}{3xy}+\left( \frac{2x-3}{3xy} \right)y^{\prime}=0\\ \left( 3x^2+2y\right)+\left( 2x-3\right)y^{\prime}=0\\}\)
Szukaj teraz czynnika całkującego.
-
franek89
- Użytkownik

korzystałem z tego i wyszły mi powyżej zamieszczone bzdury...
dlaczego?
korzystałem z tego i wyszły mi powyżej zamieszczone bzdury...
dlaczego?
- Mariusz M
- Użytkownik

Źle policzyłeś różnicę tych pochodnych cząstkowych
Pochodne cząstkowe nieco wygodniej będzie liczyć nie sprowadzając funkcji do wspólnego
mianownika
Jak dobrze policzysz różnicę pochodnych to pogrupuj składniki i rozwiąż układ na współczynniki
Załóż że
\(\displaystyle{ f\left( x\right)= \frac{A}{x}\\
g\left( y\right)= \frac{B}{y}}\)
Pochodne cząstkowe nieco wygodniej będzie liczyć nie sprowadzając funkcji do wspólnego
mianownika
Jak dobrze policzysz różnicę pochodnych to pogrupuj składniki i rozwiąż układ na współczynniki
Załóż że
\(\displaystyle{ f\left( x\right)= \frac{A}{x}\\
g\left( y\right)= \frac{B}{y}}\)
-
franek89
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{ \partial P}{\partial y}=\frac{-x}{y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial Q}{\partial x}=\frac{y}{x^{2}y^{2}}}\)
i teraz
\(\displaystyle{ \frac{-x^{3}+y}{y^{2}x^{2}}=(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{A}{x}-(\frac{x}{y}+\frac{2}{3x})\frac{B}{y}}\)
i żeby wyznaczyć te współczynniki sprowadzam wszystko do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{-3x^{3}+3y}{3y^{2}x^{2}}=\frac{2Ayx}{3y^{2}x^{2}}-\frac{3Ay}{3x^{2}y^{2}}-\frac{3Bx^{3}}{3x^{2}y^{2}}-\frac{2Bxy}{3x^{2}y^{2}}}\)
i co z tym zrobić???
w odp. \(\displaystyle{ f(x)=3x}\)
\(\displaystyle{ g(y)=y}\)
a mi wychodzą kompletne bzdury... dlaczego?
\(\displaystyle{ \frac{ \partial Q}{\partial x}=\frac{y}{x^{2}y^{2}}}\)
i teraz
\(\displaystyle{ \frac{-x^{3}+y}{y^{2}x^{2}}=(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{A}{x}-(\frac{x}{y}+\frac{2}{3x})\frac{B}{y}}\)
i żeby wyznaczyć te współczynniki sprowadzam wszystko do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{-3x^{3}+3y}{3y^{2}x^{2}}=\frac{2Ayx}{3y^{2}x^{2}}-\frac{3Ay}{3x^{2}y^{2}}-\frac{3Bx^{3}}{3x^{2}y^{2}}-\frac{2Bxy}{3x^{2}y^{2}}}\)
i co z tym zrobić???
w odp. \(\displaystyle{ f(x)=3x}\)
\(\displaystyle{ g(y)=y}\)
a mi wychodzą kompletne bzdury... dlaczego?
- Mariusz M
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{x}{y}+\frac{2}{3x}+(\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy})\frac{dy}{dx}=0\\
P=\frac{x}{y}+\frac{2}{3x}= \frac{3x^2+2y}{3xy}\\
Q=\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy}=\frac{2x-3}{3xy}\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}=-\frac{x}{y^2}\\
\frac{ \partial Q}{ \partial x}= \frac{1}{x^2y}\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}- \frac{ \partial Q}{ \partial x}= -\frac{x^3+y}{x^2y^2}\\
-3\frac{x^3+y}{3x^2y^2}= \frac{y\left( 2x-3\right) }{3xy^2} \cdot \frac{A}{x}- \frac{x\left( 3x^2+2y\right) }{3x^2y} \cdot \frac{B}{y}}\)
Teraz trzeba pogrupować wyrazy i rozwiązać układ na współczynniki
P=\frac{x}{y}+\frac{2}{3x}= \frac{3x^2+2y}{3xy}\\
Q=\frac{2}{3y}-\frac{1}{xy}=\frac{2x-3}{3xy}\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}=-\frac{x}{y^2}\\
\frac{ \partial Q}{ \partial x}= \frac{1}{x^2y}\\
\frac{ \partial P}{ \partial y}- \frac{ \partial Q}{ \partial x}= -\frac{x^3+y}{x^2y^2}\\
-3\frac{x^3+y}{3x^2y^2}= \frac{y\left( 2x-3\right) }{3xy^2} \cdot \frac{A}{x}- \frac{x\left( 3x^2+2y\right) }{3x^2y} \cdot \frac{B}{y}}\)
Teraz trzeba pogrupować wyrazy i rozwiązać układ na współczynniki
-
franek89
- Użytkownik

I właśnie tu mam problem... Nie wiem jak pogrupować te wyrazy...
\(\displaystyle{ 2Axy}\) jak na to patrzeć ?
\(\displaystyle{ 2Axy}\) jak na to patrzeć ?
- Mariusz M
- Użytkownik

\(\displaystyle{ -3\frac{x^3+y}{3x^2y^2}= \frac{y\left( 2x-3\right) }{3xy^2} \cdot \frac{A}{x}- \frac{x\left( 3x^2+2y\right) }{3x^2y} \cdot \frac{B}{y}\\
2xy \cdot \left( A-B\right)-3x^3B-3yA=-3x^3-3y\\
\begin{cases} A=1 \\ B=1 \end{cases}}\)
Jest też spełnione równanie
\(\displaystyle{ A-B=0}\)
więc funkcje f i g wyglądają następująco
\(\displaystyle{ f\left( x\right)= \frac{1}{x}\\
g\left( y\right)= \frac{1}{y}\\}\)
2xy \cdot \left( A-B\right)-3x^3B-3yA=-3x^3-3y\\
\begin{cases} A=1 \\ B=1 \end{cases}}\)
Jest też spełnione równanie
\(\displaystyle{ A-B=0}\)
więc funkcje f i g wyglądają następująco