[informatyka] Prośba o opinie o kierunkach
-
SeaXgasT
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam! Czas najwyższy wybrać sobie studia... Problem w tym, że ten wybór nie jest taki oczywisty;)
Zdawałem na maturze rozszerzoną matematykę i angielski. A wybieram się na informatykę. I mam do wyboru: Uniwersytet Wrocławski, oraz krakowską AGH (z tym, że na AGH mogę jeszcze wybierać pomiędzy Informatyką Stosowaną a Informatyką). Co moglibyście powiedzieć o tych kierunkach, różnicach między nimi? Będę wdzięczny za każdą opinię.
Zdawałem na maturze rozszerzoną matematykę i angielski. A wybieram się na informatykę. I mam do wyboru: Uniwersytet Wrocławski, oraz krakowską AGH (z tym, że na AGH mogę jeszcze wybierać pomiędzy Informatyką Stosowaną a Informatyką). Co moglibyście powiedzieć o tych kierunkach, różnicach między nimi? Będę wdzięczny za każdą opinię.
- mcbob
- Użytkownik

Następny temat z serii "uniwersytet (...) czy uczelnia techniczna (...)". Poszukaj podobnych tematów bo było ich sporo.
-
SeaXgasT
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Wiem. Ale szukam też informacji o różnicach między Informatyką a Informatyką stosowaną na AGH.
-
czachur
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
1. Na forum MS AGH aż roi się od tematów typu Infa vs Infa StosowanaSeaXgasT pisze:Wiem. Ale szukam też informacji o różnicach między Informatyką a Informatyką stosowaną na AGH.
2.
Porównanie Infy AGH z UJ, jest też link do opinii studenta o Infie Stos.
Jeśli chodzi o powyższy link, to wg mnie mało z tego idzie się dowiedzieć biorąc pod uwagę fakt, że
na pierwszym roku na informatyce przedmiotów informatycznych praktycznie nie ma (mowa o agh'u). Dowiesz się bardziej jak wygląda pierwszy rok i co nieco o uczelni.
Więc polecam przejrzeć ww. forum, naprawdę jest co przeszukać. Poza tym :
Ja pier... Człowieku co z Tobą... czytać nie umiesz? patrz posty wyżej i masz informacje gdzie szukać :/
Jesli chcesz studiowac na naprawde dobrym kierunku, wybierz informatyke analityczna na UJ:
Kod: Zaznacz cały
http://studia.tcs.uj.edu.pl/-
informatyk_wroc
- Użytkownik

Garść informacji o informatyce (zamawianej!) na UWr:
Najważniejsza różnica w stosunku do innych uczelni: studenci SAMI wybierają sobie przedmioty (poza kilkoma obowiązkowymi) spośród wszystkich dostępnych. Oferta dydaktyczna na przyszły rok (sporo przedmiotów jest prowadzonych co 2 lata i dlatego ich tam nie ma, właśnie się skończyło głosowanie studentów i kilka najmniej popularnych przedmiotów nie będzie prowadzonych).
Polecam przeczytanie wywiadów z absolwentami informatyki na UWr np. a także pomyszkowanie na forum studentów UWr: http://ii.yebood.com
Ktoś wspominał ogólnie o różnicach pomiędzy politechnikami i uniwersytetami:
Otóż JEDYNA pewna różnica to brak kilku obowiązkowych przedmiotów na tych drugich (fizyka, teoria obwodów itp). Wszystkie inne wynikają ze specyfiki konkretnej uczelni. Na UWr akurat przedmiotów praktycznych nie brakuje, (np. darmowa akademia CISCO i wiele innych kursów (np. Erlanga) tzw. kursów narzędzi). Przedmioty teoretyczne dają natomiast perspektywę jak to wszystko działa w środku - obsługa i konfiguracja gotowych narzędzi (nawet skomplikowanych) to coś przydatnego jedynie w ciągu kilku pierwszych lat w karierze zawodowej, w dodatku pod warunkiem, że te narzędzia uczone w czasie studiów będą jeszcze używane w czasie podejmowania pracy...
Najważniejsza różnica w stosunku do innych uczelni: studenci SAMI wybierają sobie przedmioty (poza kilkoma obowiązkowymi) spośród wszystkich dostępnych. Oferta dydaktyczna na przyszły rok (sporo przedmiotów jest prowadzonych co 2 lata i dlatego ich tam nie ma, właśnie się skończyło głosowanie studentów i kilka najmniej popularnych przedmiotów nie będzie prowadzonych).
Polecam przeczytanie wywiadów z absolwentami informatyki na UWr np. a także pomyszkowanie na forum studentów UWr: http://ii.yebood.com
Ktoś wspominał ogólnie o różnicach pomiędzy politechnikami i uniwersytetami:
Otóż JEDYNA pewna różnica to brak kilku obowiązkowych przedmiotów na tych drugich (fizyka, teoria obwodów itp). Wszystkie inne wynikają ze specyfiki konkretnej uczelni. Na UWr akurat przedmiotów praktycznych nie brakuje, (np. darmowa akademia CISCO i wiele innych kursów (np. Erlanga) tzw. kursów narzędzi). Przedmioty teoretyczne dają natomiast perspektywę jak to wszystko działa w środku - obsługa i konfiguracja gotowych narzędzi (nawet skomplikowanych) to coś przydatnego jedynie w ciągu kilku pierwszych lat w karierze zawodowej, w dodatku pod warunkiem, że te narzędzia uczone w czasie studiów będą jeszcze używane w czasie podejmowania pracy...