Dowód podzielności przez zero! ??
Hmm no właśnie, a ja mam pytanie )
odkryłam podzielność przez zero, jest dowód, jest wszystko... przypadkiem ten dowód sprowadził się do symbolu nieskończoności infty .... i dał odpowiedź na wiele problematycznych pytań, które wydawały się logicznie absurdalne, ale dające się udowodnić matematycznie.. Teraz, dzięki dowodowi, wszystko stało się jasne jak słońce.. )
i pytanie? Gdzie mogę się z tym zgłosić???? Komu przedstawić??
odkryłam podzielność przez zero, jest dowód, jest wszystko... przypadkiem ten dowód sprowadził się do symbolu nieskończoności infty .... i dał odpowiedź na wiele problematycznych pytań, które wydawały się logicznie absurdalne, ale dające się udowodnić matematycznie.. Teraz, dzięki dowodowi, wszystko stało się jasne jak słońce.. )
- Nakahed90
- Użytkownik

Na forum było już kilka osób o podobnych twierdzeniach. Niestety wszystkie z tych twierdzeń padły. Zapewne tak samo będzie z twoim, więc nawet tego nigdzie nie prezentuj.KittySc pisze:Hmm no właśnie, a ja mam pytanie )
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Dlaczego nie?
Myślę, że to forum zniesie jeszcze jedną podzielność przez zero...
JK
Myślę, że to forum zniesie jeszcze jedną podzielność przez zero...
JK
- Nakahed90
- Użytkownik

Znieść to na pewno zniesie, tylko ja wiem, że ten dowód jest niepoprawny, nawet bez jego znajomości.
Heh )
Wrzucam szybki rysunek rozmyslań i rozmyślania...(skróty myślowe, mam nadzieję, że nie sprawią problemu):
układ współrzędnych zakrzywiłam (w końcu każda część wszechświata ma kształt kuli... poczynajac od atomów, a kończąc na wszechswiecie, który, jak udowodniono, nie jest nieskończony, lecz "zamyka" się w kuli...)
Wykorzystałam w nim prostą funkcję, jaką jest 1/x... i tak podstawiając kolejne liczby pod x, dochodzimy coraz bliżej zera (aż do samego zera), i odwrotnie...
Poza tym funkcja ta jest funckją ciągłą, ciągła- czyli istnieje dla każdego x, czyli da się ją narysować nieprzerwaną linią, czego nigdy nie zrobimy rysując ją w zwykłym nieskończonym, niezakrzywionym układzie...
I jeszcze jedna ciekawa rzecz, kiedy "rozłożymy" ten rysunek, ukazuje się symbol znany od tysiącleci: symbol nieskończoności... (skądś się musiał wziąć... myslę, że właśnie powstał w ten sposób, w dodatku biorąc pod uwagę zamiłowanie starozytnych do wszelkich form kulistych, tylko utwierdza to mnie w tym przekonaniu)...
Wrzucam szybki rysunek rozmyslań i rozmyślania...(skróty myślowe, mam nadzieję, że nie sprawią problemu):
układ współrzędnych zakrzywiłam (w końcu każda część wszechświata ma kształt kuli... poczynajac od atomów, a kończąc na wszechswiecie, który, jak udowodniono, nie jest nieskończony, lecz "zamyka" się w kuli...)
Wykorzystałam w nim prostą funkcję, jaką jest 1/x... i tak podstawiając kolejne liczby pod x, dochodzimy coraz bliżej zera (aż do samego zera), i odwrotnie...
Poza tym funkcja ta jest funckją ciągłą, ciągła- czyli istnieje dla każdego x, czyli da się ją narysować nieprzerwaną linią, czego nigdy nie zrobimy rysując ją w zwykłym nieskończonym, niezakrzywionym układzie...
I jeszcze jedna ciekawa rzecz, kiedy "rozłożymy" ten rysunek, ukazuje się symbol znany od tysiącleci: symbol nieskończoności... (skądś się musiał wziąć... myslę, że właśnie powstał w ten sposób, w dodatku biorąc pod uwagę zamiłowanie starozytnych do wszelkich form kulistych, tylko utwierdza to mnie w tym przekonaniu)...
-
miodzio1988
A gdzie ten dowód, że można dzielic przez 0? Bo jakoś go nie widzę.
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Mnie tam się podoba. Post zwiera matematycznie sensowne spostrzeżenie, że jeśli jednopunktowo uzwarcimy płaszczyznę, to wykres funkcji 1/x staje się spójny i homeomorficzny z bukietem dwóch okręgów. Tylko takie dzielenie przez zero jest paskudne i moło pożyteczne. Istnieją fajniejsze dzielenia przez zero...
yyyy... wynika z rysunkumiodzio1988 pisze:A gdzie ten dowód, że można dzielic przez 0? Bo jakoś go nie widzę.
Kolejny temat, w którym ktoś pyta się gdzie zgłosić swój pomysł. I znowu zamiast odpowiedzieć na to pytanie, to udowadnia się, iż pomysł jest dobry lub nie. Ale gdzie wkońcu udać sie ze swoim pomysłem??
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Do kogoś, kto może go sprawdzić i opublikować. Czyli najlepsze ku temu są uniwersytety. Nie polecam Faktu ani SuperExpressu. Chyba, że chcesz zostać bohaterem nowej akcji "Wzór z Kosmosu! Młody matematyk i jego objawienia!".
No racja, uniwersytet jest chyba najlepszym miejscem do tego celu.
A jak ktoś by chciał coś opublikować bez wglądu innych osób, to jak?
A jak ktoś by chciał coś opublikować bez wglądu innych osób, to jak?
-
bstq
- Użytkownik

znam troche inna definicje funkcji ciaglej, Heine'go albo Cauchy'egoKittySc pisze:Poza tym funkcja ta jest funckją ciągłą, ciągła- czyli istnieje dla każdego x, czyli da się ją narysować nieprzerwaną linią, czego nigdy nie zrobimy rysując ją w zwykłym nieskończonym, niezakrzywionym układzie...
np funkcja x=0,y=1 x=2,y=3 jest funkcja ciagla
-- 29 sierpnia 2009, 20:10 --
mozna dodac sobie sztuczny punkt \(\displaystyle{ +\text{ lub }- \infty}\), wtedy mozna dzielic przez zero bez problemow
ostatnio jakiś emigrant z Iranu/Iraku odkryl wzor na liczby Bernoulliego, wiec da sie jeszcze cos odkryc powodzenia!
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jesteś niedoinformowany, tak jak i pismacy, którzy przekazali Ci tę informację. Niczego nie odkrył tak naprawdę, tylko "odkrył powtórnie", gdyż uproszczenie to znane jest od ponad 150 lat. Ot, sezon ogórkowy.
Ale jedno jest faktem - jest co odkrywać, oj jest
Ale jedno jest faktem - jest co odkrywać, oj jest
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
A jak ktoś by chciał zjeść ogórka kiszonego bez otwierania słoika, to jak?lew pisze:A jak ktoś by chciał coś opublikować bez wglądu innych osób, to jak?
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Można je kupić w foliimiki999 pisze:A jak ktoś by chciał zjeść ogórka kiszonego bez otwierania słoika, to jak?lew pisze:A jak ktoś by chciał coś opublikować bez wglądu innych osób, to jak?