Kierunek zamawiany

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunek zamawiany

Post autor: Piotr Jucha »

Jan Kraszewski pisze:
Czoczo pisze:No tak, jednakże myslalem, iż warunki przedstawione na stronach internetowych uczelni są wiazace( 43 najlepszych w rekrutacji na p. slaskiej, 66 na uj, a na UWr to nie jestem pewien)
To są informacje o tym, co zawarto we wniosku konkursowym. Należy przypuszczać, że ta sama liczba stypendiów będzie w umowie, ale to, czy tyle stypendiów będzie przyznanych zależy np. od tego, ile osób zostanie przyjętych na studia. W dramatycznym przypadku załamania rekrutacji stypendiów moze nie być w ogóle... Ponadto Regulamin może wykluczać pewne osoby.
Na UJ mamy ten komfort (negocjacje z ministerstwem chyba dla nikogo nie są łatwe), że nasz projekt zaczął się już rok temu, umowę mamy dawno podpisaną i to, co jest na stronie, jest zapisane w umowie.
Natomiast, żeby móc przyznać wszystkie stypendia, zdaje się, że w tym roku również musimy przyjąć odpowiednią liczbę studentów (nie dotarłem jeszcze do szczegółów, ilu). W poprzednich latach spełnialiśmy wszystkie normy z nawiązką, więc mam nadzieję, że teraz też nie będzie problemów.

Według niepotwierdzonych informacji mamy w tym roku ponad 500 kandydatów. W pierwszym etapie rekrutacji przyjęliśmy 300; za tydzień okaże się, ilu się wpisało na studia; na miejsca osób, które zrezygnują z wpisu, przyjmiemy kolejne osoby z listy rezerwowej.-- 11 lip 2012, o 15:51 --
Czoczo pisze:tak samo jesli chodzi o uj, jesli jestem w pierwszej 66 przyjetych, to otrzymam stypendium
Lista rankingowa decyduje o kolejności rozdzielania stypendiów, ale formalnie należy to do kompetencji odpowiedniej komisji stypendialnej, więc stuprocentowych gwarancji (przez telefon albo forum) nikt nie da.
Moim zdaniem szanse na stypendium w tym wypadku są bardzo duże z tym, że trzeba pamiętać o następujących rzeczach:
  • Trzeba spełniać wymogi regulaminowe (tegoroczni maturzyści zamierzający studiować tylko matematykę w większości spełniają je).
  • Miejsce na liście rankingowej może się teoretycznie zmienić.
    Na ogół będzie to zmiana w górę (tzn. wyżej na liście, czyli niższy numer i większy priorytet przy rozdzielaniu stypendiów), bo część osób, które są wyżej może zrezygnować lub nie spełniać wymogów regulaminu.
    Zmiana w dół może nastąpić, gdyby odbyła się dodatkowa rekrutacja we wrześniu. (Ale nawet gdyby, to "zmiana w górę" powinna to zrównoważyć).
  • Może się okazać, że przyjmiemy bardzo mało osób na I rok i wówczas liczba stypendiów zostanie zredukowana. (Na razie się na to nie zanosi i mam nadzieję, że tak zostanie).
Czoczo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Kierunek zamawiany

Post autor: Czoczo »

Bardzo dziekuje Panom za odpowiedz. tak wiec zlozylem wczoraj papiery na UJ i to te uczelnie wybieram ostatecznie. Jeszcze raz dziekuje bardzo wszystkim za pomoc
ODPOWIEDZ