SGH czy WNE UW

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
stulbia
Użytkownik
Użytkownik

SGH czy WNE UW

Post autor: stulbia »

Cześć!
W tym roku pisałam maturę i czas wybrać miejsce, gdzie chcę studiować. Patrząc na moje wyniki nie powinnam mieć problemu z dostaniem się na uczelnie, na których mi zależy : SGH i UW.
Na SGHu chciałabym po drugim roku wybrać kierunek finanse i rachunkowość, a na UW zarejestrowałam się na kierunku finanse i rachunkowość na WNE.
Cały czas byłam pewniejsza SGHu, UW było tylko alternatywą, ale teraz zaczynam się zastanawiać, którą uczelnie wybrać.
Nie proszę oczywiście o wskazanie mi palcem 'to jest lepsze'. Wiadomo, każde miejsce ma swoje wady i zalety, po prostu jestem ciekawa opinii, może ktoś też miał kiedyś taki dylemat.
:)
miodzio1988

SGH czy WNE UW

Post autor: miodzio1988 »

A czemu kierunek finanse i rachunkowość? Jakoś, jak się idzie na praktyki np, mało ludzi po tym się spotyka. Bardziej po matmie czystej i później takiej specjalizacji
stulbia
Użytkownik
Użytkownik

SGH czy WNE UW

Post autor: stulbia »

Bo taki kierunek mnie interesuje :) Najpierw wybrałam SGH, dopiero potem UW, jako 'plan B', ten sam kierunek na innej uczelni. Na matematykę czystą nie chciałabym iść, po prostu.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

SGH czy WNE UW

Post autor: xxxxx »

Studiuję na WNE i mogę Ci powiedzieć, ze mamy zdecydowanie więcej matmy niż na SGHu, oni mają więcej zajęć z lektoratów (i to jest w sumie dobre), ale ja nie narzekam, bo mnie matma kręci i cieszę się, że jestem akurat na WNE (czasami bywa ciężko, ale myślę, ze warto...)

A i jeszcze u nas też kierunek wybiera się dopiero po roku, więc tak naprawdę masz czas na zastanowienie się co Cię bardziej interesuje. Co do samych finansów: słyszałam, ze na SGH jest więcej rachunkowości niż u nas
Ostatnio zmieniony 11 lip 2012, o 13:41 przez xxxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

SGH czy WNE UW

A co tam z matmy macie jeśli można zapytać?
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik

SGH czy WNE UW

analize matematyczna (180h), algebre liniowa(90h), rachunek prawdopodobienstwa (60h), statystyke matematyczna (60h) i potem to juz zalezy od specjalizacji, generalnie samo mikro i makro jest mocno zmatematyzowane, jesli jestes ciekawy zajrzyj na strone Wydzialu
miodzio1988

SGH czy WNE UW

To mi dużo nie powiedziałaś ;] Jakość się liczy, a nie ilość. Jakościowo tak patrzę, że rewelacji nie ma
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik

SGH czy WNE UW

A tego już chyba nie możesz ocenić, skoro tam nie studiujesz;) Poza tym odpowiadałam na pytanie zawarte w wątku, jeśli chcesz jakichś szczegółowych informacji, napisz mi wiadomość prywatną, bo to chyba nie miejsce, żeby sobie nawzajem dogadywać;)
miodzio1988

SGH czy WNE UW

Nie dogaduje, spokojnie Nie traktuj tego jak atak. Tak patrzę po Twoich postach tylko i zastanawia mnie gdzie jest wyższy poziom.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik

SGH czy WNE UW

Proszę bardzo, jeśli to jeszcze nie jest jasne: wyższy poziom: matmy u nas, języków na SGH
miodzio1988

SGH czy WNE UW

Jakiś dowód można poprosić? Bo tak na słowo nie wierzę
ODPOWIEDZ