Ech, mam problem z sumami szeregów.
Np. taki szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{n}{7^n} x^{n+2}}\)
\(\displaystyle{ R= (-7, 7)}\)
I pytanie.. kiedy wiem, że mam całkować szereg wyraz po wyrazie? i co mi jest do tego potrzebne?
Mam mieć taką postać: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } a_n t^n}\)
i wtedy mogę całkować? czy co...? ktoś jakby mógł mi prostym, przystępnym językiem to wytłumaczyć... bd wdzięczna
Suma szeregu
-
AsiaPipitrasia
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
-
miodzio1988
-
AdamL
- Użytkownik

Suma szeregu
Szereg wolno całkować, gdy jest on jednostajnie zbieżny i wtedy dla tych iksów wolno go całkować wyraz po wyrazie. Szereg potęgowy jest zbieżny jednostajnie wewnątrz swojego promienia zbieżnościAsiaPipitrasia pisze:Ech, mam problem z sumami szeregów.
Np. taki szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{n}{7^n} x^{n+2}}\)
\(\displaystyle{ R= (-7, 7)}\)
I pytanie.. kiedy wiem, że mam całkować szereg wyraz po wyrazie? i co mi jest do tego potrzebne?
Mam mieć taką postać: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } a_n t^n}\)
i wtedy mogę całkować? czy co...? ktoś jakby mógł mi prostym, przystępnym językiem to wytłumaczyć... bd wdzięczna
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Suma szeregu
To prawda, ale ogólnie:AdamL pisze: Szereg potęgowy jest zbieżny jednostajnie wewnątrz swojego promienia zbieżności
Szereg potęgowy jest zbieżny jednostajnie wewnątrz każdego domkniętego przedziału zawartego wewnątrz promienia zbieżności.
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Suma szeregu
To nieprawda: np. dla szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} x^n.}\)AdamL pisze:Szereg potęgowy jest zbieżny jednostajnie wewnątrz swojego promienia zbieżności
Byłaby prawda, gdyby napisać 'niemal jednostajnie zbieżny', czyli mniej-więcej tak, jak napisał smigol.
-
AdamL
- Użytkownik

Suma szeregu
No owszem dla x=1 jest problem, aczkolwiek promień zb. traktuję jako odcinek otwarty (bez krańców).Dasio11 pisze:To nieprawda: np. dla szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} x^n.}\)AdamL pisze:Szereg potęgowy jest zbieżny jednostajnie wewnątrz swojego promienia zbieżności
Byłaby prawda, gdyby napisać 'niemal jednostajnie zbieżny', czyli mniej-więcej tak, jak napisał smigol.
Choć zgodnie z terminologią to chyba masz rację, bo ja na nazwach się nie znam
-
AdamL
- Użytkownik

Suma szeregu
No dobra, zgodzę się, ale tylko dlatego że zawsze możemy wybrać punkt tak blisko 1, dla któregoDasio11 pisze:Ale ten szereg nie jest jednostajnie zbieżny ani na przedziale \(\displaystyle{ [-1, 1],}\) ani na \(\displaystyle{ (-1, 1).}\)
dobrane N nie będzie wystarczające. Troche terminologii mi się zapomniało i powiedziałem nieprawdę, cóż.
Faktycznie trzeba wybrać jakiś zwarty odcinek wewnątrz promienia zb. i na nim pokazywać zb. jednost. np [0,1-epsilon], a z tego wyniknie zb. niemal jednost. na [0,1)
Dzięki za przypomnienie!
Niemal poprawnie powiedziałem
Pozdrawiam