Energetyka - czy odpowiedni kierunek?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: qwadrat »

Chce po studiach byc elektrykiem przy budwach roznych budynkow, klasc instalacje elektryczne w domach, byc takim specjalista elektrykiem, ale czy naucze sie tego na tym kierunku? odpowiedzcie bo mam wątpliwosci czy dobry wybralem kierunek... Wybralem kierunek: Energetyka

Dodam ze nie interesuje mnie elektryka typu roboty czy komputery
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Obawiam się, że nie jest to dobry wybór. Myślę, że na kierunku energetyka będziesz głównie zajmował się zagadnieniami pozyskiwania energii (ale mogę się mylić). Co dana uczelni oferuje powinno być w miarę jasno napisane na stronie danej jednostki.

Najbliżej tego, o czym piszesz jest elektrotechnika.

Uwaga
Różne uczelnie oferują różne specjalności. Być może gdzieś energetyka kształci w tym kierunku. Dodatkowo wszystko może się ze sobą przeplatać. Może być elektrotechnika ze specjalizacją energetyka, a także energetyka ze specjalizacją elektrotechnika- zatem warto przyjrzeć się bliżej konkretnym wydziałom.

Pozdrawiam.
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik

Jestes pewien ze zly kierunek? Moze ktos sie jeszczy wypowie? Czyli to musi byc elektrotechnika?
Chyba czeka mnie noc lektur
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: zidan3 »

Kiedyś zastanawiałem się nad tym kierunkiem i raczej miki ma rację.

Kod: Zaznacz cały

Absolwenci posiadają podstawową wiedzę z zakresu problematyki energetycznej, techniki cieplnej oraz nauk technicznych. Powinni opanować wiedzę i posiadać umiejętności w zakresie zaawansowanych technologii i metod badania procesów oraz eksploatacji maszyn w energetyce oraz być zaznajomieni z zagadnieniami zrównoważonego rozwoju kraju i rosnącej roli problemów związanych z ekologicznym wytwarzaniem, przesyłem i dystrybucją energii. 
Perspektywy pracy:

Kod: Zaznacz cały

Absolwenci są przygotowani do: 
projektowania i prowadzenia procesów stosowanych w energetyce i przemysłach pokrewnych,
prowadzenia badań procesów przetwarzania energii maszyn i urządzeń energetycznych, realizacji modernizacji procesów i maszyn oraz wdrażania nowych technologii,
zakładania małych firm i zarządzania nimi,
kontynuacji edukacji na studiach doktoranckich i uczestniczenia w badaniach w dziedzinie szeroko rozumianej energetyki.
Mogą pracować w przedsiębiorstwach zajmujących się eksploatacją w obszarze systemów energetycznych i zakładach związanych z wytwarzaniem, przetwarzaniem, przesyłaniem i dystrybucja energii. Powinni być specjalistami od problemów energetyki  w jednostkach samorządowych. 
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik

Czyli elektrotechnika jesli chce byc instalatorem, elektrykiem budowli?
ODPOWIEDZ