Chce po studiach byc elektrykiem przy budwach roznych budynkow, klasc instalacje elektryczne w domach, byc takim specjalista elektrykiem, ale czy naucze sie tego na tym kierunku? odpowiedzcie bo mam wątpliwosci czy dobry wybralem kierunek... Wybralem kierunek: Energetyka
Dodam ze nie interesuje mnie elektryka typu roboty czy komputery
Energetyka - czy odpowiedni kierunek?
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Obawiam się, że nie jest to dobry wybór. Myślę, że na kierunku energetyka będziesz głównie zajmował się zagadnieniami pozyskiwania energii (ale mogę się mylić). Co dana uczelni oferuje powinno być w miarę jasno napisane na stronie danej jednostki.
Najbliżej tego, o czym piszesz jest elektrotechnika.
Uwaga
Różne uczelnie oferują różne specjalności. Być może gdzieś energetyka kształci w tym kierunku. Dodatkowo wszystko może się ze sobą przeplatać. Może być elektrotechnika ze specjalizacją energetyka, a także energetyka ze specjalizacją elektrotechnika- zatem warto przyjrzeć się bliżej konkretnym wydziałom.
Pozdrawiam.
Najbliżej tego, o czym piszesz jest elektrotechnika.
Uwaga
Różne uczelnie oferują różne specjalności. Być może gdzieś energetyka kształci w tym kierunku. Dodatkowo wszystko może się ze sobą przeplatać. Może być elektrotechnika ze specjalizacją energetyka, a także energetyka ze specjalizacją elektrotechnika- zatem warto przyjrzeć się bliżej konkretnym wydziałom.
Pozdrawiam.
-
qwadrat
- Użytkownik

Jestes pewien ze zly kierunek? Moze ktos sie jeszczy wypowie? Czyli to musi byc elektrotechnika?
Chyba czeka mnie noc lektur
Chyba czeka mnie noc lektur
- zidan3
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Kiedyś zastanawiałem się nad tym kierunkiem i raczej miki ma rację.
Perspektywy pracy:
Kod: Zaznacz cały
Absolwenci posiadają podstawową wiedzę z zakresu problematyki energetycznej, techniki cieplnej oraz nauk technicznych. Powinni opanować wiedzę i posiadać umiejętności w zakresie zaawansowanych technologii i metod badania procesów oraz eksploatacji maszyn w energetyce oraz być zaznajomieni z zagadnieniami zrównoważonego rozwoju kraju i rosnącej roli problemów związanych z ekologicznym wytwarzaniem, przesyłem i dystrybucją energii.
Kod: Zaznacz cały
Absolwenci są przygotowani do:
projektowania i prowadzenia procesów stosowanych w energetyce i przemysłach pokrewnych,
prowadzenia badań procesów przetwarzania energii maszyn i urządzeń energetycznych, realizacji modernizacji procesów i maszyn oraz wdrażania nowych technologii,
zakładania małych firm i zarządzania nimi,
kontynuacji edukacji na studiach doktoranckich i uczestniczenia w badaniach w dziedzinie szeroko rozumianej energetyki.
Mogą pracować w przedsiębiorstwach zajmujących się eksploatacją w obszarze systemów energetycznych i zakładach związanych z wytwarzaniem, przetwarzaniem, przesyłaniem i dystrybucja energii. Powinni być specjalistami od problemów energetyki w jednostkach samorządowych.
-
qwadrat
- Użytkownik

Czyli elektrotechnika jesli chce byc instalatorem, elektrykiem budowli?