Przygotowanie do OM.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
independent
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: independent »

Mam pytanie co do OM. Jeśli następna edycja zaczyna się od września, to znaczy że zostały jeszcze lekko ponad dwa miesiące, można nawet powiedzieć, że trzy. I czy przez te trzy miesiące mógłbym przygotować się do Olimpiady, aby móc myśleć o przejściu II etapu? Zaznaczę, że właśnie kończę pierwszą klasę, opanowałem materiał bardzo dobrze, również rozszerzony (jestem na mat-fiz). Czy są jakieś, oczywiście realne szanse? Czyli żebym nie poświęcał po 8 godzin dziennie przez wakacje, ale mógłbym na pewno sporo.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Decadence
Użytkownik
Użytkownik

Przygotowanie do OM.

Post autor: Decadence »

Nauka w las nie idzie, impossible is nothing, jeśli bardzo będziesz chciał, solidnie przepracujesz ten czas to dlaczego nie? Wydaje mi się, że nie można "nauczyć się matematyki" w 3 miesiące, ale można poznać sporą jej część i dobrze się przygotować. Jesteś w moim wieku, ja poznaję matmę od połowy I klasy, na początku szło beznadziejnie: nie potrafiłem zabrać się za zadania Pawłowskiego, nawet nie rozumiałem wzorcówek zadań z OMu. Dzisiaj po pół roku nauki niektóre zadania Pawłowskiego robię z marszu, niektóre po chwili zastanowienia, niektórych dalej nie mogę ruszyć. Niektóre zadania z OMu też już jestem w stanie samemu zrobić (a przynajmniej nie muszę 3 dni "rozwalać" wzorcówki). Oprócz tego czytam sobie (ze zrozumieniem oczywiście) książki i jest okej...

Jeszcze nie spotkałem książki "Jak w 3 miechy przejść do finału OMu?", niemniej życzę Ci jak najlepiej, ucz się, pracuj a może sam staniesz się autorem takiej książki
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: Marcinek665 »

Pamiętajmy, że od września będziemy znali zadania, więc będzie wiadomo, jaki dział najbardziej nawalać i próbować przemycać różne sposoby do zrobienia zadań z pierwszego etapu. To jest plus - wiadomo, co robić. No ale potem już trzeba troszkę więcej samodzielności, bo na drugim etapie nie ma kompa do dyspozycji
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: bakala12 »

Uważam, że 3 miesiące to dużo czasu i dasz radę się przygotować do 1 etapu. Z drugim będzie już gorzej. Dużo zależy od okręgu, bo w różnych okręgach są różne progi, ale realnie patrząc po wakacyjnym przygotowaniu spokojnie powinieneś dać radę zrobić te 5-7 zadań żeby dostać się do drugiego etapu.
independent
Użytkownik
Użytkownik

Przygotowanie do OM.

Sam właśnie tak uważam, że po trzech miesiącach dałbym radę ale raczej z pierwszym etapem. A mam pytanie jakie są tak ogólnie progi w II etapie i czy można to gdzieś znaleźć w internecie? I jeszcze na koniec, czym się różni Krowa, Pawłowskiego od KMDO? Czy jest to to samo?

Pozdrawiam.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: wiedzmac »

Progi do finału są zwykle koło 18-19 punktów.

KMDO i krowa to nie to samo. KMDO i "krowę" można znaleźć na chomikuj.pl, choć to nie do końca legalne.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, o 19:34 przez wiedzmac, łącznie zmieniany 1 raz.
independent
Użytkownik
Użytkownik

Przygotowanie do OM.

To znaczy na 12 zadań czyli 72 pkt, czy miałeś co innego na myśli?
A progi do finału?
Kółko matematyczne dla olimpijczyków to KMDO, no tak. A czy ten poziom tej książki nie za wysoki na początek?
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: wiedzmac »

Sorki, pomyliłem się. Chodziło mi, że próg do finału to 18-19 pkt.
Jeśli chodzi o KMDO, to początkowo może być trudno, jeśli nie robiłeś wcześniej nic takiego. Ale jeśli posiedzisz na tym i solidnie popracujesz, to po krótkim czasie wszystko powinno być prostsze.
Pozdrawiam,
WiedźMAC
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: porfirion »

Na sam początek polecam:
1) zadanka z OMG-ów
2) zieloną książeczkę "Przygotowanie przed konkursem matematycznym" (SME)
3) zbiorek Musztrariego (jest wspaniały )
4) zbiorek pana Pompego (geometria)
To byłby chyba realny plan na wakacje.
independent
Użytkownik
Użytkownik

Przygotowanie do OM.

Wychodzi na to, że trzeba zdobyć koło połowy punktów, a przez ostatnie trzy lata rozwiązując zadania z geometrii (2) i układ równań miało się już tyle.
Serio ta geometria taka straszna? Ja niestety w I klasie bardzo okrojona wiedza bo tylko na trójkątach działaliśmy, wiec pomyślałem, że zrobiłbym najpierw cały materiał ze szkoły z geometrii i potem wziął się za te z innych zbiory.
Te z OMG-ów też się tak od razu do mnie nie otwierają, ale widać różnice jednak.
Mszak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: Mszak »

To zależy, czy lubisz, geometrię, czy nie. Ja np. bardzo lubię geometrię, a nie lubię kombinatoryki. I tak np. w tym roku na II etapie zrobiłem plani (niektórzy mówią, że najtrudniejsze na II etapie) od ręki, a nie dałem rady banalnemu zadaniu z kombi z pierwszego dnia. Pierwszą klasę praktycznie straciłem, niewiele się nauczyłem, bo źle wszystko rozplanowałem. Ale w drugiej klasie przysiadłem i udało mi się nawet dojść do finału. A za rok mam nadzieję, że uda mi się powalczyć nawet więcej.

Ale przede wszystkim musisz poświęcić dużo czasu, robić zadania, czytać rozwiązania. Ja zacząłem od KMDO i pomogło mi nabrać odpowiedniego spojrzenia na zadania OM.
independent
Użytkownik
Użytkownik

Przygotowanie do OM.

Myślę, że tak i w miarę ogarniam. A polecasz coś jeszcze oprócz pompe do geo?
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: zidan3 »

"Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata. Planimetria i stereometria" H. Pawłowskiego.
Według mnie na początek całkiem spoko.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

Przygotowanie do OM.

Post autor: Ponewor »

Skoro nie chciało ci się przejrzeć tylu podobnych tematów, to może i nie znajdziesz tego:

Kod: Zaznacz cały

http://matma.ilo.pl/images/pompe.pdf
.

BTW szkolna geometria (i w ogóle matematyka) prawie nijak ma się do matmy olimpijskiej i myślenie jestem najlepszy z matematyki w klasie ---> mam szanse na OM należy szybko porzucić i tyrać, tyrać, tyrać. Powodzenia
independent
Użytkownik
Użytkownik

Przygotowanie do OM.

Przecież napisałem coś oprócz pompe, bo to już znalazłem. ;p
Dzięki za tą pozycję Pawłowskiego.
Wiem, że ta szkolna mija się, ale nie lepiej przerobić tą z drugiej i trzeciej i dopiero wziąć się za to z OM?
ODPOWIEDZ