Witam forumowiczów, potrzebuję waszej pomocy - niedługo kolokwium ze Statystyki i nie mogę sobie poradzić z tematem Estymacji przedziałowej ... poniżej przedstawiam wam przykładowe zadania które będą mnie obowiązywać i byłbym bardzo wdzięczy osobie która w przyzwoity sposób pomoże mi to rozwiązać. Z góry dzięki
Estymacja przedziałowa
1. Z populacji o rozkładzie normalnym N(m, 20) wylosowano 16 elementową próbę prostą, otrzymując
z niej x = 60 . Przyjmując współczynnik ufności 0,99 należy na tej podstawie oszacować przedziałowo
nieznaną średnią m tej populacji.
2 Ile co najmniej powinna wynosić liczebność próby prostej wylosowanej z populacji podanej w
zad. 1, aby wyznaczony z tej próby z 99% ufnością przedział miał długość co najwyżej równą 20?
3 Z pewnej populacji mającej rozkład normalny N(m,s) wylosowano 10–cio elementową próbę
prostą otrzymując wyniki: 0,8 1,3 1,9 1,1 2,0 1,6 1,5 2,2 1,7 0,9. Ile elementów należy jeszcze dolosować
do próby, aby szacując przedziałowo, (z 95% ufnością) średnią x mieć zagwarantowaną precyzję
(mierzoną maksymalnym błędem szacunku) na poziomie 0,2.
4 Przypuśćmy, że znamy przedział ufności oparty na znajomości próby o liczebności n. Jeżeli
chcemy zachować ten sam poziom ufności, jak liczną próbę trzeba pobrać, by rozpiętość przedziału
ufności zmniejszyła się dwukrotnie?
5 Szacuje się, że przeciętne roczne świadczenie gospodarstwa domowego na rzecz instytucji charytatywnych
wynosi 77 zł. Przypuśćmy, że ta średnia pochodzi z próby o liczebności 500 i że standardowe
odchylenie z próby jest równe 9 zł. Wyznacz 95% przedział ufności dla średniego świadczenia
rodziny na cele charytatywne w populacji gospodarstw domowych.
Estymacja przedziałowa
-
Elvenpat
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Estymacja przedziałowa
Wszystkie zadania sprowadzają się do konstrukcji przedziałów ufności dla średniej, albo do zagadnienia minimalnej liczebności dla przedziału o zadanej długości. To nie są raczej skomplikowane zagadnienia, wystarczy odrobina podstaw teoretycznych.
-
miodzio1988
Estymacja przedziałowa
Gdybym miał to zrobiłbym to sam... właśnie o to chodzi że na tym wykładzie mnie nie było ... (wiecie jak jest)
-
miodzio1988
Estymacja przedziałowa
Wiemy. Ale nie damy Ci gotowca, bo wiesz jak jest. W kompendium u nas znajdziesz wzory i w necie. Przedstaw nam je i powiedz czego w nich nie rozumiesz