Listy rezerwowe

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
zielonyn1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Listy rezerwowe

Post autor: zielonyn1 »

Cześć,

Mam pytanie związane z rekrutacją na studia w tym roku. (Jestem maturzystą 2012)

Załóżmy, że składam podania na uczelnie [1] i uczelnie [2]. Skupiam się na tym aby dostać się na uczelnie [1] tzn. bardziej bym tam się chciał dostać. Na uczelnie [1] się nie dostaję w pierwszym terminie (zostaje na liście rezerwowej), ale na uczelnie [2] dostaję się od razu w pierwszej rekrutacji.

Ogłoszenie osób które dostały się z list rezerwowych na uczelni [1] kończy się 30lipca. Natomiast na uczelni [2] ostateczny termin złożenia dokumentów (tych którzy dostali się z pierwszej rekrutacji) kończy się 10 lipca.
Czy jeśli bym na uczelni [2] złożył, że chcę studiować, to potem mogę zrezygnować? (tzn. dostałem się na uczelnie [2] i tam złożyłem papiery, że chcę studiować - a potem 30 lipca dostaję informację, że dostałem się z listy rezerwowej na uczelni [1] - to mogę zrezygnować z uczelni [2] i potwierdzić, że chcę uczęszczać na studia na uczelni [1]?)

Pytam o to bo trochę czytałem o tym na stronach i dalej nie wiem jak to z tym jest.

Proszę tylko o odpowiedź czy jest tak jak napisałem czy to funkcjonuje w inny sposób? Jeśli inaczej to prosiłbym o jakieś w miarę jasne wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Listy rezerwowe

Post autor: zidan3 »

Po maturze dostajesz 2 kopie wyników, więc możesz złożyć na [2] i ewentualnie jak się na [1] dostaniesz to składasz oryginał i zgłaszasz rezygnacje na [2]. Po jakimś czasie odeślą ci papiery z [2].

Tylko słyszałem, że chyba na PW nie chcieli przyjąć kopii wyników. Ale zazwyczaj nie ma problemu, bo i tak weryfikują te wyniki.
zielonyn1
Użytkownik
Użytkownik

Listy rezerwowe

Czyli składam na [1] i na [2] kopie wyników i tamte potrzebne dokumenty i wtedy jak dostałbym się na [1] to tam składam oryginał przy okazji składając rezygnacje z [2]?
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Listy rezerwowe

Post autor: zidan3 »

Składasz dopiero jak bedziesz wiedział czy się dostałeś. Więc powiedzmy, że dostałes sie na [2], jeśli nie ma przymusu to składasz kopie wyników + jakies bzdety. Później jeśli ewentualnie się dostałes na [1] to składasz oryginał(lub kopie, w zależności od pierwszego ruchu) i tyle. I wysyłasz maila do [2], ze rezygnujesz lub oni sami cie wyrzucaja po jakims czasie i dostajesz papiery.
zielonyn1
Użytkownik
Użytkownik

Listy rezerwowe

Ok, dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
iglomosh
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Listy rezerwowe

Post autor: iglomosh »

Sprawdź regulamin uczelni jeszcze tej [1], na której miałbyś być na rezerwowej do rekrutacji uzupełniającej. Niektóre uczelnie wymagają jakiegoś potwierdzenia chęci dalszego kandydowania - tak jest np. na UAMie, trzeba tam w systemie elektronicznej rejestracji zaznaczyć odpowiednią opcję.
madakon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Listy rezerwowe

Post autor: madakon »

Z dokumentami możesz robić co Ci się żywnie podoba. ;P Mi tłumaczono, że to moje dokumenty i mogę je nawet pięćdziesiąt razy przenosić z miejsca na miejsce, zabierać stąd i oddawać gdzie indziej bez konsekwencji. ;]
ODPOWIEDZ