Znalezc granice szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \sqrt[2n+1]{x}-\sqrt[2n-1]{x} \right)}\)
doszedlem do tego ze
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \sqrt[2n+1]{x}-\sqrt[2n-1]{x} \right) =\sqrt[2n+1]{x}-x}\)
i juz nie za bardzo wiem co dalej, probowalem liczyc granice tego wyrazenia ale mi wychodzily same dziwactwa, jak to ugryzc?
Szereg 3.25 z Krysickiego
- gerberotto
- Użytkownik

Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, o 19:14 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy.
- gerberotto
- Użytkownik

ok tez doszedlem do tego ze to jest \(\displaystyle{ 1-x}\) ale dlaczego w odpowiedziach jest:
\(\displaystyle{ 1}\) przy \(\displaystyle{ x>0\\}\)
\(\displaystyle{ 0}\) przy \(\displaystyle{ x=0\\}\)
\(\displaystyle{ -1}\) przy \(\displaystyle{ x<0\\}\)
??
\(\displaystyle{ 1}\) przy \(\displaystyle{ x>0\\}\)
\(\displaystyle{ 0}\) przy \(\displaystyle{ x=0\\}\)
\(\displaystyle{ -1}\) przy \(\displaystyle{ x<0\\}\)
??
-
MrOmega
Rozwiązuję teraz to zadanie i mam problem. Wiem, że to pytanie było zadane 2 lata temu, ale chociaż jest podany wynik to mam to samo pytanie co autor pytania w poście wyżej.
Co by nie zrobić wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1-x}\)
Dlaczego tak jest w odpowiedziach? Po prostu... WTF?! Że co, że niby
\(\displaystyle{ 1-x=\sgn x}\)
??
Co by nie zrobić wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1-x}\)
Dlaczego tak jest w odpowiedziach? Po prostu... WTF?! Że co, że niby
\(\displaystyle{ 1-x=\sgn x}\)
??
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Raczej
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \sqrt[2n+1]{x}-\sqrt[2n-1]{x} \right) = \begin{cases} 1-x & \text{gdy } x > 0 \\ -x & \text{gdy } x = 0 \\ -1-x & \text{gdy } x < 0 \end{cases}.}\)
Jest tak dlatego, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[2n+1]{x} = \begin{cases} 1 & \text{gdy } x > 0 \\ 0 & \text{gdy } x = 0 \\ -1 & \text{gdy } x < 0 \end{cases}.}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \sqrt[2n+1]{x}-\sqrt[2n-1]{x} \right) = \begin{cases} 1-x & \text{gdy } x > 0 \\ -x & \text{gdy } x = 0 \\ -1-x & \text{gdy } x < 0 \end{cases}.}\)
Jest tak dlatego, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[2n+1]{x} = \begin{cases} 1 & \text{gdy } x > 0 \\ 0 & \text{gdy } x = 0 \\ -1 & \text{gdy } x < 0 \end{cases}.}\)
-
MrOmega
Dziękuję Ale tak się zastanawiam... nie powinno być
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \sqrt[2n+1]{x}-\sqrt[2n-1]{x} \right) = \begin{cases} 1-x & \text{gdy } x > 0 \\ -x & \text{gdy } x = 0 \end{cases}}\)
A dla \(\displaystyle{ x<0}\) undefined?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( \sqrt[2n+1]{x}-\sqrt[2n-1]{x} \right) = \begin{cases} 1-x & \text{gdy } x > 0 \\ -x & \text{gdy } x = 0 \end{cases}}\)
A dla \(\displaystyle{ x<0}\) undefined?
-
MrOmega
A, tak, przepraszam Ale znowu był błąd w Krysickim. Trochę to frustrujące...