Ekonomia, matma stosowana - gdzie i czy warto?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Venly
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Venly »

Witam,
Jako, że w tym roku jestem jednym z tych nieokrzesanych maturzystów, wypuszczonych bez przygotowania do życia z LO, zwracam się do Was o pomoc w wyborze studiów. ;)
O przyjęcie się nie boję nigdzie, bo matma poszła mi wzorowo. Ale z wyborem jest ciężko.
Biorę pod uwagę AE Katowice - ekonomię lub FiB(po których można zdobyć na studiach II st. dyplom łączony 3 uczelni); UE w Krakowie - ekonomia lub FiB, lub AGH - matma stosowana.
Powiedzcie mi, jak jest z przygotowaniem na tych studiach, po której uczelni są najlepsze perspektywy pracy, jakie opinie mają te ekonomiczne (bo wiem, że AGH świetną) i gdzie warto iść?
Chciałabym później pracować w jakiejś międzynarodowej firmie z filią w Polsce. Z naciskiem na 'pracować'. ;)
Może moja wypowiedź jest naiwna i cokolwiek nieprzystająca do realiów, ale w takim razie dobrze, że się do Was zwracam po nawrócenie ;)
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

Zapraszamy w takim razie na matematykę stosowaną na UJ.
liczba_e
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: liczba_e »

Zależy w czym czujesz się najlepiej - jeżeli nie masz problemów z "pamięciówką", to idź na FiB, tam jest dużo przepisów i prawa do nauczenia się. Jeżeli natomiast kochasz matematykę idź na tą stosowaną w finansach, tam jest dużo logicznego myślenia, rozwiązywania problemów, rozwijania myślenia abstrakcyjnego. Wadą matematyki stosowanej jest brak przedmiotów ekonomicznych, a takie też są bardzo pożądane przez pracodawców. Ja załatwiłam to w ten sposób, że jestem na II-gim stopniu matmy finansowej i do tego robię kurs ekonomii. Powiem Ci, że finanse/ekonomię co roku kończy ogrom absolwentów, natomiast do matmy nie każdy się nadaje i tutaj absolwentów nie jest już tak dużo. Praca na pewno bardziej wymagająca i bardziej ambitna to ta w analizach matematycznych/statystycznych. Życzę udanego wyboru
Venly
Użytkownik
Użytkownik

Lepiej czuję się w matmie, zdecydowanie, co oczywiście nie znaczy, że jestem orłem, ale na maturę rozszerzoną liczę na 96-100%. Boję się, że na stosowanej mogę mieć jednak problemy, bo studia są jednak specjalistyczne i nie wiem, czy podołam. Aczkolwiek papiery na nią na AGH złożyłam
Może jakieś podyplomowe w kierunku ekonomii można będzie zrobić po studiach? O egzaminach na aktuariusza mogę chyba tylko pomarzyć. Jak jest z zatrudnieniem po takiej matmie?

Myślałam też o samej ekonomii, zamiast FiB. Zły pomysł?
Ewentualnie gdybym nie dała rady na MS, przenieść się na ekonomię?
justyskaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: justyskaf »

a nie myślałaś o matematyce na UJ? ja jestem na stosowanej na 1 roku i polecam
Venly
Użytkownik
Użytkownik

Na UJ mnie nie ciągnie, chociaż przed maturą się przez chwilę wahałam, że jeżeli mi matma i angielski nie pójdą tak, jak chciałam, to złożę na UJ. Co tu dużo mówić, mają mniejsze wymagania Biorę pod uwagę tylko UE Kraków, AE Katowice i AGH niestety I dalej nie jestem pewna co wybrać.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

Jeśli ktoś jest już przekonany, to nie będę wchodził w rolę natrętnego akwizytora.
Ale... wymagania przy rekrutacji?
W tym wypadku (tzn. UJ i paru innych dobrych uniwersytetów) nie ma to takich konsekwencji, jakby się mogło wydawać. Bo w przeciwnym razie nie mielibyśmy tylu olimpijczyków i kandydatów z wynikami 100% z matury.
ODPOWIEDZ