Objętość graniastosłupa
- Slaby
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Objętość graniastosłupa
Mam zadanie o następującej treści.
"Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma 10 cm, a jego wysokość wynosi 6 cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa."
Oto co zrobiłem:
Z definicji graniastosłupa prawidłowego doszedłem do wniosku, iż ściany boczne są prostokątami. Podzieliłem prostokąt na 2 części i za pomocą twierdzenia Pitagorasa obliczyłem bok trójkąta (wyszło mi 8). Potrzebne mi jest pole trójkąta, ale nie wiem co uznać za wysokość.
Wzór na objętość graniastosłupa to:\(\displaystyle{ V=PP \cdot H}\).
Czy wysokość bryły w tym przypadku mogę uznać za wysokość trójkąta?
Z góry dziękuję za pomoc.
"Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma 10 cm, a jego wysokość wynosi 6 cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa."
Oto co zrobiłem:
Z definicji graniastosłupa prawidłowego doszedłem do wniosku, iż ściany boczne są prostokątami. Podzieliłem prostokąt na 2 części i za pomocą twierdzenia Pitagorasa obliczyłem bok trójkąta (wyszło mi 8). Potrzebne mi jest pole trójkąta, ale nie wiem co uznać za wysokość.
Wzór na objętość graniastosłupa to:\(\displaystyle{ V=PP \cdot H}\).
Czy wysokość bryły w tym przypadku mogę uznać za wysokość trójkąta?
Z góry dziękuję za pomoc.
- AloneAngel
- Użytkownik

Objętość graniastosłupa
Ten bok trójkąta - \(\displaystyle{ 8}\) jest jednocześnie bokiem podstawy. Wiedząc, że jest to graniastosłup prawidłowy obliczysz łatwo jego pole podstawy. Wysokość masz podaną, a więc wystarczy, że ją pomnożysz przez to, co wyliczyłeś w podstawie i gotowe
Ostatnio zmieniony 1 cze 2012, o 22:19 przez AloneAngel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Slaby
- Użytkownik

Objętość graniastosłupa
Nie wiem tylko niestety jakim cudem wyszło \(\displaystyle{ 96 \sqrt{3} cm^{3}}\). Mi wyszło \(\displaystyle{ 144 cm ^{3}}\).
- Slaby
- Użytkownik

Objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\). Nie można zastosować zwyczajnego wzoru na pole trójkąta? Dlaczego?
- Slaby
- Użytkownik

Objętość graniastosłupa
Policzyłem wysokość, i przy zastosowaniu normalnego wzoru mi nie wyszło. A tak po za tym to skąd tu się bierze trójkąt równoboczny? Poprzednicy nie wspomnieli nic o błędzie przy zastosowaniu twierdzenia Pitagorasa,z którego wynika, że dotyczy ono tylko trójkątów prostokątnych.
Objętość graniastosłupa
Dzielisz równoboczny na pół (czytaj: rysujesz krechę od wierzchołka do podstawy pod kątem prostym) i wtedy widzisz, że jeden bok ma 8, drugi 4, czyli wysokość to:
\(\displaystyle{ h^{2} = 8^{2} - 4^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = 8^{2} - 4^{2}}\)
- Slaby
- Użytkownik

Objętość graniastosłupa
Wysokość obliczyłem, ale ja już nie wiem czy matematyk w szkole mnie źle nie nauczył o tym twierdzeniu Pitagorasa. Czyli twierdzenie Pitagorasa mogę zastosować w trójkątach prostokątnych i równobocznych,tak?