pierwszy raz zakładam na forum wpis a wiec jeśli zrobiłam to w złym dziale to przepraszam , a oto mój problem
Potrzebuje obliczyć korelacje Pearsona, obliczam to w exelu i mam taki problem wychodziły mi wyniki dobrze do momentu w którym się teraz znalazłam mam podane dane takie :
Liczba podmiotów gospodarczych ,
294
291
294
331
344
liczba gimnazjów
3
3
3
3
3
muszę obliczyć ta korelacje dla oceny występowania zależności pomiędzy podmiotami gospodarczymi a szkołami itp infrastrukturą społeczną , niestety wpisując te dane do formuły w exelu wychodzi mi błąd, pomimo tego ze obliczałam już wcześniej dla innych danych i mniej więcej wiem jak to się robi, w czym tutaj jest problem, może dla tego źle wychodzi ze dane dla gimnazjów są takie same w kolejnych latach?? , proszę o odpowiedz-- 28 maja 2012, o 14:22 --
korelacja pearsona
-
Marzena_K
- Użytkownik

korelacja pearsona
Wychodzi błąd ponieważ wychodzi \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\), zatem absurd.
Popatrz na wzór ( ... i_Pearsona).
W liczniku i w mianowniku masz \(\displaystyle{ y_{i}-y_{sr}=0}\), ponieważ \(\displaystyle{ y_{i}=y_{sr}=3}\). Zatem otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) a co za tym idzie błąd w exelu
Popatrz na wzór ( ... i_Pearsona).
W liczniku i w mianowniku masz \(\displaystyle{ y_{i}-y_{sr}=0}\), ponieważ \(\displaystyle{ y_{i}=y_{sr}=3}\). Zatem otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) a co za tym idzie błąd w exelu
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
korelacja pearsona
Widać, że liczba podmiotów gospodarczych nie wpływa na ilość gimnazjum, nie ma takiej korelacji.
Zatem te wielkości nie zależą od siebie (liczba gimnazjów na liczbę podmiotów też raczej oddziałuje kiepsko )
Zatem te wielkości nie zależą od siebie (liczba gimnazjów na liczbę podmiotów też raczej oddziałuje kiepsko )
korelacja pearsona
czyli mój wynik to 0 i w interpretacji muszę napisać ze występuje korelacja słaba i brak związku. ok tylko ze jak obliczam jeszcze ta korelacje dla przedszkoli i podstawówek to mi wychodzi silna zależność , hm nie rozumie tego .
Serdecznie dziękuje za pomoc
Serdecznie dziękuje za pomoc