korelacja pearsona

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
kasiaka31
Użytkownik
Użytkownik

korelacja pearsona

Post autor: kasiaka31 »

pierwszy raz zakładam na forum wpis a wiec jeśli zrobiłam to w złym dziale to przepraszam , a oto mój problem

Potrzebuje obliczyć korelacje Pearsona, obliczam to w exelu i mam taki problem wychodziły mi wyniki dobrze do momentu w którym się teraz znalazłam mam podane dane takie :

Liczba podmiotów gospodarczych ,

294
291
294
331
344

liczba gimnazjów
3
3
3
3
3

muszę obliczyć ta korelacje dla oceny występowania zależności pomiędzy podmiotami gospodarczymi a szkołami itp infrastrukturą społeczną , niestety wpisując te dane do formuły w exelu wychodzi mi błąd, pomimo tego ze obliczałam już wcześniej dla innych danych i mniej więcej wiem jak to się robi, w czym tutaj jest problem, może dla tego źle wychodzi ze dane dla gimnazjów są takie same w kolejnych latach?? , proszę o odpowiedz-- 28 maja 2012, o 14:22 --
Marzena_K
Użytkownik
Użytkownik

korelacja pearsona

Post autor: Marzena_K »

Wychodzi błąd ponieważ wychodzi \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\), zatem absurd.
Popatrz na wzór ( ... i_Pearsona).
W liczniku i w mianowniku masz \(\displaystyle{ y_{i}-y_{sr}=0}\), ponieważ \(\displaystyle{ y_{i}=y_{sr}=3}\). Zatem otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) a co za tym idzie błąd w exelu
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

korelacja pearsona

Post autor: Frey »

Widać, że liczba podmiotów gospodarczych nie wpływa na ilość gimnazjum, nie ma takiej korelacji.

Zatem te wielkości nie zależą od siebie (liczba gimnazjów na liczbę podmiotów też raczej oddziałuje kiepsko )
kasiaka31
Użytkownik
Użytkownik

korelacja pearsona

Post autor: kasiaka31 »

czyli mój wynik to 0 i w interpretacji muszę napisać ze występuje korelacja słaba i brak związku. ok tylko ze jak obliczam jeszcze ta korelacje dla przedszkoli i podstawówek to mi wychodzi silna zależność , hm nie rozumie tego .
Serdecznie dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

korelacja pearsona

Post autor: Frey »

No to nie wiem, spytaj się prowadzącego zajęcia.
ODPOWIEDZ