Matematyka praktycznie- jakie studia i gdzie?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
ali98
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ali98 »

Z góry przepraszam jeśli podobny temat już się pojawił i oczywiście zrozumiem jeśli zostanie usunięty.
Bardzo chciałabym studiować matematykę, ale zależy mi na jej praktycznym zastosowaniu, tak abym później mogła znaleźć pracę. Różni ludzie podają różne uczelni i już miesza mi się w głowie... Nie wiem czy Uwr czy UJ czy AGH... I stąd moje pytanie do doświadczonych forumowiczów Która uczelnia przygotuje mnie praktycznie do zawodu? Wiem, że to też dużo zależy od tego, co chciałabym dalej robić. Praca w finansach, księgowości by mi odpowiadała. Aktuariusz też jest super zawodem, ale zdaję sobie sprawę, że droga do niego ogromnie trudna...

Najogólniej rzecz biorąc nie chcę być nauczycielką
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Nauczycielami zostaje niewielki odsetek studentów matematyki (na UWr jakieś 15%), więc nie ma problemu.

Księgowość to nie matematyka, studia matematyczne do tego nie przygotowują.

Żadne studia same z siebie nie przygotują Cię do zawodu, one tylko stwarzają możliwości, a to, jak je wykorzystasz, zależy od Ciebie. Na każdej z trzech wymienionych przez Ciebie uczelni matematyka jest nauczana solidnie. A decyzji nikt za Ciebie nie podejmie.

JK

PS. Ja zapraszam oczywiście ...
ali98
Użytkownik
Użytkownik

Więc czym się zajmują ludzie po matematyce w finansach? W jakich działach firm pracują? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Np. jako analitycy, zajmują się oceną ryzyka.

JK
ali98
Użytkownik
Użytkownik

Rozumiem. Bardzo podoba mi się praca kontrolera finansowego. Czy po tym kierunku jest to możliwe?

Matematyka bardzo mi się spodobała. Początkowo chciałam studiować finanse, ale to taka masówka, że trochę się obawiałam...
tomashek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tomashek »

Rozumiem. Bardzo podoba mi się praca kontrolera finansowego. Czy po tym kierunku jest to możliwe?
Jeżeli chodzi o kogoś takiego: lub o kogoś takiego: ... nagrodzen/ to studia matematyczne nie przygotują Cię do takiej pracy pod względem merytorycznym. Tu się trzeba bawić w rachunkowość, czyli finanse byłyby odpowiedniejsze (i nie patrzeć na ilość ludzi na kierunku, tylko na jakość zdobywanej wiedzy, którą później można potwierdzić międzynarodowymi certyfikatami).
Matematyka bardzo mi się spodobała.
To może inżynieria finansowa? Takich ludzi potrzeba w bankach, funduszach inwestycyjnych/emerytalnych, towarzystwach ubezpieczeniowych itp. O, to wtedy studia matematyczne jak najbardziej. Kierunek matematyka finansowa albo matematyka ze specjalizacją finansową.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

Ja zapraszam na studia na UJ. Mamy kilka specjalności związanych z zastosowaniami (m.in. matematyka w ekonomii i - moim zdaniem bardzo ciekawa - biomatematyka).
ali98
Użytkownik
Użytkownik

O nie.. Przyznam, że trochę się rozczarowałam Powinnam się więcej dowiedzieć o matematyce w finansach i ekonomii, bo jak się okazuje kompletnie nie wiem czym się ludzie po tym zajmują i co właściwie robią, czy są potrzebni, jak wygląda ich codzienna praca, jak wyglądają zarobki itp.

-- 29 maja 2012, o 10:10 --

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czym się różni matematyka na uniwersytetach a czym matematyka na uczelniach technicznych?-- 29 maja 2012, o 10:12 --I dlaczego do pracy chętniej przyjmują po matematyce a nie finansach?
ODPOWIEDZ