Czy istnieje/ą
a) skończony zbiór taki, że \(\displaystyle{ A \times A \sim P(A)}\)?
b) skończone niepuste zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) takie że, \(\displaystyle{ A^B \sim B^A}\)?
Ad. a
wiadomo, że iloczyn kartezjański i zbiór potęgowy to są zbiory skończone,
z twierdzenia Cantora mamy: \(\displaystyle{ A \le P(A)}\)
Przykład:
\(\displaystyle{ \mathbb R \times \mathbb R \sim P(\mathbb R)}\)
Więc istnieje...
Ad. b
tu nie wiem, raczej nie istnieją, tylko nie wiem, jaka to własność
Zbiory, równoliczność
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Zbiory, równoliczność
Oznacz przez \(\displaystyle{ n}\) liczbę elementów szukanego zbioru. Wtedy powyższy warunek daje pewne równanie na \(\displaystyle{ n}\).saszaw90 pisze:Czy istnieje/ą
a) skończony zbiór taki, że \(\displaystyle{ A \times A \sim P(A)}\)?
Trywialny przykład: \(\displaystyle{ A=B}\).saszaw90 pisze: b) skończone niepuste zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) takie że, \(\displaystyle{ A^B \sim B^A}\)?
To nieprawda. Poza tym \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) nie jest zbiorem skończonym.saszaw90 pisze: Przykład:
\(\displaystyle{ \mathbb R \times \mathbb R \sim P(\mathbb R)}\)
-
saszaw90
- Użytkownik

- Podziękował: 72 razy
Zbiory, równoliczność
Dziękuje. Ale nie bardzo łapię.
jest \(\displaystyle{ 4}\) elementów szukanego zbioru, no i co mam zrobić z tym równaniem?
\(\displaystyle{ A \le B}\) i \(\displaystyle{ B \le A}\) to \(\displaystyle{ A=B}\)
albo
jeśli \(\displaystyle{ A=B}\) to \(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\)
w takim razie nie wiem, o co chodzi z tym
np. \(\displaystyle{ n=4}\)norwimaj pisze:Oznacz przez \(\displaystyle{ n}\) liczbę elementów szukanego zbioru. Wtedy powyższy warunek daje pewne równanie na \(\displaystyle{ n}\).
jest \(\displaystyle{ 4}\) elementów szukanego zbioru, no i co mam zrobić z tym równaniem?
Wiem, że to jest z tw.Cantora-Bernsteina:norwimaj pisze:Trywialny przykład: \(\displaystyle{ A=B}\).
\(\displaystyle{ A \le B}\) i \(\displaystyle{ B \le A}\) to \(\displaystyle{ A=B}\)
albo
jeśli \(\displaystyle{ A=B}\) to \(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\)
w takim razie nie wiem, o co chodzi z tym
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Zbiory, równoliczność
Ad 1.
Wszystkie możliwości to \(\displaystyle{ n=4}\) lub \(\displaystyle{ n=2}\). W takim razie wystarczy wziąć dowolny zbiór dwu lub czteroelementowy.
Ad 2.
Nie wiem o co chodzi. Ja tylko podałem prosty przykład, że takie zbiory istnieją. Wystarczy że \(\displaystyle{ A=B}\). Jeśli tu chcemy scharakteryzować wszystkie zbiory, tak jak w poprzednim punkcie, to musimy rozwiązać równanie \(\displaystyle{ m^n=n^m}\). Ja nie potrafię wskazać innych rozwiązań oprócz \(\displaystyle{ m=n}\), \(\displaystyle{ \begin{cases}m=2\\n=4\end{cases}}\), \(\displaystyle{ \begin{cases}m=4\\n=2\end{cases}}\). Ale też widzę powodu, żeby nie było innych.
Wszystkie możliwości to \(\displaystyle{ n=4}\) lub \(\displaystyle{ n=2}\). W takim razie wystarczy wziąć dowolny zbiór dwu lub czteroelementowy.
Ad 2.
Nie wiem o co chodzi. Ja tylko podałem prosty przykład, że takie zbiory istnieją. Wystarczy że \(\displaystyle{ A=B}\). Jeśli tu chcemy scharakteryzować wszystkie zbiory, tak jak w poprzednim punkcie, to musimy rozwiązać równanie \(\displaystyle{ m^n=n^m}\). Ja nie potrafię wskazać innych rozwiązań oprócz \(\displaystyle{ m=n}\), \(\displaystyle{ \begin{cases}m=2\\n=4\end{cases}}\), \(\displaystyle{ \begin{cases}m=4\\n=2\end{cases}}\). Ale też widzę powodu, żeby nie było innych.
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Zbiory, równoliczność
Ad Ad 2. Równanie \(\displaystyle{ m^n = n^m}\) w liczbach naturalnych jest równoważne \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n} = \sqrt[m]{m}.}\) Analiza funkcji \(\displaystyle{ x^{\frac{1}{x}}}\) prowadzi do wniosku, że ciąg \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\) jest malejący od trzeciego wyrazu, więc powtórzyć się mogą tylko dwie pierwsze wartości.
-
saszaw90
- Użytkownik

- Podziękował: 72 razy
Zbiory, równoliczność
Czyli rozumiem, że istnieją takie zbiory, skończone i niepuste? Tak jak pisze Dasio11 mogą się powtórzyć tylko dwie pierwsze wartości, więc są to skończone zbiory?
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Zbiory, równoliczność
To, że w ogóle istnieją takie zbiory (w obu podpunktach), wynika z postów norwimaja. Do mnie należy tylko dygresja, że jest skończenie wiele takich par (jeśli utożsamić wszystkie zbiory o tej samej mocy). Nie jest ta wiedza potrzebna do odpowiedzi na pytanie.