LATEX - jak wstawić rysunek do tekstu?
Witam,
to co w tytule, czyli jak wstawić ilustracje (wykresy robie w MAPLE) do TEXa i w jakim rozszerzeniu powinny byc zapisane.
jesli był juz taki temat to przepraszam bardzo wystrarczy mi odnośnik
to co w tytule, czyli jak wstawić ilustracje (wykresy robie w MAPLE) do TEXa i w jakim rozszerzeniu powinny byc zapisane.
jesli był juz taki temat to przepraszam bardzo wystrarczy mi odnośnik
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Podejrzewam, że tu nie chodzi o dołączanie rysunków na forum tylko do dokumentów LaTeX-a.
Poczytaj rozdział 4 ... hort2e.pdf .
Poczytaj rozdział 4 ... hort2e.pdf .
dzieki, znam ten podręcznik rzeczywiscie jest swietny ale niestety nie daje rady nadal. robie wszystko pokolei tak jak jest w podręczniku czyli do preambuły dodałam "usepackage[pdftex]{graphicx}" bo,rysunek mam w .jpg a następnie w tekscie "egin{figure}[hb]
centering
includegraphics{563840525}
end{figure}"
i nic. tzn pojawia sie error "see the pdftex.def package documentation for explanation" czyli podejzewam ze z "usepackage[pdftex]{graphicx}" cos jest nie tak, ale co??????????????????????????????????
centering
includegraphics{563840525}
end{figure}"
i nic. tzn pojawia sie error "see the pdftex.def package documentation for explanation" czyli podejzewam ze z "usepackage[pdftex]{graphicx}" cos jest nie tak, ale co??????????????????????????????????
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Wystarczy nawet tak:
I nie powinno być problemów (w każdym razie u mnie pdflatex nie pluje się o nic :]).
W ostateczności można skorzystać z programu convert wchodzącego w skład ImageMagick'a i skonwertować obrazek do *.eps.
Kod: Zaznacz cały
\documentclass[a4paper,12pt]{article}
\usepackage{graphicx}
\begin{document}
\includegraphics{obrazek.jpg}
\end{document}W ostateczności można skorzystać z programu convert wchodzącego w skład ImageMagick'a i skonwertować obrazek do *.eps.
- Szemek
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Ale podajesz pełne nazwy plików wraz z właściwymi im rozszerzeniami (w przeciwieństwa do tego przykładu)?hanna_fm pisze:includegraphics{563840525}
Dalej wyskakują te same błędy?
U mnie bez problemu działa kod zaprezentowany przez lukę52. Testowane na MiKTeX 2.7.
ja używam LEd
tak oczywiście wpisałam pełną nazwę i rozszerzenie
a ERROR tym razem jest następujący "see the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation" tak jakby z includegraphics coś nie grało
tak oczywiście wpisałam pełną nazwę i rozszerzenie
a ERROR tym razem jest następujący "see the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation" tak jakby z includegraphics coś nie grało
-
MGT
- Użytkownik

Ze wstawianiem obrazków w Latex-u są problemy, a wynika to z pierwotnego przeznaczenia owej technologii. Nie wdając się w szczegóły, najlepiej przygotować obrazek w EPS (wspierają to niektóre programy graficzne, chyba widziałem gdzieś też jakieś konwertery). Wówczas to, co wspominaliście wcześniej, powinno (musi) działać:
Kod: Zaznacz cały
includegraphics[klucz=wartosc, . . . ]{plik}